Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Kehutaan Mikkeliä joka päivä, patistaa perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Jaana Strandman, joka haluaa päätöksentekoon arjen järkeä ja suoraviivaisuutta

Kuka olet?

– Olen Jaana Strandman, perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas, kotoisin Keiteleeltä.

– Pääsin ylioppilaaksi Iisalmen lukiosta ja opiskelin Oulun yliopistossa Kajaanissa kasvatustieteen maisteri-luokanopettajaksi, Jyväskylän yliopistossa erityisopettajaksi sekä Varalan urheiluopistossa liikunnanohjaajaksi.

– Minulla on myös johtamisen ja tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnot sekä muun muassa autismin kirjon asiantuntijakoulutus.

– Asun Mikkelin Harjumaassa Pesäkolollani Pesäjärven rannalla. Perheeseeni kuuluvat lapseni Tuomas, 24 vuotta ja turvallisuusalalla toimiva mieheni Toni sekä suomenajokoiratyttö Luna.

Mitä teet työksesi?

– Toimin erityisopetuksen asiantuntijana, kouluttajana sekä ukrainalaisten suomen kielen opettajana Kyyhkylässä Mikkelissä.

– Ohjaan jumppia, erityisesti Lavis- lavatanssijumppaa ja palloilua sekä fitvolleyta lähes päivittäin.

– Järjestän lavatansseja Ristiinan Kisakaaressa ja Kangasniemen työväentalolla talvisin sekä kesäisin kesälavoilla.

– Lisäksi työstän Arjen vinkki -opasta adhd-lasten ja nuorten huoltajille. Voipa minut nähdä vetämässä karaokea, soittamassa haitaria, pitämässä elämyskahviota tai järjestyksenvalvojana.

– Olen pienyrittäjänä sekatyönainen, jolle kelpaa ja sopii työ kuin työ.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen saanut maakuntahallituksen ja Etelä-Savon hyvinvointialueen aluehallitusten paikat. Olen Mikkelin kaupunginvaltuutettu ja Etelä-Savon Energian hallituksen jäsen. Olen myös Mikkelin kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Haluan hoitaa yhteisiä asioita. Arjen asiamme ovat asumiskustannukset, verot ja peruspalvelujen sekä hyvinvoinnin turvaaminen. Kannan huolta ja vastuuta siitä, kuinka ihmiset ja yritykset voivat ja kuinka elinkustannuksia voidaan hillitä.

– Sidonnaisuuksista vapaana toimin päätöksenteossa avoimesti, rohkeasti ja tasapuolisesti.

– Talouden tasapainottaminen hallintorakenteita keventämällä ja keskittymisellä perustehtäviin ja perustarpeisiin ovat tärkeitä. Meidän on pystyttävä pienentämään veroja kauttaaltaan, jotta elämän olosuhteiden ja elinvoiman turvaaminen ja parantaminen toteutuu.

Rakastan kotiani ja sen rauhaa keskellä luontoa.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Perussuomalaisten arvomaailma suomalaisuudesta ja työnteosta sekä yrittämisestä ovat vahvasti elämääni.

– Puolueeni on asiakeskeinen ja realistinen, ihmisen arjessa ja elämisen kustannuksissa oleva. Saan toimia avoimesti ja rehdisti yhteisten asioiden eteenpäin viemiseksi.

Mitä asioita haluat edistää?

– Haluan muuttaa elinvoiman suuntaa Mikkelissä ja Etelä-Savossa. Yritykset tuovat tuloja ja työpaikkoja. Yritysmaailma kaipaa imagon kohotusta. Osaamisen vahvistaminen työvoiman tarpeiden mukaisesti on tärkeää.

– Tarvitsemme ylikunnallisen toimijan tukemaan yksityistä sektoria koulutuksen ja tutkimuksen pohjalta.

– Haluan puuttua ylisuurten rakenteiden kustannuksiin. Kuntien keskittymisen perustehtäviin ja asioiden tärkeysjärjestyksen tulee olla kirkkaat päätöksenteossa. Arjen järkeä ja tarkkaa taloutta tarvitaan.

