Koronakeväänä 2020 toimittaja Tiina Toivakka teki löydön vanhempiensa kotoa.
Käsiin osui pinkka numeroituja liuskoja. Niissä oli runoja ja päällä kansilehti, jossa oli otsikko Leijonankita ja orjanruusu.
Se, että kirjahyllystä löytyi runoja, ei ollut mitenkään outoa. Tiina Toivakan äiti, filosofian maisteri Irma Toivakka tunnetaan Mikkelissä monipuolisena kulttuuri-ihmisenä, joka on järjestänyt myös lausuntailtoja.
Löydetyt runot olivat kuitenkin jotakin uutta.
– Löysin niistä asioita, joita äiti oli kertonut minulle omasta lapsuudestaan. Tajusin, että runojen täytyy olla äidin itsensä kirjoittamia, Tiina Toivakka sanoo.
Runot vievät lukijan 1930- ja 40-lukujen Kuopioon ja maaseudulle, Irma Toivakan lapsuuden maisemiin.
Äiti sairastaa Alzheimeria, eikä enää itse muista kirjoittaneensa näitä runoja.
Niissä kuuluvat pienestä vähän suuremmaksi tytöksi kasvaminen, sodan kauhut ja niiden aiheuttamat mielenmyllerrykset sekä savolaisen maalaiselämän meno valoineen ja varjoineen.
Siitä, koska runot on kirjoitettu, ei ole varmuutta.
– Joissakin runoissa on viitteitä, joiden perusteella ne voisi ajoittaa joskus 1980-luvulla kirjoitetuiksi.
– Äiti sairastaa Alzheimeria, eikä enää itse muista kirjoittaneensa näitä runoja. Uskon kuitenkin, että hän on joskus suunnitellut niiden julkaisemista.
– Siksi tein runoista kirjan, jota olen jakanut sukulaisille ja ystäville lahjaksi. Korona-aikoina pidin joitakin Teams-runoiltojakin tuttaville ja muutama Irman tunteva on pyytänyt että esittäisin niitä laajemmaltikin, Tiina Toivakka sanoo.
Irma Toivakka toimi pitkään Länsi-Savon teatteri- ja kirjallisuuskriitikkona. Monet oppilaspolvet muistavat hänet myös Urheilupuiston koulun äidinkielen opettajana.
Syntyi ajatus runoillasta. Se toteutuu Kulttuuritila 22:ssa perjantaina 18. marraskuuta.
– Se on minun kunnianosoitukseni äidille ja sille arvokkaalle kulttuuriselle perinnölle, jonka me lapset ja myös lapsenlapset ovat häneltä saaneet.
– Lausun Irman runoja, kerron hänen taustastaan ja toivon että niiden pohjalta syntyy myös keskustelua.
– Osaltaan haluan myös tehdä tunnetuksi Kulttuuritila 22:ta, joka tekee hienoa työtä luovan kulttuurin edistämiseksi Mikkelissä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta siellä kerätään vapaaehtoinen pääsymaksu, jonka lahjoitan Kulttuuritila 22:lle.
Irma Toivakan runoja Kulttuuritila 22:ssa (Maaherrankatu 22) pe 18.11. kello 19.