Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esedussa osataan tehdä maailmanluokan gelatoa – paikallisilla yrittäjillä on mahdollisuus saada huipputason koulutusta Mikkelissä

Italialainen gelato-jäätelö on kasvattanut suosiotaan myös Suomessa. Mikkelissäkin on saatavissa laadukasta gelatoa monessa paikassa ja moni sille sydämensä menettänyt ei enää muusta jäätelöstä paljon perusta.

Mikkelistä on hyvät mahdollisuudet saada lähivuosina entistä parempaa gelatoa entistä useammasta paikasta. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun leipuri-kondiittoriopiskelijat pääsevät opettelemaan gelaton ja sorbetin tekoa uuden laitteiston ja osaavien opettajien tuella.

Esedu virittelee myös koulutusta gelaton tekemisessä. Sitä on tarkoitus tarjota varsinkin paikallisille pienyrittäjille.

Mutta ensin lienee syytä selvittää käsitteet. Mikä erottaa gelaton suomalaisesta jäätelöstä, opettaja Juliana Hokkanen?

– Ilman määrä valmiissa tuotteessa. Suomalaisessa jäätelössä on ilmaa jopa 50 prosenttia, mutta gelatossa ilmaa on 20-30 prosenttia.

– Tästä syystä sen koostumus on aivan erilainen ja täyteläisempi, samoin suutuntuma. Ja maut tulevat paljon intensiivisemmin esille, Hokkanen kertoo.

Asia selvä.

Hokkanen opettaa gelaton valmistusta Esedussa Jonna Suhosen kanssa. Kumpikin on opiskellut alaa myös Italiassa, Gelato University Carpigianissa.

Jo tänä syksynä kondiittoriopiskelijat ovat päässeet opettelemaan herkun valmistusta ja ensi vuoden aikana koulutusta on tarkoitus alkaa tarjota myös yrityksille.

– Koulutus on suunnattu ravintolayrittäjille, jotka ehkä haluavat oman gelaton jälkiruokavalikoimaansa. Kolmen päivän kurssilla opetellaan laskemaan ja valmistamaan gelatoa, joka voidaan räätälöidä aivan sellaiseksi, kuin kukin itse haluaa, Hokkanen sanoo.

Kurssit toteutetaan iltapäivisin ja iltaisin, jotta niihin osallistuminen olisi mahdollisimman vaivatonta.

Hokkanen mainitsee ensimmäisenä laskemisen. Se johtuu siitä, että gelaton valmistaminen on hänen mukaansa puhdasta matematiikkaa.

– Kun itse aloin opiskella gelaton tekoa Italiassa muutama vuosi sitten, yliopistossa luettiin viisi päivää matematiikkaa. Laskettiin kaavoja, joilla gelato valmistetaan.

Esedullakin on oma kaava, joka on Hokkasen mukaan salainen.

– Siinä ovat mukana esimerkiksi maito tai kerma, suklaa, sokerit ja muut makuaineet. Ideana on laskea resepti jo etukäteen. Siitä jo tietää, että gelato onnistuu.

– Makua voidaan sitten jatkossa hienosäätää tarpeen mukaan. Kaavoja tarvitaan siksi, että eri aineilla on eri ominaisuudet. Kanelissa ei ole sokereita, kun taas suklaassa niitä on. Siksi valmistuksessa on käytettävä eri kaavaa sen mukaan, mikä makuaine on, Hokkanen valaisee.

Gelaton tekeminen ei totisesti ole sitä, että laitetaan ainekset sekaisin ja katsotaan mitä tulee.

– Valmistuksen vieminen molekyylitasolle kiehtoo minua. Maulla ja rakenteella pystyy leikkimään, ja sitä pystyy hienosäätämään niin pitkälle kuin itse haluaa, Hokkanen sanoo.

Hokkasella on vankka tausta opetustyössään. Hän työskenteli Kotileipomo Siiskosella vuodesta 2014 lähtien ja opiskeli kondiittorimestariksi työn ohella.

Opettajan pestin Esedulla hän otti vastaan kaksi ja puoli vuotta sitten. Tätä varten hän suoritti opettajan tutkinnon. Hän on myös Skills-huippuvalmentaja, jonka ohjaama joukkue toi Esedulle vastikään Excellence-mitalin konditoria-alan MM-kilpailuista Sveitsistä.

– Ihastuin gelatoon vuosia sitten, Italian matkalla. Kun sitä ensi kerran maistoi, tuli ajatus että eihän näin hyvää olekaan. Olin mukana kehittämässä myös Siiskosen gelatoa, Hokkanen kertoo.

Pientuotantona tehty gelato antaa Hokkasen mukaan hyvät mahdollisuudet tehdä persoonallinen tuote.

– Se voidaan rakentaa alusta asti käsityönä, raaka-aine raaka-aineelta halutun laiseksi. Saadaan syvempi maku ja parempi koostumus kuin suurimittaisemmassa tuotannossa, jossa käytetään tehdasvalmisteista pohjaa eli basea.

Esedulla on kokeiltu myös lähiruoka-aineita tässä yhteydessä.

– Gelatoa pystytään valmistamaan lähes mistä vaan, joten se nivoutuu loistavasti lähiruokaan ja sen periaatteisiin. Pystymme esimerkiksi valmistamaan gelatoa ternimaidosta, yrteistä, marjoista ja hedelmistä, joita on tuotettu lähellä, kertoo Hokkanen.

Ainoastaan väkevät alkoholijuomat eivät sovi gelatoon.

– Ne eivät jäädy, joten ne eivät käy. Mutta siiderit, oluet ja esimerkiksi limoncello-likööri käyvät erittäin hyvin, Hokkanen sanoo.