Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin musiikkijuhlat valittiin vuoden festivaaliksi – Ensi kesänä soi Sibelius ja Shostakovits, mutta myös James Bond ja Harry Potter

Finland Festivals on valinnut Mikkelin Musiikkijuhlat Vuoden festivaaliksi 2023.

– Pyrimme olemaan Vuoden festivaalin arvoisia nyt ja tulevaisuudessa, ja uskomme vuoden 2023 ohjelmiston tuovan ihmisille rakkautta ja uskoa tulevaan, sekä toimivan symbolina sille, että rakkauden avulla kaikki on maailmassa mahdollista, kommentoi valinnasta ilahtunut festivaalijohtaja Teemu Laasanen.

Ensi kesän musiikkijuhlien teema on Licence to Love – Lupa rakastaa.

– Rakkautta tutkitaan konserteissa eri näkökulmista. Rakkaus voi olla maallista tai jumalallista, itsekästä tai altruistista. Rakkautta voi kohdistaa luontoon, toisiin ihmisiin tai vaikkapa omaan soittimeensa.

– Vaatii rohkeutta rakastaa ja näyttää rakkautensa, mutta sitä juuri meidän ohjelmistomme ja kaikki huikeat taiteilijamme tekevät, Laasanen taustoittaa.

Viime vuonna Mikkelissä ihastuttanut, maailman johtaviin orkestereihin kuuluva London Philharmonia Orchestra esiintyy ensi kesänä seitsemässä konsertissa.

Philharmonian ensimmäinen konsertti on keskiviikkoiltana, orkesteria johtaa ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

– Dmitri Shostakovitsin viidennen sinfonian kantaesitys sai aikanaan valtaisat suosionosoitukset, kertoman mukaan ne kestivät kauemmin kuin itse sävellys, ja teos kuuluu yhä säveltäjänsä suosituimpiin. Teos on haluttu nähdä myös neuvostoliittolaisen totalitarismin kritiikkinä, kertoo Laasanen.

London Philharmonia Orchestra esiintyy seitsemässä konsertissa.

Jean Sibeliuksen viulukonserton tulkitsee Sibelius-viulukilpailun voittaja Inmo Yang.

Torstai-iltana Philharmoniaa johtaa kapellimestari Erkki Lasonpalo. SIAA -säätiön tukemia nuoria oopperalaulajia kuullaan Philharmonian solisteina.

Torstaina ja perjantaina kuullaan Philharmonian kamarimusiikkikokoonpanoja kello kahdelta alkavissa konserteissa.

Philharmonian kolmannen orkesterikonsertin perjantaina johtaa Rouvali. Solistina soittaa Varsovan Chopin -kilpailun voittaja vuodelta 2010, Yulianna Avdeeva. Ohjelmassa on Sergei Rahmaninovin toinen pianokonsertto ja Sibeliuksen viides sinfonia.

Musiikkijuhlat huipentuvat lauantaina kahteen Philharmonian konserttiin, jotka johtaa elokuvamusiikkiin erikoistunut kapellimestari Anthony Gabriele. Kahdessa samansisältöisessä konsertissa kuullaan musiikkia Harry Potter -elokuvista.

Musiikkijuhlat avataan Mikkelipuistossa.

Avajaisissa palkitaan Mikkelin Musiikkijuhlien Vuoden nuori taiteilija ja Vuoden nuori säveltäjä. Palkinnot lahjoittaa Musiikkijuhlien pääyhteistyökumppani Osuuskauppa Suur-Savo.

Mikkelin kaupunginorkesteria johtaa Suomen uusimpiin kapellimestaritähtiin lukeutuva Aliisa Neige Barrière.

Perinteinen Päämajasymposium sekä ystävyyshenkinen jalkapallo kuuluvat ohjelmaan myös ensi kesänä.

– Lontoon ja Mikkelin ystävyysottelu on varmasti näkemisen arvoinen. Tiedotamme seminaareista ja esitelmistä myöhemmin, kun kaikki ovat varmistuneet, Laasanen sanoo.

Yksi keskustelu on jo varmistunut. Siinä tutkitaan, mistä syntyvät suomalaisen musiikin menestystarinat nyt ja tulevaisuudessa.

11-vuotias viulun ihmelapsi Lilja Haatainen voitti marraskuussa 2022 Weimarissa, Saksassa järjestetyn kansainvälisen Louis Spohr -viulukilpailun korkeintaan 13-vuotiaiden viulistien sarjan.

Haataisen ja pianisti Liisa Malmivaaran konsertin jälkeen keskustellaan Erkki Liikasen johtamassa paneelissa tekijöistä, joista suomalaisen musiikin menestys rakentuu.

Oheisohjelmisto laajenee.

– Oheisohjelmistoon kuuluu tulevana kesänä yli 50 esitystä eri puolilla Mikkeliä ja maakuntaa. Konsertteja ja ruokamusiikkia kuullaan kauppakeskuksissa, ravintoloissa ja eri kohteissa ympäri kaupunkia.

– Esiintymässä nähdään Musiikkijuhlien residenssitaiteilijoita, vierailevia taiteilijoita, sekä mikkeliläisiä ammattimuusikoita ja nuoria soittajia Mikkelin musiikkiopistosta.

Päivänavauksissa Stellan Tähtitorilla kuullaan musiikkiesityksiä ja keskusteluita kaupungin sekä yrityselämän merkkihenkilöiden kanssa joka päivä klo 12. Musiikillisia brunsseja tarjoillaan joka päivä klo 13.