Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkäaikainen Mikkelin seudun kausiasukas Ilkka Juva muistuttaa matkailun isosta arvosta – "Kaikkien on saatava tietää tämän seudun matkailuaarteista!"

Mikkelin seudulla on matkailijoille huikean paljon tarjottavaa, mutta meidän ainutlaatuista luontoamme, sen tarjoamia elämyksiä ja niiden ympärille rakennettuja palvelupaketteja pitäisi markkinoida ulospäin vielä nykyistäkin tarmokkaammin.

Tätä mieltä on vastikään Mikkelin seudun kausiasukasvaltuuskunnan puheenjohtajan tehtävät jättänyt lehdistöneuvos sekä Sodan ja rauhan keskus Muistin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Juva.

– Matkailu on Mikkelin seudulle vientiä. Sillä saadaan tuloa ulkopuolelta. Etelä-Savolle tuo tulo on kaiken lisäksi merkittävää; se on yli neljä prosenttia maakunnan bruttokansantuotteesta, laskee Juva.

Juvan mielestä Mikkelin seudun matkailustrategian ydin pitäisi olla seudun ominaispiirteissä. Saimaan järviluonto on yksi niistä.

– Jääkausi on muovannut tänne upean luonnon. Matkailuyrittäjät ovat kehittäneet sen ympärille hienoja tuotteita ja tekevät nyt myös paljon aikaisempaa enemmän yhteistyötä. Myös Mikkelin seudun matkailupalvelu tekee hienoa työtä.

– Nyt vain pitäisi oivaltaa se, että näitä matkailutuotteita on markkinoitava todella aktiivisesti. On pidettävä huolta siitä, että tieto Mikkelin seudun matkailuaarteista tavoittaa myös tavalliset kansalaiset, suuret ihmisjoukot.

– Ja siihen tarvitaan esimerkiksi sosiaalisen median ja matkabloggareiden kautta tapahtuvan viestinnän lisäksi perinteistä mediamainontaa. Se kyllä maksaa itsensä ajan kanssa takaisin, uskoo Juva.

Toisena Mikkelin seudun matkailukärkenä Juva mainitsee Mikkelin historian.

– Ei kannata kilpailla alueilla, jotka ovat jo kaikkein kilpailluimpia. Päämajahistoria on tässä maassa aivan ainutlaatuinen asia. Sellaista ei ole millään muulla kaupungilla. Sen sisältöjä ja markkinointia Mikkelissä on syytä kehittää niin, että historia elää tässä ajassa, ei pelkkänä nostalgiana.

Sodan ja rauhan keskus Muistin roolin Juva näkee erityisen tärkeänä tässä ajassa.

Mikkelissä ei kannata yhtään vähätellä omia matkailukohteita.

Ilkka Juva

– Muistin tarjonta ei ole pelkkää sotahistoriaa, vaan kaikkien kansalaisten historiaa siitä, miten sodista on selviydytty.

– Ja historiaa on ymmärrettävä ymmärtääkseen nykyisyyttä. Meidän historiaamme tutustuminen auttaa ymmärtämään esimerkiksi Venäjän nykyistä toimintaa. On tärkeää tuntea menneisyyttä, muuten voi tulla yllätetyksi, sanoo Juva.

Juva muistuttaa, että päämajakaupunki saattaa näyttäytyä ulospäin toisella tavalla kuin Mikkelissä.

– Sitä ei pidä ottaa liian itsestään selvänä asiana. Ei Mikkelissä kannata yhtään vähätellä omia matkailukohteita. Olen itse huomannut vieraita Mikkeliin tuodessani, että päämajan historia kiinnostaa matkailijoita.

– Ja Mikkelissähän päämajan ympäristöt ja maisemat ovat säilyneet erittäin hyvin. Historia on helposti hahmotettavissa, Juva korostaa.

Tuote on siis valmis. Vaaditaan vain uskoa ja kärsivällisyyttä.

– Kaikenlainen matkailubisnes vaatii investointeja, niin tuotteisiin kuin markkinointiinkin. On luotettava, vaikka investoinnit maksavatkin itsensä takaisin vasta jonkin ajan kuluttua.

Helsinkiläisellä Juvalla on lujat siteet Mikkelin seutuun ja Etelä-Savoon. Edelleen suvun käytössä oleva Puumalan vapaa-ajan asunto löytyi Juvan toimiessa Länsi-Savon päätoimittajana vuosina 1987-2000.

Hänen jäätyään eläkkeelle Veikkaus Oy:n viestintäjohtajan tehtävistä vuonna 2015 löytyi uutta tekemistä läheltä vapaa-ajan asuntoa.

– Mikkelin seutu ja Puumala olivat tulleet kovin läheisiksi ja ajattelin, että nyt olisi aikaa antaa jotakin takaisinkin päin, perustelee Juva ryhtymistään muutamaa vuotta aikaisemmin perustetun, tuolloin vapaa-ajanasukasvaltuuskuntana tunnetun yhteistyöelimen vetäjäksi.

Valtuuskunta on linkki kausiasukkaiden, kunnan ja koko seudun välillä. Sillä ei ole päätäntä- eikä budjettivaltaa, mutta se on osoittautunut toimivaksi keinoksi lähentää mökkikuntien hallintoelimiä ja mökkiläisiä.

– Kuntien edustajat ovat olleet kiitettävän aktiivisesti kokouksissamme paikalla. Kahdeksassa vuodessahan on tapahtunut merkittävä muutos siinä suhteessa, että kesäasukkaista on monella paikkakunnalla tullut yhä aktiivisempia osallisia paikkakunnan elämään, Juva sanoo.

Muutos heijastuu myös siinä, että entisestä vapaa-ajanasukasvaltuuskunnasta on tullut kausiasukasvaltuuskunta.

– Korona-aika vauhditti muutosta siinä, että vapaa-ajan asunnolla vietetään aina vain enemmän aikaa myös muulloin kuin lomilla ja muina vapaa-aikoina. Kotimaisten kielten keskus Kotuskin oli sitä mieltä, että kausiasuminen kuvaa uutta tilannetta paremmin, Juva sanoo.

Hän on nähnyt muutoksen myös omassa asumisessaan.

– Vietän Puumalassa mahdollisuuksien mukaan jopa puolet ajastani. Kyllä siinä alkaa kiinnostaa esimerkiksi teiden kunnossapito ja tulee halu osallistua asuinympäristön toimintaan ja edistää sen hyvinvointia, Juva perustelee.

Kausiasuminen ja matkailu ovat molemmat Mikkelin seudulle tärkeitä asioita ja menevät myös osin päällekkäin. Kumpikin kun tuo alueelle ihmisiä, jotka käyttävät palveluja ja ostavat tavaroita.

– Kausiasumisesta on laskettu tulevan yli 200 miljoonan euron tulot Etelä-Savoon vuositasolla. Siitä, kuten myös matkailutuloista merkittävä osa päätyy pyörittämään paikallista elinkeinoelämää, Juva sanoo.

– Molemmissa on myös merkittäviä kasvun mahdollisuuksia. Niitä vain ei vielä ole osattu kunnolla hyödyntää, hän päättää.