Uusivuosi on stressaava ja raskas juhla monelle koiralle ja koiranomistajalle. Kysyimme mikkeliläiseltä koirakouluttajalta, miten paukkuaran lemmikin oloa on mahdollista helpottaa.
Koirakouluttaja Sanna Kankainen koirapalvelu Tatsista, miksi niin monet koirat pelkäävät ilotulitteita?
– Ääniarkuuden tiedetään olevaan voimakkaasti periytyvä ominaisuus. Osalla koirista on geneettinen alttius reagoida voimakkaisiin ääniin. Joillakin koirilla voi olla myös jokin ikävä oppimiskokemus kovasta äänestä.
– Ilotulitteiden kohdalla pelkääminen ei kuitenkaan liity ainoastaan ääniin, myös välke ja ruudinhaju voivat olla pelottavia asioita.
Mistä omistaja voi tunnistaa, että koira pelkää?
– Koira reagoi pelottavaan kokemukseen pakenemalla, jähmettymällä tai hyökkäämällä. Pakeneminen on yleisesti helposti tunnistettu, mutta hyökkäämistä ei useinkaan tunnisteta pelkoreaktioksi. Myös jähmettymisen aiheuttava pelko voi jäädä huomaamatta, sillä silloin koira ei välttämättä näytä ulkoisesti pelkoa, mutta on sisäisesti kauhuissaan.
– Koira voi pelätessään täristä, läähättää, sen korvat voivat olla vedettynä taaksepäin, häntä on alhaalla ja koira saattaa haluta olla lähellä omistajaansa tai olla turvallisessa pesäpaikassa.
Miten koiranomistajat voivat valmistautua uudenvuoden juhlaan?
– Koira kannattaa käyttää ulkona hyvissä ajoin ennen kello 18:aa ja toisen kerran joko reippaasti puolenyön jälkeen tai vasta aamulla.
– Ennen räiskeen alkamista verhot kannattaa laittaa kiinni ja valot sekä televisio tai radio päälle.
– Kannattaa myös selvittää, että olisiko koira mahdollista viedä hoitolaan. Moni koirahoitola sijaitsee maaseudulla.
Millä keinoilla omistaja voi rauhoitella pelokasta koiraansa?
– Koiralle voi antaa tekemistä, kuten pitkäkestoisen ruokavirikkeen, johon se voi suunnata huomionsa.
– Jos koiralla on tarve piiloutua, se täytyy mahdollistaa. Piiloutuminen on eläimen keino yrittää selviytyä tilanteessa. Jos koira taas haluaa hakea turvaa ihmisen läheltä, tarjoa sille läheisyyttä.
– Omistajan kannattaa itse käyttäytyä tyynnyttelyn ja hössötyksen sijaan rauhallisesti. Koira saattaa lukea omistajasta, onko tilanteessa syytä hätääntyä. Pyri siis omassa toiminnassasi rauhallisuuteen ja normaaliin äänensävyyn.
Voiko rakettipelkoa hoitaa etukäteen?
– Jos koira jo pelkää raketteja, on pelon poiskouluttaminen tähän vuodenvaihteeseen jo myöhäistä. Koulutus vie aikaa. Sen sijaan ensi vuoden vaihdetta ajatellen koulutus kannattaa aloittaa jo nyt.
Voiko koiran rakettipelko puhjeta myös yllättäen?
– Kyllä voi. Jos koirasi ei ole aiemmin pelännyt raketteja, tulee pitää huolta, ettei pelkoa pääse tälläkään kertaa syntymään.
– On ehdottoman tärkeää muistaa, että koiraa ei koskaan tulisi ottaa mukaan katsomaan raketteja. Raketit ovat ihmisen viihdykettä. Hyvin äänivarmakin koira saattaa säikähtää lähellä tapahtuvaa ammuskelua. Uudenvuodenaattona tapahtuukin kaikista eniten eläinten katoamistapauksia.
– Jokainen pelkokokemus lisää pelkoa tai voi synnyttää sen. Pelon minimointiin kannattaa nähdä vaivaa.
Voiko rennosti ääniin suhtautuvan koiran seura auttaa paukkuarkaa koiraa?
– Jos koira jo kovasti pelkää kovia ääniä, ei toisen koiran seurasta ole apua. Jos halutaan opettaa esimerkiksi nuorta ja ongelmatonta koiraa olemaan rennosti paukkeen aikana, voi rauhallisen koiran malli olla hyödyllinen.
Voiko koiran äänipelkoa helpottaa lääkkeillä?
– Lemmikkitarvikeliikkeistä on saatavilla vapaakauppatuotteita, jotka saattavat vähentää koiran jännittämistä, mutta voimakkaaseen pelkoon niistä ei ole apua.
– Jos koiran tiedetään pelkäävän kovia ääniä, kannattaa omalta eläinlääkäriltä tiedustella sopivia lääkevalmisteita.