Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Moisiolaiset kummeksuvat suunnitelmia alueen tehorakentamisesta – luonnonarvojen ja rauhan säilyminen askarruttaa

Isännöitsijä Ilmo Sjöberg esittelee rivitaloyhtiönsä piha-aluetta.

Rivitalo on asettunut Moisiontien varteen iät ajat sitten. Maisema on syksyisen harmaa, mutta voi arvata, että vihreämpänä vuodenaikana asukkaat elelevät kuin puistossa.

Pihalla on keinu, halkopino, hoidetut kompostit, tien reunassa autokatos ja mikä parasta, lähistöllä Moisionlammen rannassa taloyhtiön käytössä vuokrattu rantasauna.

Nyt asukkaista tuntuu, että idylli on uhattuna. Mikkelin kaupunki valmistelee Moisioon asemakaavaa, joka muuttaa sairaala-alueen maankäyttöä.

– Emme ole asemakaavoitusta vastaan, mutta hieman kritiikkiä haluamme antaa. Esimerkiksi yksi uusista kaduista ja lähin tontti tulisivat käytännössä aivan rivitalomme päätyyn kiinni, sanoo Sjöberg.

Kaavavalmistelu on vielä kesken, mutta ennakkotiedot kertovat, että ihan tehokkainta mitoitusta ei aiota viedä päätökseen.

– Näin meille on hieman lupailtu, mutta selvää on, että koko alueen luonne muuttuu. Ahdistunein ja surullisin mielin tilannetta tarkkaillaan, sanoo Sjöberg.

Asemakaava, virallisesti Moisiontie 5-11, on Mikkelin oloissa verrattain mittava.

Suunnittelualue on noin 160 hehtaaria ja ulottuu Anttolan 62-kantatieltä Tuukkalaan. Lännessä rajana on Moisionlampi ja 13-tie, idässä Porrassalmentie.

Moision sairaalan vuoksi alue on kuin ajasta unohtunut. Sairaalatoiminnot ovat siirtymässä keskustaan.

Jos kaavaluonnos toteutuu, muutaman kerrostalon ja pientalon alue kasvaa noin 700 asukkaan asuinalueeksi uusine tie- ja katuverkkoineen.

Ketä kiinnostaa rakentaa tänne, jos tonttitehokkuus on näin tiheää?

Maanomistuksen historia on lamavuosien tarinaa. 1990-luvun taantuman aikoihin paikallinen säästöpankki osti metsämaata sairaanhoitopiiriltä. Lama kaatoi pankin, ja eri vaiheiden jälkeen maat päätyivät Metsähallitukselle ja rakennukset valtion kiinteistöyhtiö Senaatille.

Nyt maanomistajia ovat Porrassalmen Kehitys Oy, Metsähallitus sekä kaupunki. Kehitys Oy:n pääosakas on Kinos Property Investment Oy. Kaupunki on vähemmistöosakas kymmenen prosentin osuudella.

Kehitysyhtiö ähräsi hanke- ja maankäyttösuunnitelmien kanssa vuosia. Vuonna 2015 kaupunginvaltuusto hyväksyi paketin, joka tähtäsi hoiva- ja terveyspalveluiden sekä asumisen, vapaa-ajan ja matkailun toimintojen rakentamiseen sairaalan ympärille.

Kaupunki sitoutui kaavoitukseen, mutta investoria ei ilmaantunut. Kehitys Oy on nyt tarjoamassa alueelle asumista.

Kaksi vuotta sitten Kehitys Oy teetti konsultilla suunnitelmaa. Kesällä 2021 vireille tullut kaava on luonnosvaiheessa. Päätöksentekoon päästäneen ensi vuonna.

Suunnitelman mukaan alueen halkovan Moisiontien varteen sekä Moisionlammen pohjoispäähän tulee pientalotontteja. Näkyvin muutos on Moisiontien ja Moisionlammen välisen alueen rakentaminen.

Moisiontiestä aiotaan rakentaa kaksi uutta katua, jotka on molemmin puolin tikattu tonteilla. Suunnittelualueen keskellä Karjalammen ja Porrassalmentien välinen alue on myös kaavoitettu tonteiksi.

Paikallinen keskustelu on vilkastunut. Kierros Moisiontien varressa tosin osoitti, että kovin moni ei halua julkisesti kommentoida kaavaa. Ensimmäinen kuulemistilaisuus oli vuosi sitten, mutta asukkaat tuntuvat arvostelevan kuulemismenettelyä.

Tämän vahvistaa myös Moisiontien rivitaloyhtiön isännöitsijä ja asukas Sjöberg, joka ryhtyi ottamaan selvää kaavasta.

– Kaupungin edustaja tuli yhteydenottomme jälkeen käymään. Maastokävely ja katselmus avasivat tilannetta kaavoittajallekin. Meillä on keskusteluyhteys.

Sjöberg kertoo Moisionlammen rantasaunasta, joka on entisen ylilääkäritalon sauna. Lääkäritalo Moisiontien vieressä toimi aikansa päiväkotina, mutta on nyt suljettu.

Moision sairaalakiinteistön tulevaisuus on vielä ratkaisematta.

Lääkäritalon ja rannan välinen alue on kaavoitettu kaduiksi ja tonteiksi. Lähin uusi tontti näyttäisi vievän rivitalon pyykinkuvaustelineen.

Sjöberg mittailee aluetta kaavakartta kädessään ja tuumii, että luonnos on tehty kirjoituspöydän ääressä.

– Maastossa on isoja korkeuseroja. Esimerkiksi saunalta pohjoiseen on harju, jonka kaavaan piirretty tontti katkaisee kokonaan. Meidän taloltamme sairaalalle saakka lammen ranta on kaavoitettu pientalotonteiksi.

Rivitaloasukkailla on toive:

– Sauna pitää saada säilymään ja kulkuyhteys sinne niin, ettei tarvitse mennä kylpytakissa pihojen läpi.

Sauna ilmentää asukkaiden näkemystä kaavoituksesta.

– On tämä luonnos aika raskas. Kaavan tulisi tonttien ja katulinjausten osalta keventyä, pohtii Sjöberg.

– Konsultti on suunnitellut kaavaa maanomistajien ehdoilla, ja raha pelaa. Mutta ketä kiinnostaa tulla tänne rakentamaan, jos tonttitehokkuus on näin tiheä.

Myös liikenneoloja on tarkasteltu. Kaavaluonnos ehdottaa historiallisen peltomaan yhteyteen uutta katua, joka yhdistää Moisionlammen eteläpään ja Porrassalmentien.

Läpiajoajatusta ei puolleta ollenkaan. Sjöberg sanoo, että läpiajo muuttaisi liikenneoloja, kun liikenne muutenkin kasvaisi uusien tonttien myötä.