Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käsi sydämellä | Kirjoittaminen on osa minua, sanoo isoille suomalaisille artistinimille ja yhtyeille sanoituksia tehnyt mikkeliläinen Sanna Häkkinen. Nyt hän kertoo, mistä rakkaus sanoittamiseen kumpuaa

Tekstien kirjoittaminen on minulle kuin palapelin tekemistä. On mielenkiintoista saada jokin asia kerrotuksi niin, että se soi yhteen musiikin kanssa. Kaunis tekstikieli on minulle tärkeää, ja vaikka rakkaudesta on kirjoitettu paljon, jonkin uuden tulokulman löytäminen on innostavaa.

Kontaktini musiikkimaailmaan avautuivat sinnikkäällä kirjoittamisella ja lukuisilla yhteydenotoilla eri säveltäjiin.

Jossakin vaiheessa säveltäjä Petri Somer kiinnostui lähettämästäni tekstistä – olenkin tehnyt hänen kanssaan monta vuotta hyvää yhteistyötä. Petrin merkitys sanoittajuudelleni on ollut suuri.

Olen tehnyt sanoituksia tavoitteellisesti kesästä 2013 lähtien, jolloin osallistuin Heikki Salon ja Eija Hinkkalan vetämälle sanoituskurssille.

Olin kirjoittanut aikaisemmin runoja, mutta hiljalleen minua alkoi kiinnostaa laululyriikka. Kurssin jälkeen päätin ottaa päämääräkseni sen, että jonakin päivänä sanoittamani biisi soi radiossa.

Polte kirjoittamiseen on kuitenkin ollut olemassa paljon kauemmin. Olen kirjoittanut tarinoita ja runoja pikkutytöstä lähtien. Kiinnostus sanoitusten tekemiseen heräsi teatteriproggiksissa, joihin lähdin käsikirjoittajaksi vuonna 2009.

Ensimmäinen levytetty sanoitukseni oli Saattaja-niminen biisi Aki Samulin Sama takki, eri mies -levyllä. Kesti siis kolme ja puoli vuotta saada ensimmäinen julkaisu siitä hetkestä, kun aloin tähdätä sanoittajaksi.

Sittemmin olen saanut sanoittaa muun muassa Pate Mustajärvelle, Antti Railiolle, Jani Wickholmille, Nina Tapiolle, Yölle ja Suvi Teräsniskalle.

Suomessa on tosi paljon artisteja, joille olisi ilo ja kunnia saada tehdä sanoituksia. Ainakin Teräsniskalle haluaisin sanoittaa lisää.

Uuden sanoittamani biisin kuuleminen on aina työni tähtihetki, mutta yksi hetki on jäänyt erityisesti mieleen: Istuin alkukesästä 2018 vilvoittelemassa ulkona saunan jälkeen, kun Lindholmin Olli soitti sanoen: ”Kyllä se on nyt Häkkisen Sanna sillä lailla, että kaikki sinun sanoittamasi kolme biisiä menevät tulevalle levylle”.

Yö-yhtyeen Mitä jos rakastan -levy julkaistiin syyskuussa 2018, ja marraskuussa 2018 sain tavata Ollin, ensimmäisen ja viimeisen kerran. Ollin sanat ja kannustuksen muistan aina.

Parhaat sanoitukset ovat mielestäni sellaisia, jotka koskettavat, mutta eivät avaudu välttämättä heti. Kuulijan täytyy kuitenkin ymmärtää, mistä teksti kertoo.

Minulla on todella monia sanoittajaesikuvia. Arvostan paljon esimerkiksi Junnu Vainiota ja Vexi Salmea. Heillä on hienoa kerrontaa, sanomaa, riimitystä ja lukematon määrä klassikkobiisejä.

Suomessa on paljon artisteja, joille olisi ilo saada tehdä sanoituksia.

Suosikkisanoitukseni ovat Salmen Maailma on kaunis ja Vainion Yksinäinen saarnipuu.

Sanoittaminen on osa-aikatyöni. Leipätyökseni työskentelen psykoterapeuttina.

Saan sanoitustyöstä tekijänoikeuskorvauksia sen mukaan, miten sanoittamani biisit soivat radiossa tai miten niitä esitetään.

Olen kirjoittanut todella paljon tekstejä, jotka eivät ole päätyneet julkaisuun laisinkaan, mutta se on ollut tärkeää harjoittelua – oman äänen ja tyylin löytämistä.

