Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikkoutuneen sateenvarjon kankaasta tauluja, vanhan villatakin purkulangasta purkinpäällisiä ja maalatuista kävyistä kukka-asetelmia – käsityötaitaja Anne Inkeroinen tekee vanhasta uutta

Kierrätys- ja jätemateriaaleista on yllättävän moneksi. Sen tietää mikkeliläinen Anne Inkeroinen, joka valmistaa ja askartelee kotonaan Mikkelin Savisillassa mitä idearikkaampia käsitöitä.

Hän on tehnyt kauniin afrikankukkamaton vanhoista lakanan ja t-paidan kuteista, hienon ikkunametsän kävyistä ja käytöstä poistetuista ikkunankarmeista sekä muun muassa päällystänyt vanhan peltipurkin nuoruusaikaisen villatakin purkulangalla.

Inkeroiselle ei ole olemassa jätettä, on vain käyttämättömiä mahdollisuuksia.

– Kaikkea sitä voi keksiä, kun alkaa kunnolla miettiä. Ideat lisääntyvät tekemällä. Joissakin töissä olen esimerkiksi käyttänyt koristeena vanhan viinipullon samettista etikettiä. Se oli niin kaunis, etten raaskinut heittää sitä pois, Inkeroinen naurahtaa.

Inkeroinen esittelee itse askartelemiaan sisustustauluja, joissa on käytetty taustana rikkoutuneen sateenvarjon kangasta. Kehykset Inkeroinen kaivoi varastostaan.

– Tässä on vain mielikuvitus rajana. Yhteen tauluista tulostin tyttäreni Kaapo-koiran kuvan, jonka sitten leikkasin ääriviivoja myöten ja liimasin paikoilleen. Mielestäni se oli ihana ajatus. Kenties tästä ideasta voisi joku muukin ottaa kopin, Inkeroinen vihjaa.

Käpytyöt sopivat koristeiksi kaikkina vuodenaikoina.

Myös ison osan joulukoristeistaan Inkeroinen valmistaa itse. Hän muistuttaa, että luonnonmateriaaleista saa tehtyä kauniita koristeita sekä ulko- että sisätiloihin. Kaikkea ei tarvitse ostaa kaupasta valmiina.

Hän on hyödyntänyt käsitöissään erityisesti maahan pudonneita kuusen-, männyn- ja lepänkäpyjä, joita saa kerätä metsistä jokamiehenoikeudella.

Kävyistä Inkeroinen on taiteillut muun muassa upeita kransseja, erilaisia koristeita sekä näyttäviä käpykimppuja.

– Käpytyöt sopivat koristeiksi paitsi joulun alla myös muina vuodenaikoina, ja siksi niitä on niin mukava tehdä – eikä maksa käytännössä mitään, Inkeroinen sanoo.

Kävyt ovat kauniita sellaisenaankin, mutta Inkeroinen lisää niihin monesti uudenlaista särmää. Kun kuivan kuusen- tai männynkävyn halkaisee poikittaissuunnassa osiin, saadaan aikaan kukkaa muistuttavia muotoja.

– Päälle vielä maalia ja valmista tuli! Käpykukat voi sitten yhdistää kivaksi asetelmaksi esimerkiksi käsittelemättömien tai valkaistujen käpyjen kanssa, Inkeroinen vinkkaa.

Käsityötaitous tulee Inkeroiselle perintönä suvusta. Hän on ollut nuoresta pitäen taitava käsistään.

Harrastus tosin ehti olla tauolla vuosikymmeniä ennen kuin hän parisen vuotta sitten innostui askartelemaan syntymäpäiviensä vieraille koristeet sembramännyn kävyistä.

– Silloin se innostus lähti lapasesta. Koko ajan sitä keksii jonkin uuden idean, Inkeroinen nauraa.

Hän suosittelee kierrätys- ja luonnonmateriaalien hyödyntämistä käsitöissä muillekin. Silloin ympäristö ja kukkaro kiittävät.

– Joitakin tarvikkeita joutuu toki ostamaan, mutta kyllä suurin osa materiaaleista löytyy pihalta tai kotoa. Täytyy vain jaksaa etsiä ja miettiä.

Inkeroinen saattaa säilyttää vanhoja tavaroita pitkäänkin, kunnes keksii uuden tavan hyödyntää niitä. Vaatekomerokin voi kätkeä sisälleen monenlaisia käsityömahdollisuuksia.

– Yksi käytännön niksi on jatkaa liian lyhyen paidan helmaa toisen vaatteen helmalla. Näin itselleen mieluista paitaa ei tarvitse heittää pois.