Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytöeläintalon kuuulumisia | Koirien viranomaisrekisteri tulee voimaan ensi vuonna – oletko jo siruttanut ja rekisteröinyt oman koiraystäväsi?

Ensi vuoden alusta tulee voimaan kauan odotettu ja paljon tunteita nostattanut koirien viranomaisrekisteri.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki Suomessa asuvat koirat tulee siruttaa ja rekisteröidä Ruokaviraston hallinnoimaan rekisteriin.

Jos koira on jo sirutettu, niin uutta sirua ei toki tarvitse tai pidä koiralle laittaa. Mikäli koiraltasi puuttuu vielä siru, saa sen laitettua koiralle esimerkiksi eläinlääkärissä.

Jokaisen koiran omistajan on rekisteröitävä koiransa rekisteriin käyttäen ns. vahvaa tunnistautumista suomi.fi -sivuston kautta.

Maa- ja metsätalousministeriö ei ole vielä vahvistanut rekisteröinnin hintaa, mutta se tulee todennäköisesti olemaan ”muutaman koiranmakkarapötkön verran”.

Maksu maksetaan vain kerran omistajaa kohden ja maksun avulla pystytään ylläpitämään itse rekisteriä ja sen asiakaspalvelua.

Moni rotukoiranomistaja on pohtinut, että siirtyvätkö koiran tiedot automaattisesti Suomen kennelliiton rekisteristä uuteen tietokantaan. Vastaus tähän on, että ei siirry.

Kennelliitto on kuitenkin vain rekisteröity aatteellinen yhdistys ja tämä uusi rekisteri on viranomaisrekisteri. Kennelliiton rekisteri ja viranomaisrekisteri tulevat olemaan kaksi erillistä rekisteriä.

Miksi tällaista rekisteriä sitten tarvitaan?

Rekisterin tavoitteena on pentutehtailun ehkäisy, laittoman maahantuonnin ehkäisy, löytökoirien nopeampi palautuminen omistajilleen, eläintautien ennaltaehkäisy sekä eläinten hyvinvoinnin edistäminen. Eläinsuojeluviranomaisilla ei ole pääsyä Suomen kennelliiton rekisteriin ja kennelliiton rekisteriin merkitty omistajatieto on viranomaisen näkökulmasta vain ”omistaja olettama” rekisteri.

Uuden rekisterin myötä koirien omistajuussuhteet ovat selkeämmät ja viranomaiselle helpommin selvitettävissä. Laittomaan maahantuontiin voidaan puuttua paremmin jos koiran maahantuonut henkilö on rikkonut velvollisuuttaan ilmoittaa koira rekisteriin ja teosta voidaan tällöin helpommin myös sanktioda.

Pentutehtailuun voidaan paremmin puuttua kun koirat on pakko siruttaa ja siten voidaan esimerkiksi eläinsuojelutarkastuksilla helpommin indetifioida koirat, joilla on ollut pentuja.

Jatkossa rekisteriin tulee myös eläinlääkäreille velvoite ilmoittaa koiralle suoritetuista terveyteen vaikuttavista operaatioista, kuten esimerkiksi sierainten avartamisesta tai pehmeän kitalaen lyhentämistä. Tällä tavoin voidaan puuttua sairaiden koirien jalostamiseen jatkossa.

Siruttaminen ja koiran rekisteröinti antaa viranomaisille lisää työkaluja puuttua epäkohtiin. Koirien sirutusta ja rekisteröintiä ei tulla valvomaan ovelta ovelle tarkastuksilla, vaan ne tullaan kohdentamaan eläinsuojelullisin perustein tehtäviin tarkastuksiin.

Rekisterillä on hyvät tavoitteet ja niihin pääseminen tulee viemään jonkin aikaa, mutta jostain on aloitettava. Täytä siis koiranomistajana kansalaisvelvoitteesi vuoden 2023 aikana ja olet esimerkilläsi mukana näyttämässä, että haluat koiraystävillemme paremman tulevaisuuden.

PS. Kissat on suunnitteilla saada samaan rekisteriin vuoden 2026 alusta.

Puhelimella Mesyn väen tavoittaa numerosta 050 547 9054, varmimmin arkisin klo 9-16 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9 – 17. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen mikkelinesy@gmail.com ja nettisivujen osoite on www.mesy.fi