Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyvässä seurassa | Hiihto on hyvä laji kaikille – Mikkelin Hiihtäjät aloittaa Mikkelin Kaupunkilehden uuden sarjan, jossa seurat kertovat itse omasta toiminnastaan

Kuka olet?

– Olen Johanna Suutarinen, Mikkelin Hiihtäjien jäsen 1980-luvulta saakka.

– Hiihdin itse enemmän kilpaa 90-luvulla ja jokunen vuosi sitten toin omia lapsia Mikkelin Hiihtäjien hiihtokouluun. Muutamana talvena kävimme hiihtokoulussa ja yksi tytöistä innostui hiihtämisestä, joten minäkin jäin seuran touhuihin taas mukaan.

– Toimin Kylliäisen Arin apuna nuorten hiihtotreeneissä, järjestelen hiihtokoulua ja olen Mikkelin Hiihtäjien johtokunnassa.

Mitä seurasi tekee?

– Mikkelin Hiihtäjät on perinteikäs hiihtoseura, jonka toimintaan kuuluu myös ampumahiihto.

– Seura on perustettu vuonna 1934. Mikkelin Hiihtäjät haluaa tarjota mahdollisuuden harrastaa kunto- ja terveysliikuntaa sekä kilpa- ja huippu-urheilua. Liikunnan lisäksi seurassa voi harjoittaa yhdistystoimintaa monissa eri muodoissa.

– Savonia-hiihto ja Porrassalmen hiihdot ovat seuran näkyvimmät vuosittaiset tapahtumat. Talkoilla järjestettävät tapahtumat tarjoavat hauskaa yhdessä tekemistä kaikille halukkaille, kuten myös useat varainkeruutalkoot joihin seura osallistuu.

– Lasten hiihtokoulu on hyvin suosittu. Tänä vuonna järjestämme paljon toivotun hiihtokoulun myös aikuisille ja näiden molempien startti on 11.1.2023 klo 18.00 Rantakylässä. Näihin ilmoittaudutaan seuran nettisivujen kautta 5.1. mennessä.

– Talvisin Mikkelin Hiihtäjät tarjoavat voitelupalveluja ja välinevuokrausta Kalevankankaan voitelukopista. Tällä kannustetaan ihmisiä aloittamaan ja ylläpitämään kuntohiihtoharrastusta.

Keille seuranne toiminta on suunnattu?

– Hiihtokoulussa nuorimmat ovat noin 6-vuotiaita ja talkoohommissa on ikäihmisiä hyvin laajalla ikähaarukalla.

– Kilpailemaan pääsevät matalan kynnyksen kisoissa jo ekaluokkalaiset ja Hiihtoliiton ensimmäinen ikäsarja on 8-vuotiaille. Ikäsarjoja on kisoista riippuen jopa 75 vuoteen.

Hiihto on monipuolinen laji, jota voi harrastaa enemmän tai vähemmän tosissaan.

Kuinka paljon teillä on harrastajia?

– Meillä on noin 250 jäsentä. Alle 15-vuotiaita harrastajia on noin sata ja yli 15-vuotiaita noin 50.

Miten toimintaanne pääsee mukaan?

– Soittamalla, sähköpostitse tai nettilomakkeella.

– Yhteystiedot löytyvät seuran nettisivuilta www.mikkelinhiihtajat.sporttisaitti.com

– Sieltä löytyy infoa, mikäli hiihtokoulu tai nuorten harjoitusryhmä kiinnostaa tai mikäli haluaa mukaan muuhun toimintaan.

Mitä vaaditaan harrastamisen aloittamiseen?

– Pienten lasten kannattaa aloittaa hiihtokoulusta, missä ikäraja on 6 vuotta. Hiihtäminen ei ole lajina helpoimpia, mutta siinä kehittyy nopeastikin, joten jo hiihtokoulun aikana voivat innokkaimmat huomata taitojensa edistyneen.

– Minisomparyhmä-valmennusryhmä on tarkoitettu 8–12-vuotiaille. Tätä vanhemmille hiihdosta kilpailumielessä kiinnostuneille on Tehoryhmä. Ryhmät kokoontuvat samaan aikaan ja tarvittaessa harjoittelua eriytetään, jotta ikäryhmät saavat omantasoista harjoittelua.

Tarvitaanko omia varusteita?

– Hiihtoon kannattaa hankkia omat välineet. Harrastaminen on hauskempaa, kun sukset ja sauvat ovat sopivat.

– Ampumahiihdossa tarvitaan hiihtovarusteiden lisäksi oma aikuinen avustamaan ampumapenkalla. Seuralla on muutamia ampumahiihtoaseita, joilla pääsee alkuun, sittemmin oma ase on välttämätön.

Miten seuranne palvelee edistyneempää harrastajaa?

– Meillä on useita nuorten ja yleisen sarjan kilpahiihtäjiä, joille seura tarjoaa hieman taloudellista tukea, mahdollisuuden päästä viestijoukkueisiin ja hoidamme ilmoittautumiset seuran toimesta kansallisiin, Suomen cupin ja SM-kisoihin. Suur-Savon Hiihto ry:n jäsenseurana urheilijamme pääsevät mukaan piirin leirityksiin.

Onko seurallanne kilpailutoimintaa?

– Kyllä vain, Savonia-hiihto ja Porrassalmen hiihdot. Tulevaisuudessa kilpailuja on enemmänkin.

Mitä kustannuksia harrastamisesta tulee?

– Välinekustannuksia tulee vapaan ja perinteisen suksista sekä kummankin tyylin sauvoista. Myös monoja kannattaa olla kahdet. Voiteita kannattaa myös olla, jotta saa sukset luistamaan ja pitämään.

– Hinnat vaihtelevat, jokaiselle varmasti löytyy sopivan hintaiset. Kannustamme hankkimaan käytettyjä välineitä ja seuran sisällä vanhat välineet kiertävät aika hyvin käyttäjältä toiselle.

– Mikkelin Hiihtäjien valmennusryhmät ovat verraten edulliset ja niitä vetävät koulutetut hiihtovalmentajat. Ampumahiihdon puolella kustannuksia lisää panoksien hinta ja mahdollinen oma ase.

Miksi kannattaa harrastaa hiihtoa?

– Hiihto on monipuolinen laji, jota voi harrastaa enemmän tai vähemmän tosissaan. Sopiva vauhti löytyy lähes jokaiselle ja kunto kasvaa väkisinkin.

Mainitse joku tunnettu seuranne edustaja!

Harri Kirvesniemi on varmasti menestynein Mikkelin Hiihtäjä tähän mennessä, hänen palkintokaapistaan löytyy useita MM- ja olympiamitaleja.

– Nyt tekee läpilyöntiä naisten hiihtomaajoukkueeseen MH:n kasvatti Jasmin Kähärä, joka edusti Suomea viime talvena Pekingin olympialaisissa.

– Mikkelin Hiihtäjät on ylpeä myös kasvateistaan, jotka löysivät työuran urheilun parista. Kovimpia nimiä ovat Italian naisten ampumahiihtovalmentaja Jonne Kähkönen sekä hiihtovalmentaja ja Olympiakomitean tuore huippu-urheiluvastaava Toni Roponen.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten harrasteurheiluseurojen toimintaa ja kerrotaan, mitä ne tarjoavat aloittelijalle ja vähän edistyneemmälle lajin harrastajalle.