Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Kantolan Rengas on rengasliikkeiden klassikko – Larvannon perheyritys viettää 95-vuotismerkkivuotta

Jos kysyy mikkeliläiseltä rengasliikettä, on aika monen vastaus Kantolan Rengas.

Eikä suotta. Mikkeliläisessä omistuksessa oleva rengasliike on palvellut kaupunkilaisia jo 95 vuoden ajan. Se on lajissaan Suomen vanhin.

Lienee siis syytä kysyä toimitusjohtaja Jyrki Larvannolta, mikä on menestyksen salaisuus.

– Ei ole mitään salaisuutta. Me vain emme ole niin lahjakkaita, että kykenisimme toimimaan yhtään tämän laajemmin. Me keskitymme renkaisiin ja pyrimme sillä sektorilla olemaan paras. Palvelemaan asiakkaita mahdollisimman hyvin, hän kiteyttää.

– Asiakkaalle jokainen käynti meillä on tavallaan ainutkertainen. Siitä on tehtävä asiakkaalle paras mahdollinen. Eikä kehuissa kannata jäädä piehtaroimaan. Olemassaolon oikeutus on ansaittava joka päivä uudestaan, Larvanto jatkaa.

Kantolan Rengas on ollut Larvannon suvun omistuksessa vuodesta 1976. Yrityksen nimi tulee sen perustajasta, Otto Kantolasta.

Kantola perusti Mikkelin Kumikorjaamo ky:n vuonna 1927. Yritys toimi ensin Rokkalassa ja vuodesta 1941 lähtien keskustassa Vilhonkadulla, kunnes siirtyi nykyiselle paikalleen vanhan Juvantien varteen vuonna 1967.

Vuonna 1976 tapahtuneen yrityskaupan jälkeen toimitusjohtajaksi tuli Jyrki Larvannon isoveli Jarmo. Häneltä yritys siirtyi liiketoimintakaupalla Jyrkille vuonna 2005.

Jyrkin poika Joni Larvanto on ollut yrityksessä osakkaana vuodesta 2016. Nykyään hän vastaa yrityksen operatiivisesta toiminnasta myyntipäällikön tittelillä.

– Sukupolvenvaihdosta on tehty jo tuon kuuden vuoden ajan. Ei sitä ole ihan yhdessä vuodessa järkevää tehdä, hän sanoo.

– Minä tästä pikku hiljaa väistyn sivummalle. Joni saa viedä yrityksen ainakin tuonne 130 ikävuoden paikkeille, Jyrki Larvanto veistelee.

Kantolan Rengas työllistää 25 henkilöä, kuumimpien sesonkien aikaan tilapäistyövoimaa tarvitaan vielä saman verran lisää. Yrityksellä on toimipisteet Mikkelin lisäksi Kouvolassa, Haminassa ja Voikkaalla.

Rengasbisnes on periaatteessa yksinkertaista. Kumisia kapineita tarvitaan keskimäärin neljä, jos puhutaan henkilöautoista.

Käytännössä asia on monitahoisempi. Autoilun muutokset heijastuvat myös rengaskauppaan.

– Rengaskoot ovat kasvaneet. 1990-luvun autojen renkaat käyvät nykyään korkeintaan perävaunuihin. Renkaisiin on myös tullut erilaisia paineenvalvontajärjestelmiä 2010-luvun alusta alkaen.

Viimeisimmät muutokset ovat tuoneet mukanaan täyssähköautot.

– Sähköautot ovat painavia ja niiden nostamisessa on ihan omat juttunsa. On katsottava ettei auto vaurioidu ja ettei sähkövaraus pääse purkautumaan nostettaessa, Joni Larvanto kertoo.

Venäjän oikeudettomasti aloittama sota Ukrainaa vastaan laukaisi eriasteisia talouspakotteita. Ne ovat aiheuttaneet paikoin pulaa renkaista. Kantolassa tähän osattiin varautua.

– Laitoimme maaliskuussa ostohousut jalkaan kun tilaisuus tuli. Ostettiin varastot huomattavasti normaalia täydemmiksi, Jyrki Larvanto sanoo.

Tämäkin nähdään Kantolan Renkaassa asiakaspalvelukysymyksenä.

– On pystyttävä palvelemaan. Ja olen aina ollut myös sitä mieltä, että hyvät liiketoimintavuodet ovat sitä varten, että niiden aikana firma laitetaan siihen kuntoon, että huonoistakin ajoista selvitään, tiivistää Jyrki Larvanto.

Kantolan Rengas kuuluu valtakunnalliseen RengasCenter-ketjuun. Se on turvannut rengasvalikoiman viime kuukausina.

– Sitä kautta pystymme saamaan käytännöllisesti kaiken tarvittavan. Merkkejä ja malleja on nykyään niin paljon, ettei kaikkea kannata varastoida itse, Joni Larvanto sanoo.

Suomalaisten ykkössuosikki renkaista on edelleen Nokia.

– Talvirenkaissa Nokian Hakkapeliitta on ehdottomasti suosituin. Kesärenkaissa suosikkeja on kolme-neljä merkkiä, joihin Nokia kuuluu, listaa Jyrki Larvanto.

Merkkiä oleellisempaa on kuitenkin se, mitä asiakas tarvitsee.

– Minun urani aikana ei yksikään rengasvalmistaja ole vielä onnistunut tekemään rengasta, joka olisi paras kaikille autoilijoille kaikissa olosuhteissa.

– On meidän hommamme täällä keskustella asiakkaan kanssa, kuunnella hänen toiveensa ja sitten etsiä hänelle sopivimmat vaihtoehdot valittavaksi, Jyrki Larvanto päättää.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden palveluja.