Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viadia perustaa uuden toimipisteen Juvantielle – Entiseen liike- ja toimistokiinteistöön tulee tilat yhteisölliselle ruokailulle, tekstiilien kierrätyspiste sekä kierrätystavaroiden myymälä

Avustusjärjestö Viadia perustaa uuden toimipisteen Mikkeliin. Vanhalle Juvantielle lähiaikoina avattava toimipiste täydentää Viadian nykyistä toimipisteiden verkostoa kaupungissa.

Tiloja saneerataan parhaillaan entiseen liike- ja toimistokiinteistöön Vanhan Juvantien ja Pajakadun risteyksessä. Tavoitteena on saada uusi toimipiste avaamaan ovensa vielä tämän vuoden puolella.

– Entiset toimipisteet Moisiossa, Vuorikadulla ja Savilahdenkadulla jatkavat kaikki toimintaansa. Uudet asiat tarvitsevat lisää tilaa, kertoo Viadia Mikkelin tiedotusvastaava Sami Järvinen.

Noin 450 neliön tiloihin sijoittuu monenlaista toimintaa.

– Yhteen vanhaan toimistotilaan sijoittuvat yhteisöllisen ruokailun tilat. Tiloissa on tarkoitus järjestää koulujen ylijäämäruoan jakelua, aluksi ainakin kerran viikossa, kertoo Viadian toiminnanjohtaja Vesa Nyrhinen.

Yhteisöllisiä ruokailuja on tarkoitus järjestää myös Viadian keskustan toimipisteessä.

– Tämä täsmentyy myöhemmin. Ruokailut rytmitetään niin, että ne lomittuvat Estaryn järjestämien hävikkiruokailujen kanssa eivätkä mene päällekkäin, Nyrhinen sanoo.

Ruoka-avun kysyntä on kasvanut Mikkelissä räjähdysmäisesti viime kuukausina kiristyneen taloustilanteen sekä hintojen nousun takia.

Ruoka-avun kysyntä on kasvanut Mikkelissä räjähdysmäisesti.

– Nyt on nähty vasta alkua. Ensi talvena voi tulla vielä pahojakin tilanteita, kun avun tarvitsijoiden määrä lisääntyy ja samalla kaupoista lahjoituksina saatavan hävikkiruoan määrä on vähentynyt, Järvinen sanoo.

Hävikkiruoan saatavuus on huonontunut, koska kaupat myyvät esimerkiksi päiväysvanhaksi jäävää tavaraa entistä enemmän omilla alennuslappukampanjoillaan ilta-aikoina.

– Se on ihan ymmärrettävää, että kaupat haluavat tavaransa ensisijaisesti ulos kassan kautta, Järvinen lisää.

Juvantien toimipisteeseen tulee myös uudenlaisia aktiviteetteja.

Siellä aloittaa poistotekstiilien kierrätyspiste. Viadia on osa Mekstiili-hanketta, jossa ovat mukana myös Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Miksei ja Metsäsairila Oy.

Poistotekstiilin erilliskeräys laajenee ensi vuoden alusta alkaen valtakunnalliseksi. Tavoitteena on saada esimerkiksi käyttökelpoiset vaatteet uuteen käyttöön ja käyttökelvoton tekstiiliaines kierrätykseen uusiomateriaalina.

Poistotekstiileinä otetaan vastaan esimerkiksi takkeja, housuja, hameita ja paitoja sekä lakanoita, pyyhkeitä ja pöytäliinoja.

– Tekstiilit lajitellaan Juvantien pisteessä. Käyttökelpoiset vaatteet myydään kierrätystavaroiden myymälässä ja muut toimitetaan edelleen kierrätykseen, Nyrhinen sanoo.

Juvantiellä toimiva kierrätysmyymälä on jo Viadian kolmas Mikkelissä.

– Näistä myymälöistä kertyy kaikki se raha, joilla tätä toimintaa pyöritetään, perustelee Järvinen kirppisten tarpeellisuutta. Viadia Mikkelissä työskentelee 80-90 vapaaehtoista työntekijää.

Uusi toimipiste rahoitetaan hanketuella. Tarkoitusta varten perustettu Viadia Etelä-Savo on saanut Etelä-Savon ely-keskukselta rahoituksen Osallisuudesta hyvinvointiin -hankkeelle.

– Viadia Etelä-Savo kokoaa yhteen Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan Viadiat sekä mikkeliläisen Hope ry:n. Taustalla on ajatus siitä, että suurempi, maakunnallinen yhdistys voisi jatkossa pärjätä paremmin esimerkiksi ensi vuonna aloittavan Etelä-Savon hyvinvointialueen järjestämissä kilpailutuksissa, selvittää Nyrhinen.

Maakunnallisen yhdistyksen voimin Viadian toiminta halutaan myös saada liikkeelle keskuskaupunkien lisäksi pienemmissä taajamissa.

Hankkeessa on tarkoitus järjestää ruokajakelun lisäksi muun muassa palveluohjausta, velkaneuvontaa sekö oman talouden hallinnan ohjausta, ikäihmisten tukea sähköisten palvelujen käytössä sekä tukea lapsiperheiden arkeen.

– Koko hankkeen taustalla on tarve edistää osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Se tapahtuu parhaiten järjestämällä erilaista toimintaa, joka kokoaa ihmiset yhteen, tiivistää Järvinen.