Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Naisten messut rakennetaan kovalla sisulla ja talkootyöllä – Mikkelin Luistelijat on tapahtuman järjestämisvastuussa jo neljättä kertaa

Mikkelissä järjestetään tulevana lauantaina perinteikäs myyjäistapahtuma, josta moni kaupunkilainen aloittaa joulunviettonsa.

Huippusuosittu Naisten messut levittäytyy tuttuun tapaan ammattiopisto Esedun Otavankadun toimipisteen tiloihin.

Messukävijöitä hemmotellaan runsaalla valikoimalla. Kaikkiaan tapahtumassa on mukana yli 40 myyjää.

Tässä vaiheessa jo tiedetään, että myynnissä on perinteiseen tapaan erilaisia käsitöitä, jouluisia leipomuksia, joululahjalöytöjä ja esimerkiksi joulukoristeita.

Piparkakkutalot ovat jokavuotinen hittituote, ja niitä on kaupan tänäkin vuonna.

Naisten messut on mikkeliläisten järjestöjen yhteinen varainkeruutapahtuma, jota on järjestetty 70-luvulta lähtien. Tarkoituksena on, että messujen järjestämisvastuu vaihtuu vuosittain.

Tänä vuonna tapahtumaa rakennetaan Mikkelin Luistelijoiden talkooväen eli luistelijoiden vanhempien voimin. Mikkelin Luistelijat kuuluu Naisten messujen vakiokalustoon, ja seura kantaa tapahtuman järjestämisvastuuta jo neljättä kertaa, nyt toista vuotta peräkkäin.

– Etsimme ja kyselimme, mutta muista seuroista tai järjestöistä ei löytynyt halukkuutta järjestää tapahtumaa. Jos emme olisi ottaneet vastuuta, olisi täysin mahdollista, että messujen perinne olisi katkennut, sanovat luistelevien lasten äidit Ria-Liisa Jokinen ja Hannele Karhu.

Tapahtuman valmisteluihin on mennyt aikaa useampi kuukausi. Talkootyö kuitenkin kannattaa, sillä messujen järjestämisestä kertyy seuran kassaan tuloja, joilla maksetaan muun muassa jäävuokria ja valmentajien palkkioita.

– Talkoisiin osallistuu useita vanhempia, mutta ydintiimissä on kaksi ihmistä eli minä ja Ria-Liisa, Karhu summaa.

Kävijöitä on ollut vuosi toisensa perään todella paljon.

Hän lisää, että messujen järjestäminen on kovaa hommaa. Järjestävän tahon vastuulle tulee kaikki se, mitä tapahtuman rakentamiseen ylipäänsä kuuluu, aina suunnitellusta toteutukseen.

– Aluksi täytyy hoitaa tila- ja lupa-asiat kuntoon, kontaktoida myyjiä ja lähestyä paikallisia yrityksiä pyytämällä tuotelahjoituksia. Sen jälkeen aletaan suunnitella ja toteuttaa markkinointia, Karhu luettelee.

– Loppupeleissä itse messualueen rakentaminen on aika pieni osa taustatyötä. Toki siinäkin on hommaa, Jokinen täydentää.

Järjestävä seura tai järjestö saa messuilla oikeutetusti tiettyjä etuuksia, jotka eivät koske muita tapahtuman myyjiä. Vastuunkantaja saa muun muassa pitää tapahtuman yhteydessä arpajaiset, tarjoilla joulubuffetin ja järjestää messualueella kiertävää myyntiä.

Karhu ja Jokinen muistuttavat, että tapahtuman järjestämisestä koituu seuralle myös kuluja.

– Emme saa tiloja käyttöön ilmaiseksi, vaan Esedu perii meiltä niistä vuokraa. Siksi myös myyntipöydistä täytyy veloittaa tietty summa.

– Ei ole tarkoitus tehdä nollatulosta, vaan ideana on nimenomaan kerryttää kassaa, jotta lapset ja nuoret saavat harrastaa, Karhu selventää.

Kova työ kantaa Karhun ja Jokisen mukaan hedelmää. He ovat varmoja siitä, että tapahtuman tuotetarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin.

– Tuotteita löytyy myös miehisempään makuun. Ja melko varmasti tarjolla on myös maistiaisia erilaisista herkuista.

Jokinen ja Karhu muistuttavatkin, että vaikka messujen nimi viittaa naisille suunnattuun tapahtumaan, ovat Naisten messuille tervetulleita ihan kaikki.

– Nimi on aika harhaanjohtava, ja sitä ehkä pitäisi päivittää nykyaikaan. Toisaalta nimi on hyvin vakiintunut ja hyvin tunnistettavissa.

Naisten messujen tunnelmaa Karhu ja Jokinen kehtaavat kehua vuolaasti.

– Tunnelma on aina ollut erittäin hyvä. Ja onhan tapahtuma vakiinnuttanut paikkansa jo aikoja sitten kaupungin joulunalusajan tapahtumatarjonnassa. Rutinoituneet kävijät jo tietävät, mistä myyntipöydästä löytyy mitäkin.

– Kävijöitä on ollut vuosi toisensa perään todella paljon. Tuskin tämäkään vuosi tekee poikkeusta, he luottavat.

Naisten messujen joulubuffetissa on tänä vuonna tarjolla riisipuuroa, piparkakkuja ja muun muassa riisipiirakoita munavoilla.

Arpajaisia on tällä kertaa kaksi erilaista. Pienemmissä arpajaisissa jokaisella arvalla voittaa, ja palkintona on muun muassa käsitöitä ja herkkuja.

Suuremmat arpajaiset toteutetaan yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Voittaa voi esimerkiksi kukka-asetelman, lahjakortin eläinlääkäriin, artesaanikahvia tai jouluisen herkkupaketin.

– Haluamme lämpimästi kiittää kaikkia mukana olevia yrityksiä tuesta ja hienoista arpajaispalkinnoista, Jokinen ja Karhu kiittelevät.

Naisten messut ammattiopisto Esedulla Otavankadulla lauantaina 3. joulukuuta kello 10–14. Vapaita myyntipaikkoja voi vielä tiedustella laittamalla sähköpostia osoitteeseen naistenmessut2018@gmail.com.