Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toriparkin puomi ei nouse jos rekisterikilpi on lumen peitossa – räntäkelit tuovat ongelmia mutta auton puhtaana pitäminen auttaa

Talvi aiheuttaa kaupunkiautoilulle monenlaisia ongelmia. Yksi saattaa aiheuttaa ikävän tilanteen pysäköintihallissa, kun puomi ei poistuessa aukea, vaikka pysäköinti olisikin maksettu automaatilla.

Jos rekisterikilpi on ravan, lumen tai loskan takia muurautunut umpeen, matka katkeaa, koska automaattinen kameratunnistus ei pysty lukemaan rekisteritunnusta. Tällöin tieto ei välity tunnistusjärjestelmään ja puomi pysyy alhaalla.

Mikkelin toriparkissa on sattunut tänä talvena useita tilanteita, joissa puomille jumittunut auto on aiheuttanut kohtalaisenkin suman jäädessään poistumistielle.

– Jos lunta ei tule, menee pitkään ilman ongelmia. Oikein lumi- ja räntäsateisilla viikoilla saattaa tulla kymmeniä ongelmatilanteita päivässä, kertoo Mikkelin Toriparkki Oy:n toimitusjohtaja Martti Lokka.

Ongelmat voi välttää. Auto kannattaa pestä ja puhdistaa kunnolla lumesta, jotta rekisteritunnus pysyy luettavana. Jos silmä ei erota rekisteritunnusta, ei siihen pysty kamerakaan.

– Autokoulussakin opetetaan, että ennen ajoon lähtöä pitäisi tarkistaa, että rekisterikilvet ovat luettavissa, Lokka huomauttaa.

Ongelma voi tulla esiin jo pysäköintihalliin ajaessa. Jos puomi pysyy alhaalla, kannattaa tarkistaa, että rekisteritunnus on luettavissa. Likaista kilpeä voi yrittää puhdistaa.

Mikkelin toriparkin kamerajärjestelmä uusittiin viime vuonna, samaan aikaan kun siirryttiin kortittomaan pysäköintiin.

– Periaatteessahan meillä ei mikään muuttunut, koska kameratunnistus oli käytössä aikaisemminkin. Ongelmia aiheutui aikaisemminkin nimenomaan siitä, ettei tieto rekisterikilvestä välittynyt tunnistusjärjestelmään, Lokka taustoittaa.

Jos puomi ei aukea, saa ulosajon yhteydessä olevalla pikapuhelinpainikkeella yhteyden Tampereella toimivaan Finnpark Oy:n asiakaspalveluun. Siellä pystytään selvittämään, onko parkkimaksu maksettu ja avaamaan puomi.

Jos maksu on unohtunut, ei ulospääsyyn ole muuta keinoa kuin paluu maksamaan pysäköinti. Tämä saattaa aiheuttaa pitkääkin jononmuodostusta ja kärsimättömyyttä kanssa-autoilijoissa.

Lokka muistuttaa, että muutkin syyt kuin lika saattavat aiheuttaa sen, ettei rekisteritunnuksen automaattitunnistus toimi.

– Keulaan asennetut lisävalosarjat saattavat peittää rekisterikilven niin, ettei kamera pysty tulkitsemaan sitä. Samaa voivat aiheuttaa paketti- tai avolava-autoissa olevat niin sanotut karjapuskurit. Kamera kuvaa yläviistosta, joten ylimääräiset rakenteet voivat sitä häiritä, Lokka kertoo.

Kamera voi häiriintyä myös siitä, jos ajaa liian lähellä edellä ajavaa ajoneuvoa tai jos puomille saapuu erityisen lujaa tai käyttäen poikkeavia ajolinjoja.

Tällöin tunnistus on lähes mahdoton, sillä kamera ei näe rekisterikilpeä.

Myös esimerkiksi kolarissa tulleet kolhut, ruosteläikät, näkyvät kiinnitysruuvit tai isot naarmut voivat vaikeuttaa tunnistamista.

– Kannattaa ajaa puomille normaalilla vauhdilla ja ajolinjoilla turvaväli muistaen sekä välttää erilaisia virityksiä rekisteritunnuksen kiinnityksessä, Lokka ohjeistaa.