Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Paha kello kuuluu kauas – ja me täällä Mikkelissä kolkuttelemme sitä liian usein ja liian kovaa

Näinä aikoina, jolloin eriasteiset eripurat repivät välillä pahastikin Mikkelin ilmapiiriä noin yleensä, kaikuu päättäjienkin riveistä toiveita siitä, että voitaisiin olla enemmän ihmisiksi. Ennemmin rakentaa kuin repiä.

Se on viisas ja kannatettava toivomus. Aika usein olisi itse kunkin parempi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa pidellä mölyjä mahassa sen sijaan, että yskäisee ne pihalle laskematta edes kymmeneen.

Ja, jos mölyjä mahastaan laskee, olisi hyvä varmistaa, että puhuu ainakin jonkinmoisen tiedon pohjalta.

Olen törmännyt aika monta kertaa siihen, että ihan korkeassakin asemassa, poliittisessa tai muussa, toimiva laittaa alulle keskustelun jostakin asiasta. Vaikkapa Facebookissa.

Yleensä se tuppaa menemään niin, että asiaa ei ole hoidettu kunnolla. Ja, itsestään selvästi edelliseen liittyen, jos nyt ei suoraan niin rivien välistä löytyy vihje siitä, että jos minä saisin asian hoitaakseni, asia menisi sukkana maaliin saakka.

Ei tässä mitään. Keskustelua ja argumentointia pitää olla, kritiikkiäkin.

Miksi haluamme kusta omiin muroihimme?

Mutta aika usein olen huomannut, että keskustelun liikkeellelaskijan tiedot ovat osoittautuneet kovin hatariksi, jopa aivan olemattomiksi.

Siinä mielessä, että mainittu asia ei Mikkelissä olekaan niin huonolla tolalla kuin aluksi on väitetty. Sen on viestiketjuksi yltynyt kommentointi paljastanut, usein ketjuun linkitettyjen tausta-aineistojen voimalla.

Mutta miten käy, jos joku ei jaksa lukea kaikkia argumentteja ja vasta-argumentteja ynnä muita todisteluja?

Käy niin, että alkuperäinen väite jää elämään, koska sitä on saatettu lukea ja jakaa ilman että on perehdytty lopputulemaan kunnolla.

Ja niin jäävät väärät käsitykset, joskus jopa suoranaiset valeet liihottelemaan sosiaalisen median tuulisiin bittiavaruuksiin. Se ei tässä vaiheessa lämmitä, ettei vale ollut tahallinen, ainoastaan huonoon tietoon perustuva.

Ja taas on kylvetty tuuleen sitä käsitystä että eihän täällä Mikkelissä mitään osata, haluta, viitsitä, jakseta, kehata eikä keritä.

Joka on muuten niin väärä käsitys etten meinaa kestää kun sitä saastaa luen.

Onhan tämä tuttua myös ihan tavallisten ihmisten facettelusta. Pointtini onkin se, että sellaisten kansalaisten, jotka ovat päässeet vastuullisille paikoille, pitäisi ymmärtää paremmin.

Pitäisi tutkia. Pitäisi tarkistaa. Ja sanoa vasta sitten, jos vielä sanottavaa on. Ja sittenkin vielä miettiä, olisiko joku kätevämpi tapa edistää tätä asiaa kuin somessa huuteleminen.

Ja muistaa vanha sananlasku joka sanoo, että hyvä kello kauas kuuluu, paha kello kauemmaksi. Mitä se kertoo meistä mikkeliläisistä, että haluamme kusta omiin muroihimme?

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.