Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy ry on myöntänyt 148-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi Eläinsuojelun Topelius -palkinnon luonnonvaraisia eläimiä auttavalle mikkeliläiselle Jarmo Lautamäelle.
Lautamäen luotsaama Jampan eläinhoitola on jo vuosia tarjonnut hoitoa avun tarpeessa oleville luonnoneläimille vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusten avulla.
Hesy:n hallitus sanoo perusteluissaan, että Jampan eläinhoitola tekee arvokasta ja merkittävää työtä auttaessaan luonnonvaraisia eläimiä, joiden auttajat ovat vähissä.
– Vaikka laki velvoittaa kaikki auttamaan luonnoneläimiä, niitä ei käytännössä auta oikein kukaan. Ihmiset haluavat usein ajatella kuuluisan ”jonkun muun” hoitavan asian.
– Jarmo Lautamäki on jo pari vuosikymmentä ollut tämä joku, ja hän on pyyteettömästi hoitanut ja kuntouttanut avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä omassa kodissaan. Hänen ansiostaan sadat eläimet ovat jääneet henkiin ja päässeet palaamaan kotiinsa: luontoon, sanoo Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen.
Jampan eläinhoitola auttoi yksin vuonna 2020 yli 300:aa luonnonvaraista eläintä.
Eläinten hoitotilat on rakennettu omakotitalon kellarikerrokseen, ja talon pihapiirissä on kolme suurta ulkotarhaa muun muassa loukkaantuneiden lintujen lentoharjoituksia varten.
Hoitolassa tarjotaan hoivaa kaikille kokonsa puolesta tiloihin mahtuville eläimille lajiin katsomatta. Eläinhoitolalla on myös laaja yhteistyöverkosto, jonka avulla hoitopaikkoja järjestetään niillekin eläimille, joita ei omassa hoitolassa pystytä auttamaan.
Eläimiä ei totuteta ihmisiin, vaan niiden seurassa ollaan ainoastaan hoitotyön välttämättä vaativa aika. Näin varmistetaan, että eläin voidaan sen kuntouduttua vapauttaa takaisin luontoon.
Eläinsuojelulaki velvoittaa jokaista auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä. Viranomaisten osuus luonnonvaraisten eläinten auttamisessa rajoittuu kuitenkin lähinnä sellaisten eläinten siirtämiseen, joiden hätäkeskus arvioi voivan aiheuttaa ihmisille haittaa tai vaaraa. Suomessa on myös vain muutama virallinen eläinhoitola, joka tarjoaa hoitoa luonnonvaraisille eläimille. Hoidon tarpeessa olevien luonnoneläinten kiinniotto, kuljetus, hoito ja kuntoutus ovatkin Suomessa valtaosin vapaaehtoisten toimijoiden varassa.
Lautamäki sanoo, että luonnonvaraisten eläinten hoitaminen on opettanut paljon paitsi eläimistä, myös ihmisistä ja ihmisten suhtautumisesta villieläimiin.
– Hyvin yleinen suhtautumistapa loukkaantuneen villieläimen kohdalla on ”kyllä luonto hoitaa”, mikä on miun mielestä todella vastenmielinen kommentti.
– Suurin osa eläinten loukkaantumisista johtuu ihmisten toiminnasta. Esimerkiksi ikkunaan tai sähkölankaan törmäämiset, auton töytäisyt ja siimoihin tai muihin roskiin juuttumiset ovat kaikki ihmisen syytä, Lautamäki sanoo.
– Yritän omalta osaltani maksaa eläimille takaisin ihmisten aiheuttamia ongelmia. ”Luonto hoitaa” -kommentti on vastenmielinen siitäkin syystä, että loukkaantunutta eläintä ei saa jättää kitumaan, vaan sille on annettava mahdollisuus toipua tai, mikäli vammat ovat liian suuret, se on päästettävä kärsimyksistään, Lautamäki jatkaa.
Lautamäki on tehnyt vapaaehtoistyötä luonnoneläinten hyväksi täysipäiväisesti jo lähes 20 vuotta. Hoitolalla on vuorokauden ympäri toimiva päivystyspuhelin, joten apua hädässä olevalle luonnoneläimelle on aina saatavilla.
Vaikka Lautamäen pääasiallinen toiminta-alue on Itä-Suomi, yhteistyöverkoston avustuksella eläimiä voidaan auttaa koko maan kattavasti.
Hoitolatoiminnan tueksi perustettiin vuonna 2017 Elämäni Eläimet -yhdistys. Hoitolan toiminnan kustannuksia katetaan kannatusjäsenmaksuilla, kirpputorituotoilla ja lahjoituksilla.