Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komediaklassikko Tulitikkuja lainaamassa saa ensi-iltansa Mikkelin teatterissa lauantaina – ”Nyt on lupa nauraa!” hehkuttaa ohjaaja Samuli Reunanen

Mikkelin teatterissa ensi-iltansa saa tulevana lauantaina nauruhermoja kutkutteleva komediaklassikko, Maiju Lassilan romaaniin perustuva Tulitikkuja lainaamassa.

Lassilan vuonna 1910 julkaisema teos on humoristinen kuvaus suomalaisuudesta kaikessa elämänjanoisessa koomisuudessaan.

Tarina kertoo Antti Ihalaisen ja Jussi Vatasen tulitikkujen, ja kihlojen hankintamatkasta.

Ihalaiselta on tulitikut lopussa, ja vaimo komentaa lainaamaan niitä naapurista. Matkalla Ihalainen kohtaa kuitenkin leskimies Vatasen, joka pyytää vanhaa kaveriaan puhumaan naapurin tytärtä itselleen morsiameksi.

Kosioreissussa tulitikut unohtuvat ja vanhat herrat ajautuvat monipolviseen seikkailuun.

Maiju Lassila on suomalaisen kirjallisuuden omaperäisimpiä hahmoja.

Useilla eri taiteilijanimillä toiminut Lassila kirjoitti lyhyeksi jääneen kirjailijanuransa aikana yli kaksikymmentä teosta, ja Tulitikkuja lainaamassa on niistä yhä rakastetuin.

Mikkelissä nähdään päivitetty versio teoksesta. Sen on dramatisoinut ja ohjannut pitkän linjan teatteriohjaaja Samuli Reunanen.

– Teen töitä ensimmäistä kertaa Lassilan pohjalta, mutta suomalaisten klassikoiden kärkikahinoissa oleva Tulitikkuja lainaamassa on kulkenut minulla mukana repussa vuosituhannen vaiheesta asti.

Koomisia käänteitä ja kommelluksia ei säästellä.

–Teos on aina ollut hyvin kiinnostava. Olen odottanut, että tulee sopiva aika paikka tutustua siihen lähemmin. Nyt se aika tuli, iloitsee Reunanen.

Reunasen ohjaus pitää tiukasti kiinni alkuperäisteoksen punaisesta langasta, teoksen tarinasta ja hengestä.

– Dramatisointi noudattelee romaanille uskollisesti Ihalaisen tulitikkujen lainausreissua, joka singahtaa lopulta maata kiertävälle radalle. Koomisia käänteitä ja kommelluksia ei tässäkään esityksessä säästellä.

Reunanen sanoo, että esitys ei ole täysin puhdas naurukomedia, mutta eipä se kaukaa liippaa.

– No nyt on lupa nauraa! Toisaalta tarinassa on mukana myös synkkiä aiheita, esimerkiksi pelkoa yksin jäämisestä ja lähestyvän kuoleman vääjäämättömyyttä. Niitäkin teemoja käsitellään mustan huumorin keinoin. Musta komedia saa rinnalleen hellää ja hersyvää huumoria.

Reunanen näkee juonessa myös selkeitä metaforisia kaikuja.

– Kyse on elämänliekistä. Palaako liekki? Ja jos se on hiipumassa, mitä asialle voi tehdä? Reunanen maalailee.

Järvenpäässä asuva Reunanen on työskennellyt ohjaajana vuodesta 1998 saakka.

Reunanen on tunnettu siitä, että hän modernisoi klassikkonäytelmiä. Viimeisimpänä hän ohjasi Olavi Uusivirran tähdittämän Hamletin Kansallisteatteriin. Vuonna 2018 hän ohjasi niin ikään Kansallisteatterin suurelle näyttämölle Karamazovin veljekset.

Uransa aikana Reunanen on työskennellyt muun muassa kaupunginteattereissa Kemissä ja Kajaanissa. Viimeiset 17 vuotta hän on työskennellyt freelancer-ohjaajana tehden töitä teattereille ympäri Suomen.

Mikkelikin on Reunaselle tuttu teatterikaupunkina, ollut jo vuodesta 1998.

Moni saattaa muistaa hänet esimerkiksi Työväen Näyttämöpäiviltä, joissa Reunanen on napannut kolme palkintoa parhaana ohjaajana, viimeisimmän vuonna 2015 Järvenpään teatterin esittämällä teoksella Viettelyksen vaunu.

Tulitikkuja lainaamassa on Reunasen kolmas ohjaustyö Mikkelin teatterille. Aikaisemmin hän on ohjannut Mikkelin teatterille Tuntematon sotilas -monologin vuonna 2016 ja Päällystakki-näytelmän vuonna 2014.

– Täällä on hyvä ja tiivis työryhmä, joka on tehnyt yhdessä töitä vuosien ajan. Minun kokemukseni on, että Mikkelin teatterissa puhalletaan yhteen hiileen ja inspiroidutaan yhdessä, Reunanen kehuu.

Tulitikkuja lainaamassa -esityksen näyttelijäkaarti muodostuu kokeneista teatteritaiteen konkareista. Päärooleissa nähdään Ihalaista näyttelevä Risto Kopperi ja Vatasen roolissa Johannes Korpijaakko.

Muissa rooleissa ovat Tuuli Anikari, Marjo-Riikka Romo, Tuomas Turkka, Janne Kyyhkynen, Riina Uimonen, Marjaana Manninen ja Vintte Viitanen.

Lavastussuunnittelu on Ami Laukkasen käsialaa. Pukusuunnittelusta on vastannut Tarja Väisänen, valo- ja videosuunnittelusta Jonathan Miller ja äänisuunnittelusta Marko Luukkonen. Tarpeiston on suunnitellut Mari Heinonen.

Tulitikkuja lainaamassa ensi-illassa Mikkelin teatterissa lauantaina 19. marraskuuta kello 18. Esityksen kesto noin 2 tuntia (sis. väliajan). Liput: www.mikkelinteatteri.fi/tulitikkuja-lainaamassa.