Mikkelin kriisikeskuksessa on ollut valitettavan kiireinen syksy. Kansalaisten kokema hätä ja ahdistus näkyvät keskuksen arjessa joka päivä.
– Tämä tilanne on ollut tavallaan päällä jo koronapandemian alkamisesta saakka, mutta tämän vuoden aikana tilanne on vain entisestään pahentunut, tiivistää kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta.
Ihmisten mieltä kuormittavat nyt monet huolet. Yhteydenotoissa korostuvat nyt taloudelliset asiat.
– Meille tulee soittoja ja muita yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat todella ahdistuneita sen suhteen, miten heidän rahansa riittävät.
– Elinkustannusten nousu, kuten ruoan ja sähkön hinnan kallistuminen ovat nyt kovasti ihmisten mielen päällä. Taloudelliset asiat aiheuttavat jopa epätoivoa ja itsetuhoisia ajatuksia. Tuntuu siltä, että moni on sinnitellyt jo jonkin aikaa, mutta nyt monen kestokyky pettää, sanoo Pohjanvirta.
Kriisikeskuksessa ollaan kokemusasiantuntijoita sen suhteen, miten kansalaiset voivat. Valtakunnallinen kriisipuhelin ja verkossa toimivat chat-kanavat ovat palvelleet tänä vuonna jo ennätysmäärän asiakkaita.
– Marraskuun loppuun mennessä valtakunnalliseen kriisipuhelimeen oli jo tullut yhtä paljon puheluita kuin vuonna 2021 yhteensä 12 kuukaudessa, sanoo Pohjanvirta esimerkin.
Pohjanvirta korostaa, että jos elämäntilanne näyttää synkältä ja toivottomalta, on haettava apua niin pian kuin mahdollista.
– Jo se auttaa, että pystyy jakamaan tuntemuksensa ja ajatuksensa jonkun toisen kanssa. Yksin asioita miettiessä ajatukset jäävät helposti kiertämään kehää eikä niistä pääse irti ja eteenpäin, hän sanoo.
Meidän puheillemme pääsee ilman lähetettä.
Helena Pohjanvirta
Mikkelin kriisikeskusta ylläpitää Etelä-Savon Mielenterveys ry. Sen toimintaa rahoittavat Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus sekä Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote.
Keskuksessa työskentelee seitsemän palkattua henkilöä. Iso osa toiminnan pyörittämisestä on kuitenkin vapaaehtoisten varassa.
– Meillä on noin 20 vapaaehtoista henkilöä vastaamassa kriisipuhelimeen. Näitä vapaaehtoisia me tarvitsisimme kipeästi lisää. Kannustaisin kaikkia kiinnostuneita olemaan meihin yhteydessä.
– Joulun aikana on monenlaisia hyväntekeväisyyskampanjoita käynnissä. Meille vapaaehtoiseksi tuleminen on sekin hyväntekeväisyyttä, koska vapaaehtoisena kuuntelijana lahjoittaa toiselle ihmiselle aikaa. Se on todella tärkeää, Pohjanvirta vetoaa.
Pystymetsästä ei hommaan tarvitse lähteä.
– Vapaaehtoiset haastatellaan ja koulutetaan. Koulutus kestää 40 tuntia ja lisäksi vapaaehtoinen sitoutuu ohjaukseen ja työnohjaukseen.
Pohjanvirta muistuttaa, että vaikka tiedotusvälineet suoltavat jatkuvasti uutta tietoa, voi jatkuva informaatiovirta myös ahdistaa.
– Kannattaa pitää huolta siitä, ettei jää sellaiseen kierteeseen, jossa seurataan kaikki mahdollinen tieto vaikkapa sodasta. Sellainen voi ruokkia ja lisätä tuskaa entisestään. Kyllä maailmanmenosta pysyy kärryillä seuraamalla yhdet tai kahdet uutiset päivässä, Pohjanvirta rohkaisee.
Vaikeassa tilanteessa myös arkiset asiat auttavat.
– Rutiinit pitävät käynnissä ja tuovat turvaa. On muistettava syödä, nukkua ja ulkoilla riittävästi, pitää ihan perusasioista huoli elämässä, Pohjanvirta luettelee.
Ja jälleen hän muistuttaa asioiden jakamisesta.
– Jos taloushuolet ahdistavat, niiden kanssa ei todellakaan tarvitse jäädä yksin. Me kuuntelemme neuvomme ja meidän puheillemme pääsee ilman minkäänlaista lähetettä.
Kriisipuhelimeen soittavat usein ikääntyneet ihmiset, joita painaa esimerkiksi yksinäisyys tai pelko siitä, etteivät rahat riitä ruokaan.
Yksi ryhmä huolestuttaa kriisikeskuksen johtajaa kuitenkin erityisesti.
– Nuorista osa oireilee vakavasti. Siellä on todella pahoja tilanteita ja ongelmat ovat aina vain haastavampia etenkin nuorten keskuudessa.
Nuoria palvellaan kriisipuhelimen lisäksi Sekasin-chatissa, jossa on mahdollista käydä online-keskustelua reaaliajassa asiantuntijan kanssa. Aikuisille on vastaavanlainen chat-palvelu nimellä Solmussa.
– Pienellä porukalla tätä tehdään. Vetoan vielä kerran siihen, että saisimme toimintaan mukaan lisää vapaaehtoisia, Pohjanvirta päättää.
Mikkelin kriisikeskus tarjoaa lyhytkestoista ja maksutonta keskusteluapua. Ajanvaraus puhelimitse: 015 214 401, ma-pe klo 9-14; sähköpostitse: kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi Kriisikeskus toimii myös Facebookissa ja Instagramissa.