Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Löytöeläintalon kuulumisia | Ethän tue pentutehtailua myöskään kanien kohdalla?

Koronan myötä Suomeen tuli uusi ilmiö, kanikriisi.

Ihmiset ovat korona-aikana hankkineet paljon lemmikkieläimiä ja kun kaneja on ollut helposti saatavilla, niin moni on varmasti hankkinut kanin sieltä mistä sen on halvimmalla saanut ja ymmärtämättä, mitä kanin pito vaatii. Murkkuikäinen kani osaa olla hankala ja sotkua syntyy rauhallisenkin kanin kanssa.

Eläinsuojeluyhdistykset ja netin myynti- ja kodinetsintäpalstat tuntuvat olevan nyt pullollaan kodinvaihtajia kun on ehkä huomattu, ettei kani ollutkaan helppo, hiljainen ja sylissäviihtyvä häkkieläin.

Kani, kuten muutkin lemmikkieläimet, on varminta hankkia asialliselta kasvattajalta, joka on valinnut kasvatukseen vain terveitä ja hyväluonteisia yksilöitä. Ja osaa auttaa, jos ongelmia ilmaantuu.

Toinen hyvä vaihtoehto on antaa koti sitä tarvitsevalle jo aikuiselle kanille. Tällöin pahin murkkuikä on ohitettu ja kanin luonne on jo tiedossa, poikasesta kun ei aina tiedä, miten sen luonne muuttuu aikuistuessa.

Eläinsuojeluyhdistyksillä kanit ovat valmiiksi leikattuja, jolloin ei tarvitse stressata leikkuun jälkeen haavojen paranemista jne.

Saatat myös saada jo valmiin pariskunnan, joka tulee toimeen keskenään. Kanien yhdistäminen kun osaa olla joskus hankalaa, eikä aina yrityksistä huolimatta onnistu.

Kani siis vaatii tilaa juoksenteluun, häkki voi olla lähinnä tukikohtana, tai ruoka- ja vessapaikkana.

Kanin pääravintoa on kuivaheinä, jonka syöminen pitää sen kaikin puolin terveenä. Jos heinän sijasta syötetään liikaa muuta ruokaa tai herkkuja, on helposti tiedossa ongelmia. Kani onkin yleensä varsin terve, mutta kun se sairastaa, tarvitaan yleensä aina eläinlääkäriä. Pienetkin oireet ja merkit epätyypillisestä käyttäytymisestä on otettava vakavasti, kani saaliseläimenä peittelee viimeiseen asti kipujaan.

Ja kun kani on selvästi kipeä, on jo kiire lääkäriin. Kanin sairaudet eivät yleensä myöskään ole mitään itsestään ohimeneviä ”pikkunuhia”, vaan se tarvitsee asiantuntevaa diagnosointia ja sopivaa lääkitystä.

Mikkelin löytöeläintalolla asustelee tällä hetkellä 4 kotia vailla olevaa nuorta kania, jotka kaikki ovat leikattuja, rokotettuja ja sirutettuja.

Pojat Ratamo ja Leinikki muuttaisivat mielellään oman tyttöystävän seuraksi, sillä kanipojat eivät yleisesti tule toimeen keskenään.

Tyttökanit Ruusu ja tyttärensä Nuppu etsivät yhteistä kotia. Kaikki neljä ovat kooltaan pieniä, luonteeltaan reippaita ja tottuneita käsittelyyn, pojat (erityisesti Ratamo) ovat hieman seurallisempia ihmistä kohtaan kuin tytöt.

Kaneilla yleensä luonne-erot menevätkin niin, että pojat ovat uteliaampia ja seurallisempia kuin tytöt.

Löytöeläintalon seuraava vierailuaika on sunnuntaina 4.12. Yksityiset kissan/koiranottajille varatut ajat pidetään sovitusti. Osoite: Porrassalmenkatu 69 b. Puhelimella Mesyn väen tavoittaa numerosta 050 547 9054, varmimmin arkisin klo 9-16 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9 – 17. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen mikkelinesy@gmail.com ja nettisivujen osoite on www.mesy.fi.