Tekstini ovat tänä päivänä hyvin erilaisia verrattuna sanoittajaurani alkuvuosiin. Alkuun kirjoitin melko perinteisiä ja iskelmällisiä tekstejä, mutta nykyisin yritän tehdä popimpia tekstejä.

Olen sanoittajana syvällinen ja melankoliaan taipuvainen.

Joskus koen tarvetta kanavoida jonkin eletyn elämän tai senhetkisen asian tekstin kautta. Joskus jokin kuultu sana tai lause synnyttää tekstin.

Usein vain istun koneelle ja mietin, mikä minua tänään puhuttelee.

Varaan työviikostani aina vähintään yhden päivän kirjoittamiseen, mutta useimmiten kirjoitan useampana päivänä viikossa.

Tekstin kirjoittaminen on minulle muutakin kuin aika, jonka käytän varsinaiseen kirjoitustyöhön. Saatan miettiä jotakin ideaa ja kirjoittaa ajatuksia kännykän muistiin missä milloinkin.

Tarvitsen myös niin sanottua tyhjää tilaa, jolloin menen esimerkiksi metsään kävelemään. Muun muassa Kalevankankaan metsässä olen tehnyt paljon muistiinpanoja.

Teksti saattaa syntyä toisinaan hyvin nopeasti, puolessa tunnissa. Usein juuri nopeasti kirjoitettu teksti jää elämään. Se on hyvin mystinen tapahtuma. Jotkut tekstit taas kaipaavat enemmän pohtimista ja hiomista.

Suhteeni musiikkiin on yhtä vahva kuin kirjoittamiseen, se on elämänmittainen.

Olen ollut lapsesta saakka musikaalinen ja käynyt Mikkelissä musiikkiluokat.

Soitin lapsena seitsemän vuotta harmonikkaa, lauloin kuorossa ja täysi-ikäistyttyäni bändissä taustalaulajana. Musiikki on auttanut ja lohduttanut eri elämänvaiheissa.

Kuuntelen paljon kotimaista iskelmäpoppia, mutta olen hyvin kaikkiruokainen musiikin suhteen. Rakastan klassista musiikkia, mutta kuuntelen sitä jostain syystä aivan liian vähän.

Valitsen musiikin tunnetilan mukaan. Jos suututtaa, saatan kuunnella hevimusaa. Hyvällä fiiliksellä jorailen 80-luvun discohittejä.

Olen 48-vuotias ja syntynyt Mikkelissä. Kotini on Emolassa, mutta asun osan viikosta Helsingissä.

Perheeseeni kuuluu ihana teini-ikäinen tytär sekä Helsingissä asuva miesystävä, joka on ammatiltaan muusikko ja musiikintekijä.

Miesystäväni on tehnyt ja tekee biisejä isoille artistinimille, joten häneltä saan paljon kannustusta. On hienoa, että rinnalla on ihminen, joka ymmärtää silloin, kun minulla on tarve kirjoittaa ja saada olla omissa oloissa.

Tyttäreni on nähnyt minut kirjoittamassa monta vuotta. Nuorempana hän otti kantaa teksteihin. Nykyisin hän ilmoittaa, jos joku minun tai miesystäväni tekstittämä biisi soi radiossa.

Vanhempani ja muutama hyvä ystäväni ovat olleet kannustavia ja iloitsevat aina uusista julkaisuista. Vanhempani joskus ihmettelevät, että mistä sinä tuollaiset sanat taas osasit laittaa oikeaan järjestykseen.

Minut tekee onnelliseksi se, että läheisilläni on hyvä olla. Onnea tuovat myös hyvät teot, rakkaus ja elossa oleminen. Surulliseksi tulen ihmisten, eläinten ja luonnon kokemasta kärsimyksestä.

Unelmani on kehittyä ja oppia sanoittajana aina vain paremmaksi. Haluan tehdä vielä monta hienoa sanoitusta sellaisiin biiseihin, jotka jäävät elämään ihmisten mieliin.

Kirjoittaminen on osa minua. Unelmani on olla sanoittaja loppuelämäni ajan.

On kiehtovaa, että sanoitus julkaistussa biisissä on minun mahdollisuuteni jättää jokin jälki maailmaan.

Käsi sydämellä -juttusarjassa ääneen pääsevät mikkeliläiset kulttuurin ammattilaiset ja harrastajat.