Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalle Husso otti vetovastuun Etelä-Savon urheiluakatemiassa – Uusi koordinaattori uskoo, että maakunta kasvattaa jatkossakin menestyjiä

Etelä-Savon urheiluakatemian vetovastuu vaihtui vuodenvaihteessa, kun urheiluakatemiaa ansiokkaasti luotsannut koordinaattori Kimmo Liukkonen siirtyi Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisaan.

Koordinaattorin tehtävät ottaneelle Etelä-Savon Liikunnan seurakehittäjä Kalle Hussolle urheiluakatemia on tuttu työsarka. Hän on vuodesta 2017 lähtien toiminut myös osittain urheiluakatemian tehtävissä.

Husso uskoo olevansa yhteisöllinen koordinaattori, joka kuuntelee aktiivisesti ja säännöllisesti akatemian piirissä toimivia valmentajia ja urheilijoita sekä keskustelee heidän kanssaan.

Valmentajille urheiluakatemia on yhteinen juttu. Tärkeää on vaihtaa kuulumisia ja osaamista useamman kerran vuodessa.

– Näin on toimittu tähänkin saakka. Näin myös jatketaan ja tarvittaessa syvennetään toimintatapaa.

– Päteviä valmentajia on kaikkiaan puolensataa. Valmennus ostetaan paikallisilta urheiluseuroilta.

Erityisen tärkeällä sijalla Husson arvoissa on vuorovaikutus kuntien kanssa.

– Mikkelissä, Pieksämäellä ja Savonlinnassa kaupungeissa on luonnollisesti eniten akatemiaurheilijoita. Yhteistyöllä kunnallissektoriin on jatkuvuuden kannalta iso merkitys.

Urheiluakatemiassa ahkeroidaan koko maakunnan elinvoiman hyväksi.

Kalle Husso

– Etelä-Savossa on rajalliset resurssit. Onneksi kaikki mukaan lähteneet kunnat ja oppilaitokset ovat aktiivisesti mukana, Husso kertoo.

Juvalla ja Mäntyharjulla akatemian piirissä on ollut kummassakin keskimäärin parikymmentä akatemiaurheilijaa. Käytössä on pääsääntöisesti yleisvalmennus.

Pieksämäellä ja Savonlinnassa jääkiekko sekä yleis- ja fysiikkavalmennus ja yleisurheilu ovat toiminnan keskiössä.

Mikkelissä on reilut 300 akatemiaurheilijaa. Etelä-Savon akatemiassa urheilijoita on tällä hetkellä kaikkiaan 462, joista poikia on 298 ja tyttöjä 164.

Sekä opiskelun että urheilun pitää Husson mielestä toimia tasapainoisesti.

– Laji- tai yleisvalmennusta on yhdestä kolmeen kertaan viikossa.

Mikkelissä on Husson mielestä erinomaiset olosuhteet. Urheiluakatemian käytössä ovat Kalevankankaan jäähallit, jalkapallohalli, Saimaa-stadiumi sekä Hänninkenttä talvi- ja kesäkaudella.

Lajikirjo on runsas. Mukaan mahtuvat jääpallo, jalkapallo, jääkiekko, hiihto, yleisurheilu, salibandy, lentopallo, voimistelu, uinti, cheerleading, taitoluistelu, koripallo sekä golf.

Etelä-Savon urheiluakatemia luokitellaan kasvattaja-akatemiaksi. Husson mukaan se heijastuu taloudellisiin resursseihin.

– Valtion rahoitus pienenee koko ajan. Olympiakomitealtakin tulee rahaa, mutta se haluaisi keskittää toimintaa lupaavimpien osalta valmennuskeskusten piiriin.

– Rahoitusta on itsekin järjestettävä, eikä rahan haaliminen ole ihan helppoa, Husso sanoo.

Urheilijat maksavat kausimaksun, jolla katetaan valmennuksen kulut. Kunnat järjestävät olosuhteet ja rahoittavat myös toimintaa.

Husso katselee koordinaattorina kuitenkin luottavaisena tulevaan.

– Nuoria, lahjakkaita urheilijoita varttuu edelleen Etelä-Savossa. Urheiluakatemiassa ahkeroidaan nuorten ja koko maakunnan elinvoiman hyväksi.

Husson vastuulla on edelleen myös Saimaa Pro Teamin toiminta. Tiimissä on mukana lahjakkaita ja menestykseen tähtääviä eteläsavolaisia nuoria urheilijoita, joista tuetaan myös taloudellisesti.

Pääryhmään kuuluvat tällä hetkellä Jessica Kähärä (yleisurheilu), Lotta Upanne (uinti) ja Nea Käyhkö (yleisurheilu).

Haastajaryhmässä ovat moukarinheittäjä Arttu Härkönen (Savonlinna), meloja Eetu Kolehmainen (Mikkeli), esteratsastaja Veera Manninen (Pieksämäki), pikajuoksija Jarmo Eromäki (Haukivuori) ja hiihtäjä Jesse Kähärä (Mikkeli).