Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielentalo otetaan käyttöön alkuvuoden aikana – Paikalliset urakoitsijat luovuttivat rakennuksen aikataulussa ja alle budjetin

Mikkelin keskussairaalan yhteyteen valmistunut lisärakennus, Mielen ja kuntoutuksen talo luovutettiin Essotelle 9. joulukuuta. Talo vihittiin käyttöön 16. joulukuuta.

Osastojen muutot taloon tapahtuvat tammi-helmikuun aikana. Samalla vanhat yksiköt muun muassa Moision sairaalalla ja Setrissä sulkevat ovensa.

Vastaanottotarkastuksessa todettiin, että rakennus on lähes valmis ja puutteiden määrä niin vähäinen, että luovutus tapahtui aikataulussaan.

– Tässä urakassa löivät kättä niin aikataulu, talous kuin rakentamisen laatukin. Työmaa näyttää alittavan budjettinsa eikä laatua voi moittia, kiitteli vastaanottotarkastuksen puheenjohtaja Teppo Yli-Karro Essotesta.

Mielen ja kuntoutuksen talon rakentaminen kuuluu Esper-hankkeeseen, kuten keskussairaalan Perhetalo ja Kuuma sairaala.

Mielen ja kuntoutuksen talon perustustyöt aloitettiin kesällä 2020 ja varsinaiset pääurakat alkoivat joulukuussa kaksi vuotta sitten. Urakoitsijat ovat pääosin eteläsavolaisia yrityksiä.

Rakennuksessa on runsaasti kuntoutukseen soveltuvia tiloja.

– Paikalliset urakoitsijat osoittivat, että he pärjäävät ja menestyvät tällaisessa suuressa hankkeessa. Paikallistaloudelle tällä on iso merkitys, sillä eteläsavolaista osaamista ja materiaaleja on käytetty niin paljon kuin mahdollista, tila- ja tukipalvelujohtaja Veli Matti Thure kertoo tyytyväisenä.

Rakennusvalvontaviranomainen on suorittanut kohteen osittaisen lopputarkastuksen joulukuun alussa ja lisää tarkastuksia on luvassa vielä keväällä lumien sulamisen jälkeen. Tammikuussa korjataan vielä pieniä asioita.

Essoten kehittämisjohtaja Pirjo Syväoja odottaa innolla Mielen ja kuntoutuksen talon käyttöönottoa.

– Mielenterveyspalvelut ja -hoidot ovat kehittyneet vuosien mittaan huimasti ja on todella tärkeätä, että meillä on nyt myös ajanmukaiset tilat uudisrakennuksessa muiden palvelujen yhteydessä, Syväoja painottaa.

– Nykyisin lääkehoidot, erilaiset terapiat ja kuntoutusmenetelmät ovat keskiössä. Sairaalajaksoja käytetään vain tilapäisesti tukemaan avohoitoa, Syväoja muistuttaa.

Mielen ja kuntoutuksen talon tilat mahdollistavat entistä laadukkaamman ja vaikuttavamman hoidon ja palvelun asiakkaille ja potilaille, sekä viihtyisät ja turvalliset tilat henkilökunnalle.

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen käyttöön tulevat tilat koostuvat nuorten ja aikuisten vastaanottotiloista, lasten, nuorten ja aikuisten osastotiloista ja toiminnallisen kuntoutuksen tiloista.

Sairaalaopetuksen ala- ja yläkoulun tilat sijaitsevat lasten ja nuorten osastotoiminnan yhteydessä. Mikkelin kaupungin sivistystoimi vuokraa sairaalaopetuksen tilat kuntayhtymältä.

Kuntoutuspalvelujen tilat koostuvat neurologisen ja ortopedisen kuntoutuksen osastotiloista.

Rakennuksessa on runsaasti kuntoutukseen soveltuvia tiloja, kuten erityisvarusteltuja terapiahuoneita, terapia-allasyksikkö, kuntosalit ja toiminnalliset pihat, jotka ovat tarpeen mukaan kaikkien rakennuksessa toimivien ja koko sairaalatoiminnan käytössä.

Kokonaisuuteen kuuluu myös palliatiivisen hoidon yksikkö, johon sijoittuu myös saattohoito.

Mielen ja kuntoutuksen talo on yhteydessä emosairaalaan Pirttiniemenkadun ali kulkevan tunnelin kautta, jolloin yhteys sairaalan ja hyvinvointikeskuksen palveluihin, muun muassa päivystykseen on helppo.

Mielen ja kuntoutuksen talon käyntiosoite on Pirttiniemenkatu 1. Se sijaitsee Pirttiniemenkadun ja Mannerheimintien risteyksessä aivan Sairaalaparkin vieressä.