Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Läheisen sairaus sai otavalaisen Tiina Malkin miettimään yrittäjyyttä – nyt hän tarjoaa kotiapua ikäihmisille ja lapsiperheille Mikkelin alueella ja ympäryskunnissa

Kotiapua Mikkelissä tarjoavien yritysten määrä on kasvanut uudella yrittäjällä.

Otavalaisen Tiina Malkin yhden naisen yritys tarjoaa ikäihmisille ja lapsiperheille apua arkisiin askareisiin siivouksesta ruoanlaittoon ja lastenhoitoon sekä kaupassakäynnistä pyykkäämiseen.

– Ja mielelläni myös jutustelen askareiden lomassa. Tiedän, että on paljon sellaisia ikäihmisiä, jotka kaipaavat ihan vain juttuseuraa. Olen hyvin sosiaalinen ihminen ja nautin keskustelemisesta, yrittäjä kertoo.

Malk haluaa olla mukana edesauttamassa sitä, että ikäihmiset voisivat asua kotona mahdollisimman pitkään.

– Moni ikäihminen on sairaan puolisonsa omaishoitaja. Usein jaksamien on äärirajoilla. Minulle on tärkeää, että voin auttaa ja olla hyödyksi, Malk miettii työnsä tarkoitusta.

Malk löysi kutsumustyönsä ikävän koettelemuksen seurauksena.

– Viime kesänä erään läheiseni pitkäaikainen sairaus paheni nopeasti siihen tilanteeseen, että hän tarvitsee nyt jatkuvaa hoivaa. Minusta tuli hänen omaishoitajansa lomittaja, Malk kertoo.

Samalla kun Malk auttoi läheistään, kehittyi hänen mielessään pitkään muhinut ajatus auttamistyöstä uudelle asteelle.

Toiveenani on, että asiakkaista tuleeystäviäni.

– Ymmärsin, että haluan olla avuksi muillekin – tehdä työtä, jossa voin antaa apuani sitä tarvitseville.

Työ ikäihmisten ja muiden apua tarvitsevien parissa tuntuu Malkista luontevalta ja tutulta, mutta sen sijaan yrittäjyys on hänelle täysin uutta.

– En ole koskaan oikeastaan edes haaveillut yrittäjyydestä. Töitä olisi varmasti ollut tällä alalla muuallakin, mutta koin yrityksen perustamisen tässä kohtaa järkevämmäksi.

– Tiedostin, että jos lähden tekemään täysipäiväisesti töitä jollekin toiselle, minulla ei olisi aikaa auttaa omia läheisiäni. Nyt saan päättää omat työaikani ja varata viikosta aikaa myös perheelleni.

Malk pitää ohjenuoranaan, että hän antaa aikaa myös asiakkailleen.

Hän tietää, että ikäihminen kokee olonsa turvalliseksi ja tärkeäksi, kun hoivan antaja ei kiirehdi pois eikä jatkuvasti vaihdu.

– Vain näin voi rakentaa luottamuksellisen suhteen. Ja luottamus on kaiken a ja o.

Malk korostaakin työssään läsnäolon ja kuuntelemisen taidon tärkeyttä.

– Olen aina pitänyt ikäihmisistä. Toiveenani on, että asiakkaista tulee ystäviäni. Olisi hienoa, jos asiakkaani ajattelisivat ennen käyntiäni, että sieltä se ystävä tulee taas kohta kylään, Malk toivoo.

Otavalaisille Malk on jo ennestään tuttu kasvo.

Ennen oman toiminimen perustamista hän työskenteli vuosia Leipurinpuoti Haapasella Otavan Mäntytiellä.

– Asiakkaat tulivat hyvin tutuiksi, monista heistä tuli jopa kavereita, Malk sanoo hymyillen.

Hän kertoo tehneensä työtä myös otavalaisten ikäihmisten parissa jo aiemmin.

– Tein ruokaa ja kävin tarjoilemassa Otavan vanhemman väen piirille työskennellessäni kahvilassa. Ilokseni saan jatkaa tätä työtä, sillä palvelu siirtyi yritykselleni.

Malk sanoo , ettei mittaa työnsä arvoa rahassa vaan sydämessä.

– Tarkoituksenani ei ole rikastua tällä työllä. Jos saan leivän pöytään, se riittää.

Malk ei ole vielä perustanut yritykselleen verkkosivuja. Asiakkaat voivat ottaa häneen yhteyttä soittamalla numeroon 0505487240 tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen tiina.malk@gmail.com. Palveluista saa kotitalousvähennystä. Toiminta-alueena on koko Mikkelin alue sekä Mikkelin ympäryskunnat.