Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin Uimaseuran Lotta Upanne haluaa auttaa nuoria urheilijoita eteenpäin – "En halua määritellä uraani vain sen kautta, pääsenkö olympialaisiin vai en"

Maajoukkueuimari valmistui huippuarvosanoin Stirlingin yliopistosta. Psyykkinen valmennus on antanut työkaluja oman uintiuran edistämiseen.

24-vuotias mikkeliläislähtöinen Lotta Upanne on moniosaaja. Hän on opiskellut huippuarvosanoin psykologian kandidaatiksi Skotlannissa ja jatkanut uimarina nousujohteista maajoukkueuraansa.

Mikkelin Uimaseurassa 8-vuotiaana uintiharrastuksen aloittanut Upanne kävi yläkoulun Kalevankankaan koululla.

Hän kävi äskettäin jakamassa entisessä opinahjossaan Kalevankankaan liikuntaluokkalaisille kokemuksiaan opiskelun ja huippu-urheilun onnistuneesta yhdistämisestä.

Upanne myöntää, että on aika nostalginen olo palata ”Kalikselle”.

– Täältä kumpuaa hienoja kokemuksia ja muistoja. Kolmena lukuvuonna sisäistin monipuolisen treenaamisen ja urheilun tavoitteellisen kokonaisuuden. Omat tavoitteet olivat korkealla myös opinnoissa.

Helsinkiläiseen Mäkelänrinteen urheilulukioon siirtymistä vuonna 2014 hän luonnehtii erinomaiseksi mahdollisuudeksi.

– Uintia pääsin harjoittelemaan päivittäin 50 metrin altaassa ja kehityin uimarina. Löysin myös kiinnostuksen psykologiaan.

Opiskelun ja urheilun yhdistäminen onnistui erinomaisesti myös jatko-opinnoissa Skotlannissa, Stirlingin yliopistossa.

– Sain harjoitella kovassa kansainvälisessä seurassa, useiden Britannian maajoukkueen huippu-uimareiden kanssa.

– Valmistuin psykologian kandidaatiksi Britannian yliopistoissa käytetyn arvosteluasteikon parhaalla arvosanalla.

Psyykkinen valmennus on auttanut Upannetta arvioimaan oman urheilemisen ja opiskeluidentiteetin tasapainoa ja edesauttanut hyvinvointia ja tervettä suhdetta urheiluun.

– Kun oma identiteetti ei rakennu vain urheilun varaan, uintisuorituksiin on löytynyt rentoutta ja vapautta.

– Psyykkinen valmennus on myös auttanut tavoitteiden asettelussa ja löytämään pienempiä onnistumisia matkan varrella, kohti suurempia tavoitteita.

Uintiuransa parhaiksi onnistumisiksi Upanne listaa vuonna 2014 saavutetun 11:nnen sijan nuorten EM-semifinaalien 50 metrin selkäuinnissa.

Aikuisikäisenä kovin meriitti toistaiseksi on vuoden 2021 lyhyen radan EM-semifinaaleiden kymmenes sija 100 metrin selkäuinnissa.

Uinnissa kisataan syyskaudella lyhyellä radalla eli 25 metrillä ja kevätkaudella 50 metrin altaassa. Upanteen päälajit ovat 50 ja 100 metrin selkäuinnit.

– Olen lyhyellä radalla huomattavasti parempi kuin pitkällä. Tulevalla pitkän radan kaudella tavoitteena on nostaa tasoa eli parantaa ennätyksiä vastaamaan enemmän lyhyen radan tulostasoa.

– Kauden 2023 päätavoite on finaalisijoitus joulukuussa uitavissa lyhyen radan EM-kilpailuissa Romaniassa.

Vuonna 2024 pidettäviin Pariisin olympialaisiin Upanne suhtautuu siten, että seuraavat kaksi vuotta näyttävät vahvasti sen, onko kyseessä haave vai realistinen tavoite. 100 metrin selkäuintiajasta olisi tiputettava seuraavan kahden vuoden aikana ainakin kaksi sekuntia, jotta olympiahaaveesta voisi tulla realistinen.

– Joskus huomattavia kehityspyrähdyksiä voi tapahtua. Varmuudella ei voi tietää miten etenee, kun aikuisiällä tulosten kehitys on yleensä maltillisempaa.

– En kuitenkaan halua määritellä uraani vain sen kautta, pääsenkö olympialaisiin vai en.

Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on ollut tärkeää myös tulevaisuuden kannalta. Urheilun psykologinen puoli kiehtoo Lottaa.

– Koen, että minulla on urani sekä akateemisen osaamiseni kautta paljon annettavaa psyykkisenä valmentajana.

– Suoritan tällä hetkellä myös psyykkisen valmentajan asiantuntijakoulutusta, josta olen jo nyt saanut paljon lisätyökaluja nuorten urheilijoiden kanssa toimimiseen. Tavoittelen myös neurotieteen maisteriopintoja.

Lotta Upanne tekee yhteistyötä Etelä-Savon Urheiluakatemian kanssa. Hän antaa psyykkisistä valmennusta urheiluakatemiassa harjoitteleville.

– Haluan auttaa nuoria urheilijoita saavuttamaan tavoitteitaan ja kehittämään urheiluun ja elämään liittyviä taitoja psyykkisen valmennuksen kautta.

Harrastuksina ovat edelleen musiikki, jooga ja kirpputorilöytöjen tekeminen.