Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt tykitellään lunta jo ensi syksyksi – Mikkelin Hiihtäjien talkooporukka auttaa kaupungin liikuntapalveluja

Mikkelin kaupungin liikuntapalvelut aloittaa tällä viikolla yhteistyössä Mikkelin Hiihtäjien kanssa lumivarannon tykittämisen ensi syksyn maastohiihtokauden tarpeisiin.

Liikuntapaikkamestari Jari Turusen mukaan tykitys aloitetaan tänäkin vuonna mahdollisimman aikaisin pakkasen ollessa yli viisi astetta, koska ei voida tietää onko jatkossa talvella riittävästi pakkasjaksoja.

– Lumitykit ja muu välineistö ovat valmiina Rantakylässä ja tykityksen valvojat on koulutettu, Turunen kertoo.

Hän on hyvillään Mikkelin Hiihtäjiltä saatavasta merkittävästä talkooavusta. Hiihtäjien aktiivista jäsenistöä on valvontatehtävissä erityisesti illan ja myös yön vuoroissa.

Tykitys kestää kolme viikkoa läpi vuorokauden, mikäli pakkasta on yli viiden asteen.

Turusen kokemuksilla olisi hyvä tilanne, jos tykitykseen saadaan vuodesta toiseen mukana oleva sama porukka, joka oppii tuntemaan tykitysprojektin ja tekniikan.

Perinteisen hiihtouran teko vaatii tiivistä lunta vähintään 20 senttiä.

Lunta tykitetään mahdollisimman paljon. Tavoitteena 10 000-20 000 kuutiota. Pakkasjaksot ja pakkasen määrä vaikuttavat Turusen kokemuksilla siihen kuinka paljon lunta saadaan tehtyä.

Loppuiko lumi kesken tälle kaudelle?

– Lunta saatiin viime talvena tehtyä edellisvuotta vähemmän. Lumivaranto riitti hyvin 1,5 km:n lenkin tekemiseen eli lenkki jäi lyhyemmäksi kuin vuosi sitten.

– Lunta jäi vielä varastoon lisäämistä varten. Lunta jouduttiinkin vesisateiden takia lisäämään että latu saatiin pidettyä hiihtokunnossa. Latu tehdään aina käytettävissä olevan lumimäärän mukaan, Turunen täsmentää.

Kaupunginhallituksen päätöksellä latu tehdään toistaiseksi entiselle paikalle Rantakylään.

Luonnonlumelle tehdyt ladut odottavat vielä lumikerroksen tuntuvaa paksuuntumista.

Turunen korostaa, että lunta pitäisi tulla vähintään kymmenen senttiä lisää, että reittejä maastoihin pystyttäisiin tamppaamaan.

– Perinteisen hiihtouran teko vaatii tiivistä lunta vähintään 20 senttiä.

Talvikauden reitistöstä ovat poistuneet Urpolan koiralatu Ratosuontiellä ja Ristiinan Pelloksen latu. Koirahiihtoa on mahdollista harrastaa golfkentän ladulla.

– Talvella liikuntapalveluiden latuhenkilöstön määrä on neljä kuten viime talvena. Moottorikelkoilla hoidettavat jääladut on yritettävä hoitaa tällä neljän henkilön porukalla, jos muiden reittien ajoilta ehditään.

Turusen mukaan viime talvena saatiin vielä työllisyyspalveluilta apua tykkilumen tekemiseen ja jäälatujen hoitoon. Nyt se ei ole lainsäädännöllisesti enää mahdollista.