Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Uutta elämää pistää tavaran kiertoon fiksulla tavalla – Raviradantien myymälässä on tarjolla myös oman tuotesarjan uutta designia meikkipussista grilliin

On totta, että ihminen tarvitsee elämäänsä kaikenlaista tavaraa.

Mutta sekin on totta, ettei kaiken sen tavaran tarvitse olla uutta. Moneen tarpeeseen löytyy myös käytetty vaihtoehto. Kierrätystavaran käyttäminen on paitsi ekologista, myös edullista.

Mikkelin Uutta elämää -myymälä Raviradankadulla tarjoaa käytetyn vaihtoehdon monenlaisiin tarkoituksiin.

Toivoisin, että mahdollisimman moni mikkeliläinen kävisi meillä katsomassa, mitä kaikkea meiltä löytyy. Kannattaa tulla erityisesti, jos muistissa on mielikuvia vanhalta Ekotorilta, vinkkaa Uutta elämää -myymälän päällikkö Karita Ikonen.

Kierros Etelä-Savon ammattiopisto Esedun vanhoissa tiloissa sijaitsevassa myymälässä todistaa vanhat Ekotori-muistot aikansa eläneiksi. Myymälän tilat ovat valoisat ja avarat ja kaikille tuoteryhmille on omat tilat.

Yksi huone pullistelee pesukoneita, jääkaappeja ja pakastimia.

– Kesän lopulla tämä tila oli lähes tyhjä. Pakastimia meni paljon marjastusta harrastaville ja jääkaappeja saatetaan hakea vaikka kesäjuhliin varalaitteeksi, Ikonen sanoo.

Toisessa huoneessa on tietokoneita ja viihde-elektroniikkaa. Nekin on tarkistettu ja tarvittaessa kunnostettu kuten kodinkoneetkin.

– Meidän myyjiltä kannattaa aina kysyä erilaisia varaosia esimerkiksi kodinkoneisiin, sillä työosastoilla niitä kyllä riittää, Ikonen kertoo.

Huonekalut ovat edellä mainittujen ryhmien lisäksi Uutta elämää -myymälän kestosuosikkeja. Moni hakee tietyn tyylisiä vanhoja kalusteita, mutta paljon tavaraa menee ihan arkikäyttöön.

– Opiskelijat tarvitsevat usein kaikkea, kodinkoneista kalusteisiin. He ovatkin löytäneet meidät kivasti, kun vieressä on oppilaitos, Ikonen sanoo.

Nuoret aikuiset ostavat myös vaatteita. Mutta tässäkin ryhmässä on eroja.

– Jotkut hakevat käyttövaatetta, toiset etsivät vintage-asusteita. Täältä meiltä voikin tehdä todellisia löytöjä, tavaraa jota ei uutena enää mistään saakaan, innostaa tämän vuoden alusta saakka myymälää vetänyt Ikonen.

Vaatteille on yläkerrassa oma, siisti osastonsa. Sieltä löytyvät myös kirjat, äänilevyt sekä iso valikoima astioita ja lasitavaraa.

Ostosten lomassa voi käydä kahvilla tai lämpimällä lounaalla Uutta elämää -kahvilassa.

Myymälässä työskentelee keskimäärin reilu parikymmentä henkilöä. Kun mukaan lasketaan kaikki Uutta elämää Groupilla työskentelevät, luku nousee lähelle paria sataa. Osa työskentelee myymälässä ja kahvilassa, osa muilla työosastoilla ja kuljetus- ja lajittelupalveluissa.

Uutta elämää -myymälän tuotesortimentti päätyy myytäväksi Metsä-Sairilassa sijaitsevan kierrätyskeskus Kiepin kautta. Myymälään tavaraa ei oteta vastaan.

– Hinnat pidetään niin edullisina kuin mahdollista. Joskus ihmetellään, miksi meidän tavaramme maksavat, vaikka me saamme ne ilmaiseksi. Mutta käsittelystä, logistiikasta ja korjaamisesta koituu kuluja, samoin myymälässä on kiinteät kulunsa koko ajan, Ikonen perustelee.

Uusiakin tavaroita myymälän valikoimissa on. Ne kulkevat yhtenäisen Uutta elämää Designtuotteet -nimikkeen alla.

– Ne ovat meillä ideoituja ja toteutettuja tuotteita, joiden valmistuksessa käytetään mahdollisimman paljon kierrätysmateriaaleja, taustoittaa Ikonen.

Designtuotteiden valikoimaan kuuluu pehmeistä materiaaleista valmistettuja tuotteita, kuten laukkuja ja meikkipusseja. Mutta myös kovaa tavaraa.

– Erä-lehden testissä ollut tulikori kuuluu valikoimaamme. Se käy vaikka mökille tai pihalle lämmönlähteeksi tai pieneksi tulisijaksi, johon saa lisävarusteeksi loimutuslaudan, Ikonen sanoo.

Loimutuslauta on sataprosenttista kierrätystavaraa. Jätepuun lisäksi siihen on käytetty vanhan sohvan jousia ja polkupyörän tarakan metalliosia.

Hyvä esimerkki kierrätyksestä on myös tulikorin alusta.

– Keksimme, ettei alustaa tarvitse tehdä erikseen. Käytämme sellaisena vanhoja uunipeltejä, joita meillä on runsaasti, Ikonen valaisee.

Ja saa Uutta elämää -myymälästä vaikka ison grillin tai kokonaisen ulkohuussin, tarvittaessa paikalle tuotuna ja koottuna.

– Valmistamme tuotteita myös tilauksesta, Ikonen muistuttaa.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden palveluja.