Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Ensimmäisessä apteekissa tehdään yhä lääkkeitä itse – 184-vuotias mikkeliläisapteekki on matkannut koko ajan Porrassalmenkatua alaspäin

Talven tullessa Mikkelinkin ylle laskeutuu lähes katkeamaton pimeys.

Silloin alkaa kansalaisen käsi helposti hamuta vitamiinipurkkia pirteämmän olon toivossa.

Mikkelin Ensimmäisen apteekin apteekkari Tarja Liikanen näkee tämän omassa työssään. Hän muistuttaa parista perusasiasta.

– D-vitamiinin saanti on jokaiselle tärkeää pimeänä vuodenaikana. Sen saannista on hyvä huolehtia.

– Vitamiineja ei kuitenkaan kannata käyttää ylettömästi. Esimerkiksi C- ja B-vitamiinit eivät varastoidu elimistöön, ylimääräinen poistuu luonnollista tietä.

– Vitamiineja hankkiessa on hyvä käydä apteekissa läpi niitä valmisteita, joita käyttää. Monessa valmisteessa on samoja vitamiineja ja neuvonnalla voi välttyä turhilta hankinnoilta, Liikanen sanoo.

Ja vielä yksi asia.

– Vitamiinit kannattaa hankkia tarpeeseen ja käyttää. Niitä ei kannata unohtaa kaappien perukoille, apteekkari ohjeistaa.

Mikkelin ensimmäinen apteekki on nimensä veroinen ja Mikkelin vanhimpia ellei vanhin yritys. Sen perusti vuonna 1838 Johan Streng, joka sai kaupungin ensimmäiset apteekkioikeudet.

Silloin apteekkarien luontaisetuihin kuului kahden tynnyrinalan eli noin hehtaarin suuruinen viljelysala. Sitä tarvittiin, sillä apteekkarit joutuivat valmistamaan rohtonsa itse, erilaisia yrttejä kasvattamalla. Ei ollut orioneja ja ratiopharmeja.

Ensimmäisen apteekin perusti vuonna 1838 Johan Streng.

Liikanen on 184-vuotiaan apteekin historiassa sen yhdestoista apteekkari ja toiminut Porrassalmenkadun kulman kivijalassa vuodesta 2015.

Perinteikäs apteekki on yksityinen, mutta kuuluu valtakunnalliseen Avainapteekit-markkinointiketjuun

Ensimmäinen apteekki vaalii myös perinteitä, sillä siellä valmistetaan edelleen itse lääkkeitä, mikä on Suomen apteekkikentässä nykyään hyvin harvinaista.

– Me olemme Mikkelin alueen ainoa yksityinen apteekki, jolla on lääkevalmistusta. Useimmiten apteekit tilaavat valmistettavat lääkkeet muualta, Liikanen sanoo.

Valtaosa lääkkeistä toki tulee valmiina pakettitavarana lääketukuista. Kaikille eivät nämä valmisteet kuitenkaan sovi.

– Kapselilääkkeitä valmistetaan esimerkiksi hyvin pienille lapsille, joilla saattaa olla esimerkiksi synnynnäinen sydän- tai muu sairaus. Heille ei löydy valmiita lääkkeitä riittävän pieninä pitoisuuksina, jolloin me valmistamme lääkeannokset kapseleihin lääkärin ohjeen mukaan ja vanhemmat sitten annostelevat lääkkeen esimerkiksi äidinmaitoon.

– Myös voiteita tehdään. Osa atooppisista ihosairauksista kärsivistä ei pysty käyttämään valmiita ihovoiteita, jolloin heille tehdään oma sekoitus.

Apteekissa valmistetaan lääkkeitä myös lemmikkieläimille ja pakataan isoissa erissä ostettuja kilotavaroita, kuten risiiniöljyä ja sennanlehteä, pienempiin myyntieriin.

– Lisäksi esimerkiksi laimennetaan vetyperoksidia. Sitä käytetään kaivon puhdistamiseen ja vaikkapa hirven kallon valkaisemiseen, Liikanen paljastaa.

Kaikki Ensimmäisen apteekin apteekkarit ovat toimineet Porrassalmenkadulla. Apteekki vain on laskeutunut kortteli korttelilta alaspäin; ensimmäinen paikka oli Vuorikadun kulmassa ja sitä seuraava Savilahdenkadun kulmassa.

Seuraava muutto toi Ensimmäisen apteekin Hallituskadun kulmaan, entisen Nordean konttorin paikalle.

Rakennus vaurioitui loppiaisaaton 1940 pommituksessa ja viimeinen siirtymä vei apteekin nykyiselle paikalleen, Hallituskadun toiselle puolelle.

Mikkelin kuudesta apteekista kolme sijaitsee hyvin lähekkäin keskustassa.

– Täällä on kaikille hyvin tilaa. Me kukin toimimme omalla tyylillämme, Liikanen sanoo.

Perusasiat ovat samat kuin Johan Strengin aikana, mutta tekniikka ihan toisenlaista. Alakerrassa lääkkeet hakee varastosta Antero-niminen lääkerobotti ja verkkokauppa kasvaa koko ajan.

– Korona-aikana monet tottuivat tilaamaan lääkkeet kotitoimituksina. Meidän verkkoapteekkimme perustaminen osui onneksi juuri samaan aikaan. Kotitoimituksia teemme edelleen säännöllisesti. Tilauksia kerätään useampi samaan nippuun ja toimitetaan sitten kotiin sovitusti, Liikanen sanoo.

Apteekkihenkilökunta palvelee asiakasta myös laajasti.

– Usein ollaan useampaankin kertaan lääkäriin yhteydessä, kun varmistetaan että asiakas saa sopivan lääkkeen. Ikäihmisten kanssa asioidaan joskus hyvinkin pitkään, että asiat saadaan järjestymään, Liikanen sanoo.

Asiakkaiden ikääntyminen tuo joskus eteen toisenkinlaisia palvelutarpeita.

– Olemme tehneet joskus jopa huoli-ilmoituksia, kun olemme havainneet etteivät asiakkaan asiat ole kunnossa.

Kaupungin kivijalat -juttu-sarjassa esitellään paikallisten kivijalkaliikkeiden toimintaa.