Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Ei nyt sentään lopeteta elämistä – härkäviikkoja kohti on turvallista lähteä tavallista normiarkea pyörittämällä

Vuosi alkaa monenlaisen epävarmuuden merkeissä. Kysymyksiä leijuu ilmassa sakeanaan. Riittääkö sähkö? Riittävätkö rahat? Kallistuuko kaikki edelleen? Miten pitkään sota jatkuu? Tuleeko asiakkaita? Pysyykö firmani pystyssä? Pystynkö suoriutumaan velkojeni maksusta? Olenko turvassa?

Vähemmästäkin menee ihmisen naama kahtakymmentä yli kahdeksan -asentoon. Huolehdittavaa riittää ja monelle meistä murheet ovat läsnä jokapäiväisessä arjessa.

Härkäviikot alkavat nyt toden teolla. Siitä huolimatta meidän kaikkien pitäisi muistaa myös elää tätä elämää, kukin omien edellytystemme mukaisesti.

On ihan selvää, että useimmat meistä miettivät nyt hankintoja tarkasti ja ovat varovaisia. Se kuuluu asiaan ja on viisastakin sellaisessa tilanteessa, jossa tulevaa ei tarkkaan tiedä.

Perinteiset viisaudet pahaan päivään varautumisesta ovat nyt kunniassa, sekä henkisesti että ihan konkreettisesti.

Meidän pitää kuitenkin myös pitää tämän yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Ostaa tavaroita. Käydä ravintoloissa, elokuvissa, teattereissa ja konserteissa. Käyttää palveluja ja maksaa niistä. Vaihtaa autoa ja hankkia isompi asunto. Lähteä lomamatkalle.

Monella meistä tällaiseen kuluttamiseen on, kaikesta huolimatta, edelleen mahdollisuus.

Jos näin on, kannattaa muistaa se, että käyttämällä mahdollisimman paljon mikkeliläisten yrittäjien palveluja, me sijoitamme omia rahojamme tämän kaupungin tulevaisuuteen.

Kannustamme uutta yrittäjyyttä, pidämme jo olemassa olevia yrityksiä pystyssä, autamme niitä ehkä jopa laajentamaan toimintaansa ja siten pestaamaan uutta väkeä töihin.

Silloin kun elämä ja maailma tuntuvat pelottavilta ja ahdistavilta, on ihan tavallisen arjen pyörittäminen hyvä ja tepsivä lääke. Rutiinit luovat turvallisuutta ja antavat elämiseen jatkuvuuden tunnetta.

Arkirutiinit myös antavat, omalla ja ehkä vähän tylsälläkin tavallaan, myös uskoa tulevaan. Tästä eteenpäinkin me syömme, asumme, käymme töissä ja kaupassa ja viihdymme. Se on rauhoittava ja lohduttava ajatus.

Tämän alkavan vuoden arkirutiineihin kannattaa ottaa mukaan myös empatia ja läheisistä ihmisistä huolehtiminen. Sitä tarvitaan nyt enemmän kuin pitkään aikaan ja monella tavalla ja tasolla.

Ei ole ollenkaan huono asia ottaa tavaksi myös kysyä kaverilta, kollegalta tai tuttavalta, miten sinulla menee. Se on oikein hyvä kysymys ja saattaa auttaa enemmän kuin uskommekaan.

Se on pikkujuttu, mutta sellaisistahan tämä ihmisen elämä koostuu.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.