Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkeläisten taideryhmässä tärkeintä on hyvä mieli – viime keväänä aloittaneen ryhmän syksyn sato on koottu hyväntuuliseksi näyttelyksi Estery-talolle

Iloinen ja värikäs, oikea tekniikoiden temmellyskenttä. Sellainen on Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen vastikään Estery-talolla avautunut taidenäyttely, joka esittelee viime keväänä perustetun kuvataideryhmän syksyn satoa.

Yli 20 teosta käsittävä näyttely kaikille on kävijöille avoin ja esillä näillä näkymin hamaan tulevaan.

– Olemme saaneet sellaisen kuvan, että näyttely voi jäädä tänne toistaiseksi. Välillä sitten lisätään uusia teoksia ja ehkä myöhemmin laajennetaan myös toiseen huoneeseen, sanovat kuvataideryhmän ohjaajat Sirkka Lindroos ja Juhani Leskinen.

Esillä on taidetta monenlaisilla tekniikoilla tehtynä, aina akvarelleista akryylimaalauksiin ja kuivapastelliteoksista öljyvärimaalauksiin.

Leskinen ja Lindroos kertovat, että suurimmalle osalla ryhmäläisistä näyttely on ihka ensimmäinen. Joukossa on heidän mukaansa myös sellaisten harrastajien teoksia, jotka eivät ole ennen ryhmään tulemista koskeneet siveltimeen juuri lainkaan.

– Sitä on vaikea uskoa, kun näitä teoksia katselee. Nämähän on mielettömän upeita, kehaisee Leskinen.

– Tästä näyttelystä saa melko hyvän kuvan siitä, mitä ryhmässä tehdään. Toki uusiakin juttuja kehitetään tälle keväälle, Leskinen jatkaa.

Kuvataideryhmän toiminta jatkuu jälleen helmikuun 3. päivä, ja taidehetkiin ovat tervetulleita kaikki Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen jäsenet.

Taide tunnetusti yhdistää ihmisiä.

Ryhmä kokoontuu kerran viikossa perjantaisin aina kolmisen tuntia kerrallaan. Jokaiselle kerralle ei ole pakko osallistua, vaan mukaan voi mennä silloin kun itsestään siltä tuntuu.

Ryhmän syvimpänä tarkoituksena on tehdä taidetta ja taiteen tekemistä tutuksi osallistujille aiempaa harrastustaustaa tai taitotasoa katsomatta.

– Osallistujia on ollut ihan kiitettävästi. Ryhmässä on ollut 15 henkeä ja yhden kokoontumiskerran osallistujamäärä noin kahdeksan henkeä. Uskomme, että viidakkorumpu tavoittaa tänä keväänä entistäkin enemmän väkeä ja ryhmäkoko kasvaa, luottaa Leskinen.

Ryhmän ovet ovat olleet avoinna myös heille, jotka ajattelevat, etteivät osaa ollenkaan maalata tai piirtää.

– Jokainen osaa kyllä tehdä taidetta, täytyy vain uskaltaa kokeilla. Me voimme Juhanin opastaa uusissa tekniikoissa, antaa rakentavaa palautetta ja kannustaa, mutta siihen loppuu meidän työmme, Lindroos hymyilee.

Kannustava henki ryhmässä on ylipäänsä. Ja iloinen. Kahvihetket taiteen tekemisen lomassa kirvoittavat kielenkannat mukavaan rupatteluun.

– Meillä on ollut kokoontumisissa todella hyvä ja lämminhenkinen ilmapiiri. Siitä on tullut paljon positiivista palautetta. On mukava jutella ja vaihtaa kuulumisia hyvässä porukassa, ohjaajat sanovat.

Leskinen ja Lindroos painottavatkin kaikista tärkeintä olevan, että osallistujille jää kokoontumisista hyvä ja iloinen mieli.

– Ja kyllä ryhmäläiset ovat olleet hyvin innokkaina mukana. Välillä kokoontumiset venyvät vähän yliajalle, mutta se ei haittaa mitään, naurahtaa Leskinen.

Ensimmäisen kerran viime vuoden helmikuussa kokoontunut ryhmä syntyi yhdistyksen jäsenten tarpeesta. He toivoivat kaupunkiin taideryhmää, jossa voisi viettää mukavaa aikaa ilman suorituspaineita.

– Tarkoituksena on saada ihmiset liikkeelle ja auttaa heitä pitämään yllä sosiaalisia kontakteja. Eläkeläisen arki voi olla hyvin yksinäistä, ja yksinäisyyttä tällä toiminnalla pyritään nimenomaan ehkäisemään, sanoo Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen puheenjohtaja Aira Nurminen.

– Olisi tärkeää, että jokaisella ikäihmisellä olisi joku asia, jonka avulla hän olisi yhteyksissä toisiin. Ja taidehan tunnetusti yhdistää ihmisiä, Nurminen jatkaa.

Jos kuvataiteen tekeminen Eläkeliiton porukassa kiinnostaa, voi ryhmän kevätkaudelle jo ilmoittautua laittamalla sähköpostia Lindroosille osoitteeseen lindroos.sirkka@gmail.com.

Kokoontumisiin on suositeltavaa ottaa mukaan omat välineet, mutta niitä voi tarpeen vaatiessa ostaa myös paikan päältä. Välineitä ryhmän käyttöön hankitaan kahvikassan tuloilla. Muuten ryhmä on Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen jäsenille maksuton.

– Yhdistyksen jäsenmaksu on 20 euroa vuodessa. Jos et ole jäsen, voi kuvataideryhmään tulla tutustumaan muutaman euron tarvikemaksua vastaan. Rohkeasti mukaan vain! Nurminen toivottaa.

Eläkeliiton Mikkelin yhdistyksen kuvataideryhmän taidenäyttely esillä Estery-talolla osoitteessa Otto Mannisenkatu 4. Näyttely on kaikille avoin.