Kun väkivallasta vaietaan, sille annetaan tilaa kasvaa.
Tällä viikolla lähisuhdeväkivallasta puhutaan ympäri Suomea vuolaasti. Samalla tunnustetaan oranssia väriä kynttilöin, valoin ja vaattein.
Oranssi väri kuuluu pitkät perinteet omaavaan Valoa, ei väkivaltaa -kampanjaan, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja sen ehkäisystä Suomessa.
Kampanja ja sen tunnusväri näkyvät myös Mikkelissä.
Huomenna torstaina Viola – väkivallasta vapaaksi ry ja Bar Dom järjestävät Valoa, ei väkivaltaa -teemaklubin, jossa jaetaan tietoa lähisuhdeväkivallasta kulttuurin ja keskustelun keinoin.
Klubin ohjelma pitää sisällään teatteria, paneelikeskustelua, asiantuntijapuheenvuoroja sekä akustista musiikkia Kulttuuripaja Kajon bändin esittämänä. Esillä on myös valokuvanäyttely, joka käsittelee eron jälkeistä vainoa.
Täysi-ikäisille suunnattu tapahtuma alkaa kello 18, ja se on kävijöille ilmainen.
– Tapahtuman avulla haluamme näyttää, että oli tilanne millainen tahansa, on aina toivoa, sanoo lähisuhdeväkivaltatyön erityistyöntekijä Katariina Romo Violasta.
Samalla tapahtumalla halutaan muistuttaa, että lähisuhdeväkivalta voi koskettaa ketä tahansa ikää, sukupuolta tai ammattia katsomatta.
Puhuminen voi muuttaa tarinan suuntaa.
Siksi paneelissa on äänesssä edustajia monista eri ammattiryhmistä. Ajatuksiaan avaavat baari-, kampaamo-, kiinteistöhuolto-, turvallisuusalan ammattilaiset.
– Väkivalta näkyy muuallakin kuin sote-palveluissa. Me saatamme huomata vaikkapa kauppareissulla arveluttavan tilanteen pariskunnan välillä, Romo muistuttaa.
Violan kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan suunnittelija Ilona Halmesmäki sanoo, että panelistit toimivat tapahtumassa eräänlaisina soihdunkantajia. He tekevät näkyväksi teeman arkisuuden.
–Tavoitteena on lisätä rohkeutta kohdata sellaisia tilanteita, joissa herää huoli toisesta ihmisestä tai omasta itsestä. Samalla haluamme vahvistaa ilmapiiriä, jossa asiat otetaan puheeksi.
Halmesmäki ja Romo uskovat, että tapahtuma voi rohkaista väkivaltaa kokeneita ja heidän läheisiään nostamaan kissan pöydälle eli puhumaan ja kysymään.
He huomauttavat, että lähisuhdeväkivalta voi olla hyvin monimuotoista. Sitä ei tunnista aina edes asianomainen itse. Se, että kysymme toistemme kuulumisia, voi avata silmiä myös oman tilanteen tunnistamiselle.
– Haluamme tuoda näkyväksi sitä, miten puhuminen voi muuttaa tarinan suuntaa. Läheissuhteissa koetusta väkivallasta kertomisen kynnys on korkea, mutta selviytymisen kannalta on tärkeää, että asiasta saa puhua jollekin, Halmesmäki tietää.
– Koen, että tämänkaltaiset tapahtumat tuovat vaikeaksi koetun teeman lähemmäs ihmistä, hän luottaa.
Valoa, ei väkivaltaa -teemaklubi on niin sanottu matalan kynnyksen tapahtuma. Mukaan ovat tervetulleita kaikki yli 18-vuotiaat.
Tapahtuman avaa naisten oikeuksia ajavan Zonta club of Mikkelin jäsenet.
Illan aikana kuullaan myös kokemusta ja tietoa yhdistävä asiantuntijapuheenvuoro väkivallan tekijän näkökulmasta. Puheenvuorossa nostetaan esille ja muistutetaan, että myös väkivallan tekijä tarvitsee apua.
Tapahtuman kävijöitä kannustetaan laittamaan päälle jotakin oranssia. Pakollista se ei kuitenkaan ole.
– Kaikki ovat tervetulleita sellaisena kuin ovat, oranssilla tai ilman. Jos vaatekaapista ei löydy oranssia, voi väriä tunnustaa ostamalla varta vasten iltaa varten suunnitellun oranssin alkoholittoman drinkin Domista, Halmesmäki vinkkaa.
– Teemaviikkoon voi myös osallistua muutenkin kuin itse tapahtumassa. Kannustamme valaisemaan esimerkiksi oman kodin tai työpaikan ikkunan oransseilla valoilla tai kynttilöillä, Romo ehdottaa.
Teemaviikon takana on Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio. Se on kansalaisjärjestöjen, tutkijoiden ja yksityishenkilöiden muodostama verkosto naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Valoa, ei väkivaltaa on puolestaan jokasyksyinen tempaus, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään.
Kampanja huipentuu YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta. Teemapäivä käynnistää maailmanlaajuisen Oranssit päivät -kampanjan, joka jatkuu 10. joulukuuta vietettävään ihmisoikeuksien päivään asti.
Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus.
Valoa, ei väkivaltaa -teemaklubi Bar Domissa torstaina 24.11. kello 18 alkaen. Tapahtumaan on K18-ikäraja. Vapaa pääsy.