Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Riitta Loirin perustama Frida´s Boutique on alansa legenda – vuonna 1973 Maaherrankadulla aloittaneesta putiikista sai makeita vaatteita sekä limsaa, tikkareita, levyjä ja nimmareita

Kun 1970-luvulla nuoriksi kasvaneilta mikkeliläisiltä kysyy muistoja kaupungin parhaasta vaatekaupasta, nousee useimmiten yksi nimi ylitse muiden.

Frida´s Boutique oli jotakin muuta. Nuorisomuotiin erikoistunut pikkuputiikki, josta löytyivät viimeisimmät uutuudet ja trendikkäimmät merkkifarkut.

Nuorekkaan meiningin takasi se, että Frida´s Boutiqueta perustaessaan Riitta Jäppinen oli itsekin vain 20-vuotias.

Riitta Jäppisestä tuli muutama vuosi myöhemmin Riitta Loiri. Nyt hän kertoo Frida´s Boutiquen syntytarinan.

Elettiin 1970-luvun alkua. Mikkelissä oli tuolloin paljon laadukkaita vaateliikkeitä, kuten Nykymies, Valioasu, Muodin Kärki, Rebekka, Pukinetalo Nojonen ja niin edespäin.

Nuorille tarkoitettuja vaatekauppoja Mikkelissä ei kuitenkaan ollut. Tämän huomasi myös lukiolainen Riitta Jäppinen.

– Muutimme Mikkeliin vuosikymmenen alussa, kun isäni Eino Jäppinen toimi hotelli Varsavuoren ensimmäisenä hotellinjohtajana, muistelee Loiri.

Hän kertoo havainneensa pian puutteen kaupungin vaatetarjonnassa.

– Ei Mikkelissä ollut silloin nuorille mitään omia vaateliikkeitä. Ajattelin, että perustan sitten itse sellaisen, Loiri naurahtaa.

Ensin piti kuitenkin vähän odotella.

– Täytin 20 vuotta vuonna 1973. Se oli siihen aikaan alaikäraja oman yrityksen perustamiselle, Loiri muistaa.

Aikaisempaa kokemusta vaatekaupasta tai ylipäätään myyntityöstä hänellä ei ollut. Intoa kuitenkin sitäkin enemmän.

Sopiva liiketila löytyi osoitteesta Maaherrankatu 18. Nykyisen kauppakeskus Akselin paikalla sijaitsi tuolloin puutalo, jossa oli monenlaisia liiketiloja.

Tytöt makasivat selällään sovitus-kopissa ja yrittivät saada farkkuja jalkaan.

Riitta Loiri

– Frida´s Boutique oli talon alakerrassa ja sinne mentiin jyrkkiä portaita. Minusta se oli hauskaa ja vähän erikoista, se antoi ihan oman ilmeen koko liikkeelle, Loiri kertoo.

Elokuussa 1973 ovensa avannut Frida´s Boutique nousi nopeasti suosituksi paikaksi. Sen vaatevalikoima laajensi merkittävästi mikkeliläisnuorten valinnanvaraa. ”Yksilöllistä muotia putiikki pullollaan” -mainoslause oli nimensä veroinen.

– Hankin sinne suoraan maahantuojilta merkkifarkkuja kuten MicMac, Beavers, Levi’s ja BeeGee. Lisäksi siellä myytiin neuleita ja paitoja, jotka olivat vähän erikoisempia, Loiri kuvailee.

Frida´s Boutique oli muutenkin erilainen vaatekauppa. Nykyään sitä kutsuttaisiin lifestyle-liikkeeksi, koska se otti nuoret asiakkaansa huomioon monella tavalla. Mutta tuon ajan kielessä Frida´s oli sangen jytäävä mesta.

Fridaksessa (kuten sitä puhekielessä kutsuttiin) soivat uusimmat kotimaiset ja ulkomaiset hitit ja siellä myös jaettiin äänilevyjä kaupanpäällisiksi, joskus jopa artistin nimikirjoituksilla.

Monissa aikalaismuistoissa kerrataan Fridaksesta haetun ainakin Kisun ja Kirkan levyjä tai ihailijakuvia artistin signeerauksilla. Monet muistelevat laulajien itsensäkin käyneen vierailulla liikkeessä.

Samasta paikasta haettiin myös konserttilippuja. Muun muassa Hurriganesin legendaarisen keikan Lyseolla 5.12.1973 nähneet muistelevat ostaneensa lippunsa nimenomaan Fridaksesta.

