Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Savon Kukka on toiminut samalla liikepaikalla Mikkelin keskustassa jo 50 vuotta – ilo ja suru ovat läsnä Päivi Ukkosen jokaisessa työpäivässä

Vuoden ensimmäinen maanantaiaamu on kukkakauppa ja hautaustoimisto Savon Kukassa rauhaisa. Yrittäjä Päivi Ukkonen on tullut töihin jo hyvissä ajoin ennen liikkeen avaamista asiakkaille.

Työviikko käynnistyy tuttuun tapaan paperitöillä, mutta sitä ennen on aika istua hetkeksi alas ja käydä läpi perinteikkään kivijalkaliikkeen kuulumisia.

– Ihan hyvin menee. Mitä nyt polvi on vähän niskoitellut leikkauksen jäljiltä. Yksi vuoden kiireisimmistä ajoista on nyt takana. Joulukukat menivät oikein hyvin kaupaksi, Ukkonen sanoo hymyillen.

Mikkelin keskustassa Raatihuoneenkadulla sijaitseva Savon Kukka ja Hautaustoimisto on nimensä mukaisesti yritys, josta saa hautauspalvelut ja kukat saman katon alta.

Kukkakauppa on seisonut tukevasti paikoillaan yli 50 vuotta. Hautaustoimisto perustettiin kaupan yhteyteen vuonna 2011, kun Ukkonen ja hänen vuonna 2021 edesmennyt puolisonsa Ilkka ostivat kukkakaupan liiketoiminnan.

Ennen Savon Kukkaa Ukkonen ehti työskennellä kaikkiaan yhdeksässä eri kukkakaupassa Mikkelissä, Mäntyharjulla, Pertunmaalla, Joutsassa, Hartolassa ja Hirvensalmella.

– Ensimmäistä kertaa olin hommissa kukkakaupassa ollessani 15-vuotias. Kokemusta alalta on kertynyt kaikkiaan 50 vuoden ajalta, yrittäjä naurahtaa.

Kukat ja kasvit ovat kiehtoneet Ukkosta aina, ja työ on hänelle mieleistä edelleen. Ukkosta ei ole koskaan harmittanut lähteä töihin.

– Ilkan kuoleman jälkeen oli raskaita aikoja, mutta toisaalta tämä työ on tarjonnut omanlaistaan helpotusta surun keskelle. On ollut joku syy nousta sängystä ja lähteä liikenteeseen.

Myös asiakkaat ovat tuoneet iloa elämään.

Ihmisen suru koskettaa joka kerta.

– Asiakkaat ovat tässä työssä kaikkein parasta.Työni hienoimpia asioita on saada palvella asiakasta yhtä uudelleen ja uudelleen.

Ilo ja suru ovat kumpikin läsnä Ukkosen työssä. Se puolestaan takaa sen, että päivät ovat hyvin vaihtelevia.

– Kahta samanlaista päivää ei ole. Toisena hetkenä tehdään iloisia ristiäisasetelmia ja toisena surusidontoja.

Surevien omaisten kohtaaminen on Ukkosen mukaan aina merkityksellistä ja usein myös raskasta.

– Ihmisen suru koskettaa joka kerta. Koska olen menettänyt itsekin läheisiä, osaan asettua surevan omaisen saappaisiin.

– Tiedän hyvin, miten voimakasta suru on. Itkun täytyy antaa tulla silloin kun se tulee. Täällä on lupa itkeä ja surra, Ukkonen sanoo herkistyen.

Hautaustoimiston tehtävänä onkin Ukkosen mukaan olla tukena surun kohdatessa ja ennen kaikkea varmistaa, että omainen voi luottaa hautajaisjärjestelyt toisen käsiin.

Savon Kukan hautaustoimiston palvelutarjonta on kaiken kattava, aina muistotilaisuuden järjestämisestä arkun tai uurnan valintaan. Myös vainajan pukeminen arkkuun ja vainajan kuljettaminen kuuluvat palveluihin.

– Käytännössä hoidamme kaikki hautajaisiin liittyvät järjestelyt asiakkaan puolesta, Ukkonen vahvistaa.

Helpoin tapa aloittaa hautajaisjärjestelyt on sopia henkilökohtainen tapaaminen toimistolle. Tarvittaessa Ukkonen tekee myös kotikäyntejä. Järjestelyt voidaan aloittaa jo ennen hautausluvan saamista.

Savon Kukka ja Hautaustoimisto työllistää yrittäjän lisäksi yhden vakituisen työntekijän.

Jo eläkeiän kynnyksen ylittänyt Ukkonen etsii paraikaa yritykselleen jatkajaa.

– Etsin ammattitaitoista ostajaa, joka olisi aidosti kiinnostunut kukkakaupan ja hautaustoimiston pyörittämisestä. Vielä toistaiseksi sopivaa jatkajaa ei ole löytynyt.

Ukkosen visiona on jatkaa työtä yrityksessään vielä ainakin tämän vuoden ajan.

– Ehkä jo vuoden lopulla voisin jäädä eläkkeelle. Toki kaikkihan riippuu siitä, että milloin uusi yrittäjä löytyy. En halua laittaa ovia säppiin.

65-vuotias Ukkonen on sulatellut ajatusta eläkkeelle jäämisestä jo jonkin aikaa. Kun työ on mieleistä, ei siitä luopuminen ole helppoa.

– Aikaisemmin ajatus on vielä tuntunut melko vaikealta, mutta tämä joulu oli minulle hyvin raskas kipeän polven takia. Se vahvisti päätöstä. Ja onhan tätä työtä tullut katsottua aika pitkään.

Ukkonen nauttii siitä, että saa valmistaa asiakkaille persoonallisia kimppuja ja asetelmia. Mutta mikä on yrittäjän oma suosikkikukka?

– Liian vaikea valita, mutta sanotaan, että pidän kaikista valkoisista kukista. Valkoista saa käyttää erityisesti surusidonnoissa, ja niitä teenkin oikein mielelläni, hän päättää.

Kaupungin kivijalat -sarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden toimintaa.