Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahvila Nandassa on tammikuun ajan esillä mikkeliläisen Marjo-Riina Alhaisen lasitaidetta – "On kiehtovaa seurata, miten teokset muuttuvat päivän ja valon mukaan"

Kahvila Nandan ikkunoissa on vielä tammikuun ajan ripustettuna mikkeliläisen lasitaiteilijan Marjo-Riina Alhaisen lasimosaiikkitöitä.

Kotitontut ja kodinhaltijat on Alhaiselle ensimmäinen kodin ulkopuolinen näyttely. Jo nimi paljastaa, että näyttelyn teoksissa seikkailee pohjoismaisesta kansanperinteestä tuttuja hahmoja.

Kaikkiaan esillä on 15 erikokoista lasimosaiikkiteosta, joista tuoreimmat Alhainen valmisti juuri näyttelyä varten.

– Olen tehnyt taidetta tonttujen ja haltijoiden innostamana niin kauan kuin muistan. Tässä näyttelyssä mukana on muun muassa saunatonttuja, riihitonttuja ja kotitonttuja eli kodinhaltijoita, Alhainen kertoo.

20 vuotta sitten lasialan artesaanin paperit saanut Alhainen valmistaa teoksensa joko mosaiikki-, tiffany- tai lyijykiskotekniikalla.

Mieluiten hän työstää kylmää lasia hiomalla tai leikkaamalla, mutta lasinpuhallustakin on tullut kokeiltua.

– Viime aikoina olen tehnyt eniten juuri mosaiikkitaidetta, sillä se on tekniikoista kaikista helpoin ja myös hyvin mielenkiintoista.

– Valmistan mosaiikkityöt sommittelemalla ja liimaamalla lasinpaloja lasilevylle. Palojen välit täytän sauma-aineella, Alhainen avaa näyttelyn teosten syntytapaa.

Olen tehnyt taidetta tonttujen ja haltijoiden innostamana niin kauan kuin muistan.

Alhainen on tehnyt taidetta jonkin verran myös maalaten ja piirtäen. Lasitaide tuntuu kuitenkin olevan hänelle sitä ominta omaa.

Lasi valikoitui mielimateriaaliksi sen mielenkiintoisuuden ja yllätyksellisyyden vuoksi.

– Lasiteoksiin aukeaa aina erilainen tunnelma riippuen siitä, mistä kulmasta ja missä valaistuksessa niitä katsoo.

– On kiehtovaa seurata, miten lasiteokset muuttuvat päivän ja valon mukaan. Lasiteokset elävät aina, ja ne voivat yllättää niin katsojan kuin tekijänkin.

Luonto on Alhaiselle paras inspiroija. Hän kertoo ammentavansa inspiraatioita luonnon ja metsän väreistä sekä kasvien ja puiden muodoista.

– En koskaan suunnittele teosta kovin tarkasti etukäteen. Se tulee ajallaan, jos on tullakseen – sitä ei voi hoputtaa.

– Useimmiten juuri luonto on se, joka laittaa teoksen aluilleen, mutta lopputulos selviää kuitenkin vasta silloin, kun nostan valmiin teoksen valoa vasten.

Alhainen valmistaa teoksensa pääsääntöisesti kierrätyslasista.

Hän hyödyntää teoksissaan muun muassa rikkoutuneita lasiesineitä ja -astioita.

– Uutta lasia ostan harvemmin, sillä materiaalia kertyy muutenkin paljon. Saan lasinpaloja esimerkiksi lahjotuksena ystäviltä ja tuttavilta.

Alhainen tekee taidetta oman yritystoimintansa lomassa kotonaan Mikkelin Ihastjärvellä.

Valkean Valosydän -niminen yritys tarjoaa muun muassa luontaishoitoja ja villiyrttiretkiä.

Kesäisin Alhainen avaa kotinsa pihapiirissä sijaitsevan navetta-ateljeen ovet vieraille.

Lasitaiteen lisäksi 1930-luvulla rakennetun navetan seinille on ripustettuna keiju- ja tonttuaiheisia maalauksia sekä kirpputoreilta löytyneistä pitsiliinoista tehtyjä tauluja.

Kesän ulkopuolella ateljee on avoinna sopimuksesta. Vierailuista voi sopia laittamalla sähköpostia Alhaiselle osoitteeseen marjoriina@lasiriina.fi.

– Uusia töitä valmistuu jatkuvasti, joten nähtävää kyllä riittää, Alhainen lupaa.

Kotitontut ja kodinhaltijat -näyttelyyn pääsee tutustumaan tammikuun ajan kahvila Nandan aukioloaikoina. Tällä hetkellä kahvila on suljettu ja avaa ovensa jälleen 9. tammikuuta. Kaikki näyttelyn teokset ovat myös myynnissä.