Moni muistaa myös Frida´s Boutiquen tarjoilut. Punaista limsaa ja tikkareita oli silloin tällöin tarjolla.

– Se oli todella kivaa aikaa. Nuoret tykkäsivät käydä meillä ja kaupan pitäminen oli todella mukavaa. Niitä aikoja muistelen edelleen ja tosi lämpimästi, Loiri kertoo.

1970-luvulla teinivuosiaan eläneet muistavat elävästi sen, että ajan muoti oli jossakin määrin haastavaa. Lahkeissa kun kyllä riitti leveyttä alhaalla, mutta polvesta ylöspäin oli sitten sitäkin tiukempaa. Niin kireää, että intomielisimmät opettelivat kaventamaan ostofarkkunsa äidin ompelukoneella, jos kaupasta ei riittävän pinkeää löytynyt.

– Voi kyllä! Siellä ne tytöt makasivat selällään sovituskopin lattialla ja ähkivät ja vääntelehtivät kun yrittivät saada niitä farkkuja jalkaan, nauraa Loiri iloisesti aikaa muistellessaan.

Frida´s Boutiquesta tuli maakunnassa niin suosittu, että sillä oli vähän aikaa liike myös Mäntyharjulla.

– Se ei kuitenkaan sitten ollut tarpeeksi kannattava. Nuoret tulivat mieluummin Mikkeliin vaateostoksilla, kun moni kävi kaupungissa kouluakin, Loiri kertoo.

Frida´s Boutique pysyi Mikkelin kaupunkikuvassa pitkään ja ehti vaihtaa paikkaakin useasti. Maaherrankatu 18:sta tuli lähtö vuonna 1975, kun vanha liiketalo purettiin Maksimatin laajennuksen tieltä. Frida´s muutti hetkeksi ”kadun aurinkoiselle puolelle”, osoitteeseen Maaherrankatu 15, jossa tuolloin sijaitsi puinen liikerakennus.

Sieltä seuraava muutto vei kaupan osoitteeseen Porrassalmenkatu 29. Samaan aikaan avattiin Mäntyharjun myymälä.

Omistajanvaihdoskin oli tulossa. Riitta Jäppinen jätti kaupanpidon muille noin neljän vuoden jälkeen-

– Myin liikkeen pois syksyllä 1977. Lähdin silloin Helsinkiin opiskelemaan ja vanhempani muuttivat samoihin aikoihin Espooseen. Tuntui parhaalta ratkaisulta luopua liikkeestä, Loiri kertaa.

Frida´s toimi Mikkelissä vuoteen 2012 saakka, ensin farkkuihin erikoistuneena liikkeenä Timo Nousiaisen ja hänen perheensä yrityksenä. Liike toimi pitkään Vuorikadulla.

Juha Kariniemi ja Suvi Ahonen ostivat liikkeen keväällä 2007 ja vuonna 2010 liike siirtyi yksin Ahosen omistukseen.

Liike toimi viimeiset ajat Anttilan alakerrassa Porrassalmenkadulla, kunnes Ahonen lopetti liikkeen syksyllä 2012.

Putiikki oli kuitenkin jo 1970-luvulla jättänyt jälkensä mikkeliläiseen yritysmaailmaan. Siitä kertoo ainakin se, että kaupunkiin perustettiin samantyyppisiä nuorison vaatekauppoja useampiakin, muun mussa Farkku-Luukku ja Pimpula.

Mikkelillä oli vielä kerran rooli Riitta Jäppisen elämässä.

Hänestä tuli 8. heinäkuuta 1978 Riitta Loiri, kun hän meni naimisiin taiteilija Vesa-Matti Loirin kanssa. Vihkiminen tapahtui maaseurakunnan kirkossa eli nykyisessä Pitäjänkirkossa ja hääjuhlapaikkana oli Varsavuori.

Loirit asettuivat asumaan pääkaupunkiseudulle. Vesa-Matti ja Riitta Loirin avioliitto kesti vuoteen 1989. He saivat kaksi lasta, Jennin ja Joonaksen.

Mutta vielä yksi kysymys. Mistä se Frida oikein tuli?

– Kaverit kutsuivat minua nuorena aina Fridaksi. Ei siinä sen kummempaa taustaa ole, Loiri paljastaa.