Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Xamkin Patterissa riittää virtaa – Mikkelin kampuksella toimiva opiskelijayhdistys rakentaa siltoja oppilaitoksesta yrityksiin

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin Mikkelin kampuksella paitsi opiskellaan, tehdään myös aktiivista työtä yrittäjyyden edistämiseksi.

Tälle työlle antaa virtaa Patteri Entrepreneurship Society, tuttavallisemmin pelkkä Patteri. Se on opiskelijavetoinen yrittäjyysyhdistys, joka toimii kaikilla Xamkin kampuksilla. Yhdistyksen toiminta-ajatuksena on luoda yhteyksiä opiskelijoiden ja yritysten välille, edistää yrittäjyysajattelua opiskelijoiden keskuudessa sekä auttaa työllistymisessä molempiin suuntiin.

Patterissa ovat mukana myös Xamkin kansainväliset opiskelijat. Korona-aika etäopiskeluineen hyydytti toimintaa, mutta nyt Patteri latautuu taas Mikkelissä.

– Nyt otetaan uusi alku. Tavoitteena on saada integroitua opiskelijat työelämään jo heidän opintojensa aikana, tiivistää Patterin varapuheenjohtaja Mari Kirjalainen.

Mikkelin kasarmin kampuksella Patterin vetäjänä toimii sosionomiksi opiskeleva Jasmin Salmi. Hän liittyi Patteriin, koska yrittäjyys kiinnosti, mutta vaikutti myös suurelta askeleelta otettavaksi.

– Suvussani on yrittäjiä ja yrittäjyys on itsellenikin jonkinlainen haave. Unelmani on yrittäjyys vaikkapa taidealalla, esimerkiksi korujen tekijänä, mutta se voisi olla myös sosiaalialan yrittäjyyttä tai sitten elämys- ja tapahtuma-alalla, sitten kun olen kouluttautunut lisää, kertoo jo pitkään erilaisia tapahtumaohjauksia tehnyt ja nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tutkinnon omaava Salmi.

Salmen mielestä Patterissa toimiminen on madaltanut kynnystä ajatella yrittäjyyttä tulevana uramahdollisuutena.

– Yrittäjänä oleminen tuntuu helposti vähän pelottavaltakin. Moni opiskelija on kiinnostunut yrittäjän urasta mutta sen askelen ottaminen voi olla vaikean tuntuista.

– Patterissa toimiminen on auttanut tarjoamalla mahdollisuuksia keskusteluihin. Patterissa toimiminen antaa myös paljon energiaa, kun saa sparrailla omia ideoitaan muiden kanssa.

Moni kansainvälinen opiskelija haluaisi jäädä Mikkeliin töihin.

Patteri on täysin opiskelijavetoinen yhdistys, joka toimii Xamkin kampuksilla. Se ei ole organisatorisesti yhteydessä ammattikorkeakouluun, mutta Xamk tukee sen toimintaa monin tavoin.

– Toiminta voi olla ihan pienimuotoistakin. Nyt olemme järjestämässä pizzailtaa, jonne voi tulla syömään ja keskustelemaan yrittäjyydestä, Salmi hahmottaa.

Tapahtumat voivat olla myös isoja. Xamkin kaikkien kampusten Patterit järjestävät vuosittain *ship Startup Festivalin, joka tänä vuonna pidettiin Kotkassa.

Festivaali on tunnetumman Slush-tapahtuman henkinen, mutta alkutaipaleen yrittäjien ja rahoittajien verkostoitumis- ja yhteistyötapahtuma, joka tänä vuonna päästiin pitämään perinteiseen tapaan kahden etätapahtuman jälkeen.

Xamk tukee Patterin toimintaa Xentre-yksikkönsä kautta. Yksikköä johtaa Tomi Heimonen. Nimenä Xentre on uusi, mutta sen tausta on tuttu. Se jatkaa Pienyrityskeskuksen toimintaa.

– Pienyrityskeskus fuusioitiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun Aalto-yliopistosta vuonna 2017 ja vuoden 2021 alussa sen tilalle perustettiin uusi yksikkö Xentre.

– Xentreen siirtyivät Pienyrityskeskuksen osaajat ja osaaminen sekä yrittäjyyskoulutus ja yrittäjyyttä tukeva tutkimus- ja kehittämistoiminta, Heimonen taustoittaa.

Xentrellä on asemapaikat Mikkelin lisäksi Savonlinnassa, Kotkassa ja Kouvolassa. Yksikkö toimii koulutuksen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan palveluorganisaationa ammattikorkeakoulussa.

– Kehitämme jokaisella kampuksella opiskelijayrittäjyyttä sekä oppimis-, yhteistyö- ja kokeiluympäristöjä. Järjestämme myös alueellisia yrittäjyyttä ja elinvoimaa edistäviä yhteistyötapahtumia, Heimonen listaa.

Yrittäjyyden edistäminen on korkealla Xamkin prioriteettilistalla.

– Olemme asettaneet tavoitteeksi, että viisi prosenttia ammattikorkeakoulusta valmistuvista perustaisi yritystoimintaa.

– Haluamme tuoda yritysten liiketoiminnan kehittäjäkumppanuuden lähemmäksi ammattikorkeakoulua itseään. Xentren osaaminen tulee oman talomme sisältä, Heimonen korostaa.

Xentre tuottaa erilaisia palveluja yrityksille. Niihin kuuluvat koulutukset ja valmennukset sekä erilaiset tapahtumat ja verkostoitumistilaisuudet.

– Haluamme olla rakentamassa tulevaisuutta yhteistyössä paikallisten yritysten kanssa. Meillä on erinomaiset edellytykset olla mukana luomassa alueelle elinvoimaa yritystoiminnan kautta, Heimonen sanoo.

– Yksi hyvä esimerkki ovat Xamkin kansainväliset opiskelijat. Moni heistä haluaisi jäädä Mikkeliin töihin, mutta paikallisilla yrityksillä saattaa olla korkea kynnys rekrytoida heitä. Xentre ja Patteri voivat olla tärkeä linkki siinä, että nämä toimijat saadaan kohtaamaan, täydentää Xentressä tapahtumakoordinaattorina työskentelevä Kirjalainen.

Xamkissa tehty työ ja kannustava ilmapiiri saa jo nyt opiskelijan kehut.

– Täällä oikeasti uskotaan opiskelijoihin ja tuetaan heitä. Tästä minä kuulen jatkuvasti ihmisten kanssa keskustellessani, Salmi sanoo.