Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Vihreiden Heli Kauppinen on pahoillaan välinpitämättömyydestä ilmastonmuutoksen suhteen – "Avoin viestiminen päätöksenteosta on tärkeää"

Kuka olet?

– Olen Heli Kauppinen, vihreä kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen.

– Synnyin Mikkelissä, mutta muutin pois jo 1-vuotiaana. Tunnen olevani kotoisin Viitasaarelta, jossa olen asunut lähes koko lapsuuteni ja nuoruuteni.

– Opiskelin Jyväskylässä, ja sieltä päädyin Mikkeliin lyhyen työpätkän perässä - ja olenkin asunut täällä jo 18 vuotta. Ympyrä sulkeutui asuinpaikkojen suhteen ihan sattumalta.

– Ennen tänne palaamista valmistuin Jyväskylän yliopistosta maisteriksi pääaineinani yhteisöviestintä ja journalistiikka. Työn ohessa suoritin Xamkissa vielä yhteisöpedagogin ylemmän amk-tutkinnon.

– Olen jo nyt 43-vuotiaana hieman yllättäen uudessa elämäntilanteessa, kun kaksospoikani muuttivat toiseen kaupunkiin opiskelemaan heti peruskoulun jälkeen. Asustelen siis nyt yksikseni rivitaloasunnossa Peitsarissa.

Mitä teet työksesi?

– Työskentelen viestintäsuunnittelijana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa, tällä hetkellä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan parissa.

– Olen ollut koko Mikkelin aikani töissä samassa organisaatiossa, mutta erilaisissa viestinnän tehtävissä. Sitä ennen tein uutis- ja urheilutoimittajan töitä.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen toista kautta valtuustossa ja ensimmäistä kautta kaupunginhallituksen sekä konserni- ja elinvoimajaoston jäsen.

– Lisäksi olen kaupungin nimeämänä edustajana Mikkelin musiikkiopiston sekä Työväen näyttämöpäivien hallituksessa.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– No, minunhan ei pitänyt lähteä mukaan, olin itse niin päättänyt. Koin lapsiperheiden asioita koskevan järjestötoiminnan itselleni luontevaksi ympäristöksi ja olin aktiivinen siellä, muun muassa monikkoperheiden ja keskosperheiden yhdistyksissä.

– Kuntavaalien 2017 alla Liikasen Veli sai kuitenkin perusteltua minulle, että minun kannattaisi lähteä myös puoluepolitiikkaan mukaan.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– En ole koskaan ajatellut tekeväni valintaa eri puolueiden välillä, vaan lähinnä sen välillä, lähdenkö Vihreisiin vai pysynkö poissa puoluepolitiikasta.

– Vihreiden arvot ovat aina olleet omiani lähellä. Lisäksi minulle on tärkeää, että Vihreissä jokainen voi valtuustossa äänestää oman näkemyksensä mukaisesti eikä koko ryhmän tarvitse äänestää samalla tavalla.

– Toistaiseksi kyllä ei ole tullut sellaisia tilanteita, että olisin ollut eri mieltä muun ryhmän kanssa, mutta periaatteena tämä on minulle tärkeä.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Haluan puolustaa erityisesti laadukasta varhaiskasvatusta ja koulutusta, koska niillä on suuri vaikutus lasten ja nuorten elämään, mutta he eivät vielä itse pysty pitämään puoliaan.

– Niillä on myös paljon merkitystä vanhempien hyvinvoinnin kannalta. Elämässä voi sattua hyvin yllättäviä asioita, minkä tiedän omastakin kokemuksestani, ja silloin yhteiskunnan turvaverkot ovat tärkeitä.

– Avoin viestiminen päätöksenteosta ja käsiteltävistä asioista on tärkeää minulle jo ihan koulutustaustanikin takia.

– Pyrin esimerkiksi kirjoittamaan Facebook-sivuillani jokaisesta kokouksesta sekä etukäteen että jälkikäteen ja niin, että teksti on ymmärrettävää tavalliselle kaupunkilaiselle. Tästä olen saanut myös hyvää palautetta.

Miten kuvailet itseäsi?

– Luultavasti kaikki minut tuntevat sanoisivat, että olen puhelias. Koetan osata myös kuunnella muita.

– Olen luonteeltani avoin, helposti innostuva ja joskus vähän huono kieltäytymään ylimääräisistä hommista.

– Minut tunnetaan lähipiirissä myös aamu-unisuudestani ja iltavirkkuudestani.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Kulttuuri eri muodoissaan ja varsinkin silloin, kun siitä pääsee nauttimaan tai sitä pääsee itse tekemään mukavien ihmisten seurassa.

Entä murheelliseksi?

– Ilmastonmuutoksen eteneminen ja se, miten välinpitämättömästi osa ihmisistä suhtautuu siihen.

Miten lataat akkujasi?

– Laulan musiikkiopiston kuorossa, etsin geokätköjä, askartelen ja ompelen kierrätysmateriaaleista.

– Nautin suuria annoksia dekkareita niin tv-sarjoina, kirjoina kuin äänikirjoina.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Pakko varmaan sanoa, että älypuhelimesta, vaikka toisaalta en haluaisi olla siitä riippuvainen. Sillä pidän yhteyttä lapsiini, ystäviini ja sukulaisiini, ja sen avulla kuuntelen musiikit ja äänikirjat, etsin geokätköt ja kuvaan kauniit maisemat sekä opiskelen latinaa. Ja tietysti monet arjessa hoidettavat asiat hoituvat sillä kätevästi ja nopeasti paikasta riippumatta.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Perussuomalaisten Tanja Hartonen on aina hyvin valmistautunut kokouksiin ja perehtynyt käsiteltäviin asioihin. Hän pitää napakoita ja selkeitä puheenvuoroja.

Kehu Mikkeliä!

– Mikkelissä on tietenkin monenlaista kaunista luontoa, johon olen tutustunut varsinkin geokätköilyn ja kävelyretkien myötä.

– Täältä on hyvät junayhteydet ja helppo käydä esimerkiksi Helsingissä. Kotiseudullani ei ollut näin, joten osaan sitä nyt arvostaa.

– Lähisukumme on innokasta raviväkeä, joten on mukavaa, että Mikkelissä on hieno ravirata ja kiinnostavia ravitapahtumia, joiden myötä saan heidät käymään täällä kylässä.

Juttusarjassa mikkeliläiset kuntapäättäjät kertovat itsestään ja asioista, jotka ovat heidän sydäntään lähellä.