Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Voitaisiinko Mikkelin keskustan tapahtumia järjestää jatkossa niin, että kaikille jäisi hommasta hyvä mieli?

Vaikka loppiainenkin jo meni, en malta olla lausumatta muutamaa ajatusta siitä, miten Mikkelin joulutoria pitäisi jatkossa tehdä.

Ensimmäisenä tulee mieleen, että voisiko sen jo tänä vuonna rakentaa sellaiseksi, että kaikille asianosaisille, myös joulutorille ostoksille tuleville, jäisi asiasta hyvä mieli ja sellainen tunne että kylläpä kannatti?

Ja voisiko kaikki joulunavaukseen ja joulutoriin liittyvät asiat hoitaa hyvissä ajoin ja niin, että kaikki tietäisivät, mitä on meneillään ja olisivat samassa aikataulussa, samaan aikaan? Ja samaa mieltä?

Noille asioille tarvitaan tietysti hoitaja. Ja kun Mikkelin kaupunkikeskustalla ei enää ole kehittämisyhdistystä, täytyy kokoonjuoksijaksi löytyä joku muu taho.

Yhdistykset ovat yksi luonteva vaihtoehto, jos niitä saadaan homman taakse riittävän voimakas yhteenliittymä. Mutta mistä raha?

Olisiko Mikkelissä ihan mahdoton ajatus, että joulutorin järjestäjäksi ilmaantuisikin uudenlainen toimija? Vaikka kaupallinen yritys, joka ottaisi järjestämis- ja talousvastuun? Ja rahoittaisi koko homman hankkimalla paikallisesta liike-elämästä yhteistyökumppaneita?

Tässä mallissa päästäisiin ainakin siitä, että köyhän Mikkelin kaupungin tarvitsisi käyttää vähiä kumppanuus- tai muita rahoja tähän tarkoitukseen. Kaupunki voisi toimia roolinsa mukaisesti mahdollistajana, lupa- ja muissa vastaavissa byrokratiapuolen asioissa.

Tällaisessa kuviossa olisi sekin etu, että homma voitaisiin antaa samalle järjestäjälle vaikkapa viiden vuoden sopimuksella ja sillä edellytyksellä ettei joulutorin konseptia muuteta niin tempoilevasti kuin tähän saakka.

Olen ihan varma, että Mikkelistä löytyy tahoja, jotka voivat lähteä tällaiseen mukaan. Jos ei yhtä, vaikka sitten useamman toimijan yhteisvoimin.

Pääasia, että saadaan hommaan joku tolkku.

Jos joku ajattelee, että onpa mitätön aihe rääpiä nämä joulujutut, lyön vastapalloon sellaisen näkökulman, että kyse on kaikesta Mikkelin kaupunkikeskustan kehittämiseen liittyvästä toiminnasta. Sama pätee, oli kyseessä kesä tai talvi, joulu tai juhannus.

Ei se ole mitätöntä. Kaikki mittarit ja trendit todistavat sen puolesta, että paras keino kaupunkikeskustojen elävinä pitämiseen on erilaisten tapahtumien ja elämysten tuominen niihin. Tempaukset, markkinat, jättikirppikset, kesä- ja joulutorit, kesäkadut, sporttisirkukset ja muut kihaukset tuovat kaupungille niitäkin, jotka eivät tule sinne ostosten takia.

Ja heitäkin siellä tarvitaan. Siksi ne tapahtumat pitää järjestää hyvin ja houkuttelevasti.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.