Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin musiikkijuhlat soi ensi kesänä entistä komeammin – Ohjelmisto julkistetaan ensi viikolla ja liput tulevat myyntiin ennätysmäisen aikaisin

Mikkelin musiikkijuhlat on ensi kesänä entistä kansainvälisempi ja kasvuhakuisempi ja ajattelee isommin.

28.7-5.8. järjestettävä Mikkelin seudun merkittävin kesätapahtuma hakee aktiivisesti uusia yleisöjä entistä kauempaa maailmalta.

– Tavoitteena on saada uusia kävijöitä paitsi Suomesta, myös Keski-Euroopasta ja Yhdysvalloista. Kiinnostus musiikkijuhlia kohtaan on selvässä kasvussa, sanoo viidensiä musiikkijuhliaan täyttä vauhtia rakentava festivaalijohtaja Teemu Laasanen.

Tällä hetkellä Mikkelin musiikkijuhlien vieraista kymmenen prosenttia tulee ulkomailta, mutta osuutta on siis tarkoitus kasvattaa.

Tässä Laasanen uskoo nelivuotisen sopimuksen London Philharmonian kanssa olevan merkittävä tekijä.

– Meillä on nyt hyvä momentum. Viime kesän tapahtuman aikaan pelkästään Stellan kioskissa kävi satoja ihmisiä kysymässä peruutuspaikkoja loppuunmyytyihin London Philharmonian konsertteihin. Kysyntää ja nälkää siis jäi, Laasanen sanoo.

Musiikkijuhlat operoi jo nyt hyvin leveällä kansallisella yleisöpohjalla. Kävijöistä 30 prosenttia tulee pääkaupunkiseudulta ja saman verran Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Kuopion seudulla. Eteläsavolaisia kävijöistä on 30 prosenttia.

Musiikkijuhlat kiinnostaa myös esiintyjiä.

– Minä saan vuodessa noin 2 000 yhteydenottoa, joissa tarjoudutaan esiintymään Mikkeliin, Laasanen paljastaa.

Laasanen sanoo, että nyt on pistetty reilusti isompi vaihde silmään.

– Päätimme valita kasvun tien. Tavoitteena on saada tänne lisää yleisöä ja kasvattaa tapahtumaa hallitusti, sen ominaislaadusta mitenkään tinkimättä.

Licence to love on erittäin sopiva teema tähän maailmanaikaan.

– Tässä vaikeassa ajassa tarvitaan kohottavia elämyksiä. Me tarjoamme niitä. Uskon, että kun liput tulevat myyntiin 30. marraskuuta, ne tekevät hyvin kauppansa, Laasanen sanoo.

Mikkelin musiikkijuhlien ohjelma on periaatteessa valmis, mutta se julkistetaan niin ikään viikon kuluttua.

– Tämä on meille historiallinen saavutus. Jo nyt on ohjelma kasassa ja se voidaan julkistaa. Mariinskin kanssahan ohjelmaa hiottiin joskus vielä aivan loppumetreille, Laasanen toteaa.

Ohjelmistoa Laasanen suostuu jo avaamaan hieman.

– Yhdeksän päivän festivaaliohjelma rakentuu vähän niin kuin sinfonia. Ensimmäiset kolme päivää ovat sinfonian ensimmäinen osa, teeman esittelyä. Mukana on tunnettujen säveltäjien kuoromusiikkia ja gregoriaanista kirkkolaulua, sanoo Laasanen ja mainitsee tärppinä Carl Orffin suurteoksen Carmina Burana.

– Toisessa osassa otetaan vähän kevyemmin. Ohjelmistossa on muun muassa elokuvamusiikkia sekä klassisen ja jazzin fuusiota. Tässä vaiheessa kaikki konsertit ovat Mikaelissa, Laasanen sanoo.

Musiikkijuhlien ykkösnimi London Philharmonia soittaa Mikaelissa kaikkiaan seitsemän konserttia. Kolmen pääkonsertin lisäksi Philharmonialta kuullaan ooppera- ja elokuvamusiikkia sekä kaksi konserttia kamarimusiikkia.

Santtu-Matias Rouvalin johtamissa Philharmonian pääkonserteissa säveltäjänimiä ovat Jean Sibelius, Dmitri Shostakovits sekä Sergei Rahmaninov, paljastaa Laasanen.

London Philharmonialla on takataskussaan myös yllätysveto festivaalin päätöspäivään.

– Sekin kiertyy elokuvamusiikin ympärille. Uskon, että se kiinnostaa myös nuorta yleisöä, kiusoittelee Laasanen.

Rakkaus on Mikkelin musiikkijuhlien suuri teema. Se tulee ilmeiseksi jo festivaalin sloganista Licence to love.

– Se on erittäin sopiva teema juuri tähän maailmanaikaan. Se on meidän vastalauseemme sodalle ja tappamiselle ja sisältää myös viittauksen brittiläiseen kulttuuriin, johon siteemme nyt lujittuu London Philharmonia-yhteistyön kautta, Laasanen sanoo.

Yli 50 nimiehdokkaan pyörittelyn jälkeen valikoitunut tunnus sisältää toisenkinlaisen kulttuurisen viittauksen.

– Se liittyy festivaalin ohjelmistoon, mutta se selviää julkistamisen jälkeen, Laasanen kiusoittelee.

Mikkelin musiikkijuhlat haluaa nyt kasvaa. Ensi kesän yleisötavoitteeksi on kirjattu 18 500 kävijää, vuodelle 2024 haetaan 20 000 festivaalivierasta ja sitä seuraavalle vuodelle määräksi on asetettu 22 500.

– Haluamme tehdä tästä Mikkelin ja koko Etelä-Savon merkittävimmän kesätapahtuman, linjaa Laasanen.

Ensi kesänä musiikkijuhlilla on myös merkittävästi oheistapahtumia. Yli 50 erilaista satelliittikonserttia ja muuta tapahtumaa levittää musiikkijuhlat eri puolille Mikkeliä ja myös pitäjiin.

Tapahtuman kasvattaminen vaatii myös rahoituspohjan kasvattamista. Ensi vuoden musiikkijuhlat toteutetaan 700 000 euron budjetilla.

– Lipputuloilla tästä pystytään kattamaan 40 prosenttia. Loppuosaan haetaan rahoitusta eritasoisten yritysyhteistyösopimusten kautta. Haemme myös tukea muun muassa Taiteen edistämiskeskukselta, Laasanen sanoo.

Festivaalin pääyhteistyökumppanit ensi kesänä ovat Mikkelin kaupunki ja Osuuskauppa Suur-Savo.

Päämajasymposium on viime vuodet ollut oleellinen osa Mikkelin musiikkijuhlia. Valtakunnan huippupäättäjiä ja -asiantuntijoita yhteen kokoava seminaari järjestetään myös tulevana vuonna, perjantaina 4. elokuuta.

– Mikkelissä pidetään festivaaliviikolla myös Suomen Pankin talousseminaari, jonka päivämäärä tarkentuu myöhemmin.

Musiikkijuhlien ohjelmaan sisältyy myös torstaina 3. elokuuta Mikaelissa pidettävä paneelikeskustelu, johon osallistuu muusikoita ja musiikin asiantuntijoita. Paneelikeskustelun juontaa Erkki Liikanen.