Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköt voivat katkeilla talvella, mutta varautuminen auttaa – lue tästä miten sen voit tehdä

Suomalaisia kehotetaan varautumaan sähköpulaan ensi talvena.

Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 8–10 ja alkuiltaisin klo 16–20 ja mahdollinen sähköpula ajoittuu luultavasti juuri näihin kulutuspiikkeihin.

Kulutuspiikkien aikana on mahdollista, että järjestetään ennalta suunniteltuja sähkökatkoja. Ne kestävät kerrallaan noin kaksi tuntia ja niitä kierrätetään asiakkaiden välillä.

Hallituilla kiertävillä katkoilla pyritään välttämään koko Suomen laajuinen mahdollisesti pitkäkestoinen sähköjen katkeaminen.

Sähkökatkot ovat kuitenkin vasta viimeinen vaihtoehto sähköjärjestelmän tasapainon ylläpitämiseksi. Kun sähköpulan riski tiedetään ennalta, siitä kerrotaan esimerkiksi uutisissa.

Myös taloyhtiöissä varaudutaan etukäteistiedotuksiin ilmoitustaulujen kautta. Jos sähköpulatilanne syntyy yllättäen, ei siitä kuitenkaan aina ole mahdollista tiedottaa etukäteen.

1

Sähköpulan syntymiseen voi vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöä jo ennalta.

Erityisen tärkeää on vähentää sähkönkäyttöä sellaisina ajankohtina, kun on ennakkoon tiedotettu kohonneesta sähköpulan mahdollisuudesta.

Jos sähkökatkoihin kuitenkin joudutaan turvautumaan, niiden aiheuttamia haittoja voi pyrkiä vähentämään ennakkoon monin tavoin.

2

Tiedonkulku on syytä varmistaa.

Oma puhelinnumero kannattaa ilmoittaa oman sähköverkkoyhtiön tekstiviestipalveluun, jotta ennakkoilmoitukset sähkökatkoista tulevat perille.

Kotiin on syytä hankkia paristokäyttöinen radio uutisten kuuntelua varten.

Puhelimen tai tabletin voi ladata autolaturilla tai varavirtalähteellä. Niitä on syytä pitää pari kappaletta aina ladattuna.

Vaikka matkapuhelin olisi ladattu ja olisi houkutus tehdä sillä töitä tai käyttää sitä ajankuluksi, kannattaa muistaa, että matkapuhelinverkot tarvitsevat myös sähköä. Ei kannata kuormittaa matkapuhelinverkkoa, vaan jättää tilaa hätäpuheluille. Turha hätänumeroihin soittelu ei myöskään ole suotavaa.

3

Pimeyteen on varauduttava, koska sähkökatkot ajoittuvat luultavasti kylmimpään ja pimeimpään aikaan.

Kannattaa hankkia ainakin yksi paristoilla toimiva käsi- tai lyhtyvalaisin ja varapattereita. Kynttilät, tuikut sekä tulitikut ja muut sytytysvälineet ja varasulakkeet ovat myös tarpeen. Kynttilöiden paikat kannattaa jo etukäteen suunnitella niin, etteivät ne aiheuta palovaaraa.

Laajoissa sähkökatkoksissa koko kaupunginosa tai alue pimenee, kun katuvalot, liikennevalot ja valomainokset lakkaavat toimimasta.

Puhelimen taskulampusta voi olla apua pimeässä liikkuessa, joten puhelin kannattaa pitää ladattuna.

4

Kotiin kannattaa varata pullovettä tai juotavaksi valmista mehua.

Pidä kotona myös pieni varasto hyvin säilyviä ruokia. Niitä ovat esimerkiksi säilykkeet, lastenruoat, näkkileivät, keksit ja mehut.

Ruokaa saa laitettua joko kaasukeittimellä tai takassa, jos sellainen on.

Jääkaappia ja pakastinta ei kannata turhaan availla, ettei niiden lämpötila nouse. Pakastin pitää ruoat kylminä vuorokauden verran.

Lääkekaapin sisältö kannattaa pitää riittävänä ja käyttökuntoisena.

5

Veden käyttöä on rajoitettava.

Vessanpöntön vetämistä, suihkussa käymistä, kylpemistä sekä astian- ja pyykinpesua on vältettävä lyhyiden sähkökatkojen aikana.

Myöskään vettä ei saa laskea viemäriin. Jos vettä on laskettava hanasta, se on suositeltavaa suunnata puhtaaseen ämpäriin, ei viemäriin.

Lyhyet, noin kaksi tuntia kestävät, sähkökatkot eivät aiheuta vedenjakelussa ongelmia, mutta veden käyttöä kehotetaan välttämään, koska sähköä tarvitaan jäteveden pumppaamiseen.

Tarpeita ei saa tehdä pönttöön sähkökatkon aikana, koska ilman sähköä jätevesi ja kiinteät jätteet eivät liiku, vaan ne voivat tukkia viemärit. Sen seurauksena esimerkiksi kerrostalojen alakerrokset voivat tulvia.

Pitkien sähkökatkojen aikana pyttyyn, sankoon tai pottaan voi virittää muovikassin. Kuivikkeena tulee käyttää reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia. Ulosteet on vietävä sekajäteastiaan, ei biojätteeseen. edes biojätepussissa.

Käsien puhdistamista varten kotiin kannattaa hankkia kosteuspyyhkeitä ja desinfiointiainetta.

6

Käteistä rahaa kannattaa varata. Sillä voi maksaa tilanteessa, jossa pankki- ja luottokortit eivät toimi eikä käteisen nostaminen pankkiautomaatista onnistu.

Auton tankissa on pidettävä riittävästi polttoainetta, koska sähkökatko estää myös huoltoasemilta tankkaamisen.

7

Hissit lakkaavat toimimasta, kun sähköt katoavat, joten portaita kannattaa käyttää jo siinä vaiheessa, kun sähkökatkosta on varoitettu.

Ikkunat ja ovet on pidettävä kiinni, jotta lämpö pysyy asunnossa sisällä. Jos kotona on takka tai puu-uuni, on siihen varattava polttopuita.

Haja-asutusalueella asuvien kannattaa harkita myös aggregaatin hankintaa.

8

Sähköt voivat mennä pois päältä yllättäen, jolloin esimerkiksi kahvinkeittimet, silitysraudat ja hellat menevät pois päältä.

Sähkön palatessa ne menevät myös takaisin päälle. Huolehdi, ettei virran palaaminen aiheuta vaaratilannetta ja käännä virtakytkimet off-asentoon.

Kotona voi jättää yhden lampun palamaan. Siitä huomaa heti, kun sähköt ovat palanneet.

Lähteet: Omakotiliitto, puolustusministeriö, Mikkelin kaupunki