Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakkaudesta lajiin – Kamppareissa komean pelaajauran tehnyt Tero Kumela luotsaa nyt juhlivan seuran nuoria urheilijoita

Kampparijuniorien pukukopissa käy kuhina, kun 16- ja 18-vuotiaat pojat vetävät pelivarusteita päälle.

Puheenporina on kova. Pian alkavat iltapäivän jääharjoitukset. Joukkueen valmentaja Tero Kumela antaa ohjeita.

Tunnelma on välitön. Kumela tuntee joukkueensa, sillä hän on ollut juniorien kanssa jääpallokoulusta saakka. Yhdessä on treenattu, pelattu, reissattu ottelumatkoilla ja nautittu menestyksestäkin.

Hän tuumii, että ”tässä on oikeastaan kuin yhdessä kasvettu koko joukkueen kanssa”.

– Valmentajan tehtävä alkoi sitä, kun omat pojat, Viljami viiden vuoden ja Kasperi kolmen vuoden ikäisinä, tulivat lajin pariin.

– On ollut hienoa seurata kaikkien mukana olleiden poikien kasvamista, nyt jo lähelle aikamiehen mittoja.

Kumelan ja juniorien tarina kertoo jääpalloseura Kampparien ytimestä.

– Kampparit on yhteisöllinen seura, jossa tiivis ja sitoutunut joukko on tehnyt pitkään yhteistyötä. Sellainen on mahdollista, kun toimitaan rakkaudesta lajiin.

Kampparikasvatilla on takanaan näyttävä oma peliura. Kumela kävi Jyväskylän Palloseuran lisäksi läpi etelän seurat Akilleksen, Botnian sekä HIFK:n ja pelasi kaksi vuotta Ruotsissa Katrineholmissa. Maajoukkueessa hän pelasi 20 ottelua.

Kumela palasi vuonna 2008 kotiseuraan ja oli voittamassa seuran ensimmäistä Suomen mestaruutta 2012. Hän lopetteli aktiivipelaamisen vuonna 2015.

Kampparien juhlaottelu pelataan lauantaina 17. joulukuuta Hänskissä.

Työuraa mediakonsernin myynti- ja markkinointijohdossa tehnyt Kumela on seuran varapuheenjohtaja. Junioreita hän on valmentanut kymmenkunta vuotta.

– Kampparit tarjoaa nuorelle kasvatuksellista liikkumisen riemua sekä myös mahdollisuuden lajitaitojen harjoittamiseen sellaiselle, joka haluaa edetä kilpailullisella polulla. Samalla tuodaan pelaajia edustustasolle.

Jääpallo lajina ja Kampparit seurana vetävät nuoria Mikkelissä.

Kampparit on ainoa Jääpalloliiton seura, jolla on joukkue kaikilla juniorisarjatasoilla. Lajien välistä kilpailua Kumela ei Mikkelissä näe.

– Sellaista kilpailua, jossa toista lajia kampitetaan, ei ole. Siinä mielessä kilpaillaan, että kaikkialla on nähtävissä liikunnan harrastajamäärien väheneminen varsinkin nyt koronan jälkeen. Liikunta kilpailee ruutuajan kanssa.

Jääpallo voi hyvin Mikkelissä. Toiveissa on kuitenkin täysimittainen tekojäähalli.

– Talvien lämpeneminen tuo lajille haasteita. Varsinkin pääkaupunkiseudulle tulisi saada halli pikaisesti, ja sitten toinen muualle maahan. Ruotsissa halleja on tuollaiset 25 kappaletta.

Pelaajien virta jääpallon NHL:ksi luonnehdittuun Ruotsiin askarruttaa juoniorivalmentajaa. Kun aiemmin Ruotsiin lähdettiin Bandyliigakokemusten jälkeen, nyt Ruotsi vetää jo juniori-ikäisiä.

– Ruotsiin menijöitä on tällä hetkellä selvästi enemmän kuin paluumuuttajia. Suuntaus on minun mielestäni uhka lajille Suomessa, pohtii Kumela.

Kampparit täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Seuran puheenjohtaja Eero Tikanoja katselee luottavaisena tulevaisuuteen.

– Toiminta on laajaa ja voimissaan. Edustusjoukkue näkyy julkisuudessa, mutta kaiken perusta on junioritoiminta. Mikään ei kuitenkaan tule itsekseen, vaan töitä on tehtävä koko ajan.

Täysimittaisen jäähallin rakentamisella Tikanoja ei spekuloi, vaan sanoo, että toimitaan niillä edellytyksillä, jotka nyt ovat. Hänninkentän oloja hän kuitenkin arvostelee.

Huoltorakennus on aikansa elänyt. Kaupunki myöntää, että Hänskin huoltotilat eivät vastaa nykyaikaa.

Uuden huoltorakennuksen rakentamista on luvattu useaan otteeseen, mutta hanketta on siirretty vuosi vuodelta.

– Alkaa mennä luottamus kaupungin puheisiin. Onneksi on sentään tekojää. Tosin jäädyttäminen kaupungin energiasäästölinjan vuoksi alkoi vasta marraskuun alusta.

Kaupungin taloussuunnitelmassa uusi 3,5 miljoonan euron huoltorakennus on merkitty vuodelle 2024.

Kirjaus on taloussuunnitelmassa, mutta hanketta tuskin toteutetaan aikoinaan tehdyn suunnitelman mukaan. Kaupungin mukaan koko suunnitelma päivitetään ja sijoitellaan uudelleen taloussuunnitelmaan.

Kampparit juhlii 50 vuoden taivaltaan työn merkeissä, mikä tarkoittaa juhlaottelua.

Ottelu pelataan lauantaina 17. joulukuuta Hänskissä. Vastaan Bandyliigan sarjaottelussa tulee Helsingin IFK.

– Ei pitkiä puheita, eikä mitään kabinettijuhlallisuuksia. Ottelun jälkeen Hänskissä nähdään ilotulitus, lupaa Tikanoja.

Kymmenen vuotta sitten Kampparit julkaisi 40-vuotishistoriikin. Uutta historiatarinaa ei nyt kirjoiteta. Seura on koonnut viimeisen kymmenen vuoden taipaleestaan kuvateoksen. Kirja julkistetaan juhlaottelun yhteydessä.