Moni kuluttaja ajattelee, että nykyiset kodinkoneet on suunniteltu sellaisiksi, ettei niitä kannata edes yrittää korjata, vaan että rikkoutuneen tilalle on aina parempi vaihtaa kokonaan uusi.
Mikkeliläisen Kodinkonehuolto Bokin yrittäjä Bojan ”Boki” Stanojevic sanoo kuitenkin, että käsitys on väärä.
– Jos kodinkone on muutaman vuoden ikäinen ja korjauskulut jäävät alle puoleen uuden vastaavan laitteen hinnasta, on korjaaminen ilman muuta parempi vaihtoehto, jo ihan ympäristösyistäkin, Stanojevic sanoo.
– EU on onneksi laatinut direktiivin, jolla kodinkoneiden käyttöikää pidennetään, hän jatkaa. Stanojevic viittaa EU:n ekosuunnitteludirektiiviin, joka edellyttää, että laitteiden korjattavuutta, kierrätettävyyttä ja kestävyyttä parannetaan.
Direktiivi edellyttää muun muassa, että laitteet on voitava avata korjaamista varten ja tietyt osat on voitava irrottaa. Lisäksi saatavilla tulee olla varaosia ja korjausohjeita.
Kodinkonehuolto Bokissa saa vahvistusta yrittäjän näkemykselle. Liikkeen takatilat ovat pullollaan korjattuja tai korjausta odottavia laitteita ja kun haastattelua tehdään maanantaiaamupäivänä, käy liikkeen ovi jatkuvasti. Samaan tahtii soi Stanojevicin puhelin.
– Kun perustin tämän yrityksen elokuussa 2016, en olisi ikinä uskonut että joskus ollaan tilanteessa, jossa emme kerta kaikkiaan ehdi vastata kaikkeen kysyntään, sanoo itsensä lisäksi kaksi kodinkonekorjaajaa työllistävä yrittäjä.
Kodinkonehuolto Boki palvelee myös Mikkelin ulkopuolella.
Laitteen mukana tulevat käyttöohjeet olisi hyvä muistaa lukea.
– Meillä käy asiakkaita Juvalta ja Pertunmaalta saakka. Osa tuo laitteet tänne itsekin. Me teemme kyllä kotikäyntejäkin, mutta kovin kauas mentäessä matkakulut nousevat sen verran, että korjaus on asiakkaalle edullisempaa jos hän tuo laitteen tänne, Stanojevic kertoo.
Stanojevic ja hänen henkilökuntansa korjaavat pääasiassa pakastimia, jääkaappeja, pesu- ja tiskikoneita, liesiä, pölynimureita, kuivausrumpuja ja mikroaaltouuneja. Myös ilmalämpöpumput korjataan ja huolletaan.
Viihde-elektroniikan kuten televisioiden korjaamisen he jättävät muille.
– Meillä ei ole tarvittavaa osaamista televisioihin. Ohjaamme nämä asiakkaat tuohon ihan lähelle TV-huolto Saloselle, selittää Porrassalmenkatu 10:ssä toimiva yrittäjä.
Serbiasta vuonna 2012 Suomeen muuttaneella Stanojevicilla on sähköasentajan ammattitutkinto sekä yrittäjäkoulutus. Viimeisimpänä hän on suorittanut tutkinnot, jotka antavat pätevyyden kylmälaitteiden sekä ilmalämpöpumppujen asentamiseen sekä kylmäaineiden käsittelemiseen.
Korjauskulujen arviointi on yleensä suhteellisen nopeaa.
– Useissa kodinkoneissa on samantapaisia vikoja merkistä riippumatta. Laitteen arvokilvestä katsomalla saa useimmiten tiedon varaosista ja niiden hinnoista, Stanojevic sanoo.
Aina korjaaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa.
– Sellaisessa tapauksessa sanon suoraan asiakkaalle, että on parempi ostaa uusi. Riittävän vanhassa koneessa tapahtuu sellaistakin, että vaikka yhden osan saakin korjattua, saattaa vähän ajan kuluttua mennä jokin muu osa rikki.
Kuluttaja luonnollisesti toivoo, että hankittu laite kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään. Kodinkonekorjaajalla on muutama käytännön vinkki, joilla käyttöikää voi pidentää.
– Ihan perusjuttu on se, että laitteet kannattaa pitää puhtaina. Astianpesukoneeseen ei kannata laittaa astioita, jotka ovat täynnä ruokajätettä. Se voi tukkia poistopumpun.
– Kuivausrummussa on myös puhdistettava suodattimet jokaisen kuivauskerran jälkeen. Samoin pesukoneen nukkasihti pitäisi puhdistaa ainakin kerran kuukaudessa. Tukkeutuneet suodattimet aiheuttavat paljon toimintahäiriöitä.
– Monelle tulee yllätyksenä myös se, että itsestään sulattava, niin sanottu no frost -pakastinkin olisi hyvä sulattaa ainakin kerran vuodessa, useamminkin jos sitä käytetään paljon ja ovea avataan usein. Kun sisälle pääsee lämmintä ilmaa, laitteeseen voi muodostua huurretta, joka häiritsee pakastimen sensorien toimintaa esimerkiksi niin, ettei se jäähdy tarpeeksi.
Stanojevic muistuttaa vielä yhdestä asiasta, joka monelta unohtuu.
– Laitteen mukana tulevat käyttöohjeet olisi hyvä muistaa lukea jo silloin kun laite otetaan käyttöön. Käyttöohjekirjasta löytyy usein myös ensiapua siihen, kun tutkitaan mikä laitteessa on vikana kun se ei toimi, hän sanoo.
Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden palveluja.