– Alueemme on merkittävä matkailun, vapaa-ajan asumisen ja monipaikkaisuuden kohde. Kaksoiskuntalaisuuden, etätyön ja tietoliikenneverkon kehittämisen on oltava tavoitteellista. Ne mahdollistavat lisätuloja ja yrittäjyyttä sekä tuovat pöhinää ympäri vuoden.

– Omaishoitajan, yrittäjän, lapsiperheen ja eläkeikäisen arki ovat lähellä sydäntäni. Haluan, että kaikki pidetään mukana. Koulutuksen arvostus luo tietotaitoa ja sivistystä.

– Haluan toimia maaseudun omavaraisen ruokaturvan, metsän monimuotoisuuden sekä maamme turvallisuuden takaamiseksi. Saavutettavuus sekä toimivat liikenneyhteydet takaavat veto- ja pitovoimaa.

– Järjestöjen ja yhdistysten ennaltaehkäisevä työ on arvokasta hyvinvointialueen ja kuntien välissä. Kulttuuri ja liikunta luovat toimintakykyä ja hyvinvointia.

Miten kuvailet itseäsi?

– Olen ahkera, innokas, monipuolisella koulutuksella, tiedoilla ja taidoilla varustettu sekä jalat maassa oleva päättäjä.

– Tartun haasteisiin ja pyrin näkemään positiivisuutta sekä toimin arjen tekijänä. Olen ihminen ihmiselle.

– Pyrin suoraviivaiseen päättämiseen asiatasolla ja siihen, että päätöksiin löytyy perustelut. Yhteistyö kuntalaisten ja muiden luottamushenkilöiden kanssa on antoisaa ja merkityksellistä. Eri näkemykset voidaan jalostaa yhteiseksi päätökseksi.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Ilahdun ihmisten välisistä kohtaamisista, kehittämisestä ja kehittymisestä, yritteliäisyydestä ja yhteisestä hyvästä yhteistyöllä.

– Vapaaehtoistyö Hope:lla vähävaraisten lapsiperheiden auttamiseksi tuo mielihyvää. Ilman järjestöjä, yhdistyksiä ja vapaaehtoistyötä emme selviäisi.

– Olen onnellinen, että saan olla terve ja toimia luottamustehtävissäni. Päätöksenteossa voi vaikuttaa, kun on tahtoa toimia.

Entä murheelliseksi?

– Kanssaihmisten itsekkyys, oman edun tavoittelu, pahan puhuminen ja mustamaalaaminen.

Miten lataat akkujasi?

– Rakastan kotiani ja sen rauhaa keskellä luontoa. Harrastan jänis- ja hirvenmetsästystä, mutta ilvesjahdissakin on viehätyksensä. Suomenajokoirani Luna toivottaa minut aina tervetulleeksi kotiin ja hänen kanssaan käymme kyydittämässä jäniksiä viikoittain metsästysaikana.

– Kotitöissä ja halkojen hakkaamisessa näkee työn jäljet heti. Pidän myös asuntovaunulla reissaamisesta ympäri Suomea.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Metsä tuo mielen hyvinvointia ja elämää, satoa ja saalista sekä kunnon kohotusta.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Etelä-Savon hyvinvointialueen hallituksesta haluan nostaa arvostaen esille puheenjohtaja Heikki Laukkasen (kesk.) roolin, asenteen ja suoraviivaisen toiminnan.

– Heikki on reilu sekä rohkea ja luo turvallisuutta päätöksentekoon vahvalla kokemuksellaan ja olemuksellaan. Hän ei veivaa ja vatkaa eikä politisoi asioita.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkeli on Suomen toiseksi onnellisin, ihmisen kokoinen maaseutukaupunki, jossa on hyvä asukkaiden elää, kasvaa ja oppia.

– Meillä on vertaansa vailla oleva järviluonto, arvokasta omavaraista lähiruokaa ja parhaiten kasvavaa metsää. Meidän tulee nähdä vetovoimamme, kehua 52 000 asukkaan voimin sitä, mitä meillä on.

– Uudenvuoden lupauksena meistä jokainen voisi luvata kehua Mikkeliä ja Etelä-Savoa joka päivä. Hyvä kello kauas kuuluu!

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heille tärkeitä.