Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

”Olisi kova juttu soittaa Tuskan päälavalla tai Nummirockissa!” – Mikkeliläinen thrash metal -yhtye Nitrik julkaisee pian uutta musiikkia, tällä kertaa suomeksi

Mikkelissä on vuosien saatossa kasvanut ja kehittynyt monenlaista musiikin sanansaattajaa ja lisää tulee jatkuvasti.

Yksi tuoreimmista mikkeliläisbändeistä on parisen vuotta sitten perustettu thrash metal -bändi Nitrik.

Nuorista mikkeliläismiehistä muodostuva nelihenkinen yhtye julkaisee muutaman viikon sisällä jo toisen levynsä, Keskipiste N2:n.

Bändin debyyttialbumi Disorder näki päivänvalon viime vuoden kesäkuussa.

– Tämä uusi levy on puserrettu kasaan hyvin tiukalla aikataululla, mutta siitäkin huolimatta sen sisältö on paljon ensimmäistä levyä harkitumpi, sanoo basisti Julius Rietz.

Harvakseltaan ja pienimuotoisemmissa tapahtumissa keikkaillut Nitrik ei välttämättä ole vielä monille tuttu, mutta niille joille on, lupaa yhtye uuden levyn myötä jotakin uutta. Muun muassa laulukieli on vaihtunut englannista suomeksi.

– Olemme halunneet tehdä musiikkia suomeksi alusta asti. Totuus kuitenkin on, että englanniksi on paljon simppelimpää tehdä tämäntyyppistä metallia, joten päädyimme lähtemään liikkeelle niin sanotusti helpomman kautta, Rietz sanoo.

– Suomenkielinen musiikki alkoi tuntua kivemmalta biisi biisiltä, vaikka alussa vähän epäilinkin sitä. Onhan siinä oma juttunsa, pohtii kitaristi Vesa Jumppanen.

Jumppanen ja Rietz sanovatlaulukielen vaihtamisen kotimaiseksi vaikuttavan luonnollisesti siihen, että sanoituksiin täytyy nyt kiinnittää aiempaa enemmän huomiota.

Sanoituksista huolehtivat yhdessä yhtyeen laulava rumpali Topias Nylen ja bändin solisti Roope Parkkinen.

Me haluamme tehdä jotain ihan omaa.

Nylen kuvailee myös tekstien mukailevan uskollisesti thrash metal -tyyliä.

– Ne ovat sellaista epämääräistä uhoamista. Nyt kun lauletaan suomeksi, niin täytyy miettiä vähän enemmän, että mitä sitä suustaan päästää, Nylen naurahtaa ja lisää, että hän yllättyisi, jos he vielä joskus julkaisisivat musiikkia englanniksi.

Yhtye ei kuitenkaan täysin poissulje ajatusta englanninkielisen musiikin tekemisestä, mikäli se joskus tuntuisi oikealta.

– Koskaan ei voi tietää, mutta rehellisesti sanottuna aika kaukaiselta se ajatus nyt tuntuu.

Vielä tässä vaiheessa kaukaiselta tuntuvat myös haaveet suurista festarilavoista. Unelma on kuitenkin syntynyt ja kytee hiljalleen mielessä.

– Olisi kova juttu soittaa Tuskan päälavalla tai vaikkapa Nummirockissa. Ollaan kuitenkin realistisia ja lähdetään etenemään vähän pienempiä lavoja kohti, Rietz nauraa

– Jos vaikka Tavastialle tai Lutakkoon, Nylen ja Jumppanen sutkauttavat.

Mikkeliin Nitrik toivoo lisää keikkailumahdollisuuksia. Yhtyeen jäsenet sanovat, että kaupungin bändikentällä on kyllä paljon tarjontaa ja livemusiikille löytyy kysyntää, mutta välistä puuttuu jotain olennaista.

– Täällä on älyttömän vähän paikkoja, joissa voisi ylipäänsä esiintyä. On vähän vaikeaa kasvattaa tunnettuutta keikkailevana bändinä, kun siihen ei tarjota kotikaupungissa juuri mahdollisuuksia.

Tälle vuodelle yhtye odottaa vilkasta keikkamyyntiä. Ideoita esiintymismahdollisuuksista otetaan ilolla vastaan.

– Toivotaan todella, että saataisiin keikkakalenteri tälle vuodelle täyteen. Me olemme nimittäin mieluummin livebändi kuin levybändi. Ihan takuulla saadaan hyvä meno aikaiseksi, soittajat vakuuttavat.

Coverbiisejä ei Nitriksin keikalla kuulla. Yhtye tekee itse alusta loppuun saakka kaiken musiikkinsa.

Sävellyksestä ovat vastanneet pääsääntöisesti Parkkinen ja Nylen yhdessä, mutta uudella levyllä tullaan kuulemaan myös Jumppasen sävellyksiä.

– Kerran ollaan soitettu jollakin keikalle coverbiisi, mutta se ei oikein ollut meidän juttu, Rietz sanoo.

– Me haluamme tehdä jotain ihan omaa. Sitä paitsi omaa musiikkia on paljon hauskempi soittaa, Nylen ja Jumppanen kuittaavat.

Yhtyeen nimeen ei liity mitään suurempaa tarinaa. Nitrik nyt vain ”sattui kuulostamaan hyvältä”.

– Sille ei oikeasti ole mitään perusteluja. Ollaan hyvin lähellä englanninkielistä sanaa ”nitric” eli typpeä, mutta se ei liity tähän oikeastaan mitenkään, Jumppanen nauraa.

– Haluttiin joku kiva ja ytimekäs nimi, siinäpä se, Rietz jatkaa.

Yhtyeen musiikkia löytyy kaikista musiikin suoratoistopalveluista. Uudesta levystä on näillä näkymin tulossa myös fyysinen julkaisu.

– Katsotaan nyt ensin, että miten biisit lähtevät liitoon. Olisi kyllä siistiä, jos voisi kuunnella autossa omaa levyä, he miettivät.