Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkelin Kirjoittajat on vireä viisikymppinen – mukaan ovat tervetulleita kaikki kirjoittamisesta kiinnostuneet

50-vuotista taivaltaan juhlivan Mikkelin Kirjoittajat ry:n puheenjohtajana vuodesta 2019 alkaen toiminut Kirsi Häkkinen arvioi olevansa puheenjohtajana ensimmäinen, jolla ei ole kirjoittajataustaa.

– Hoitelen hallinnollisia asioita ja erilaisten tapahtumien järjestämisiä.

Yhdistyksen jäsen Häkkinen on toisessa polvessa.

– Raili-äitini kokosi Mikkelin lottahistorian ja kirjoitti useita teoksia suvun vaiheista sekä omista kokemuksistaan evakkolapsuudesta alkaen, pitkälti Mikkelin Kirjoittajien kurssien innoittamana sekä kirjoittajaryhmien vertaistuella.

– Näissä projekteissa sain olla mukana. Äidin kirjat ovat aarteita jälkipolville ja ovat varmaan olleet innostajina suvun seuraaville kirjoittajille.

Häkkisen visio on kehittää edelleen alueen tuttujen aktivistien sekä yhdistysten yhteistyötä ja löytää uusia.

– Mikkelissä on valtavasti taitoa ja tekevää väkeä kulttuurin saralla.

– Enemmän voisimme hyppiä yli kulttuuri- sekä yhdistysaitojen ja yllättää itsemme ja muut.

Mikkelin Kirjoittajiin ovat tervetulleita ammatti- ja harrastajakirjoittajien lisäksi aktiivilukijat ja kaikki jollain tapaa kirjallisuudesta innostuneet.

– Kaikenlaisille jäsenille pyritään järjestämään toimintaa ja mielenkiinnolle kohteita.

Ulla-Maija Vänttisen kirjoittamispolku on tyypillinen.

– Nuorena kirjoitin päiväkirjaa. Olin lukutoukka, ahkera kirjaston käyttäjä ja osallistuin kirjoittajakursseille ja kirjoituskilpailuihin, joissa mikä tahansa menestyminen antoi potkua jatkaa.

Mikkelissä on valtavasti taitoa ja tekevää väkeä kulttuurin saralla.

– Huomasin aika varhain, että kirjoittaminen on minun juttuni, josta nautin ja huomasin pärjääväni.

Mikkelin Kirjoittajien jäsen Vänttinen on ollut neljän vuosikymmenen ajan.

– Nuorena oli tärkeää löytää kirjoittamisesta kiinnostunut porukka.

Vänttiselle tärkeä innoittaja oli pitkäaikaisen puheenjohtaja Pirkko Heikkisen johtama Mikkelin Kirjoittajaopisto Suomen Nuoriso-opistolla Paukkulassa. Kursseilla opiskeltiin kirjoittamista ja kirjoittamisen ohjausta.

Tällä hetkellä Vänttinen on hallituksen varapuheenjohtaja. Hän on mukana runo- ja proosaryhmässä, jotka kokoontuvat kerran kuussa.

– Ryhmissä annetaan lempeää ja kannustavaa vertaisarviointia ja jokainen saa kirjoittaa omalla tasollaan. Tunnelma on rento ja kannustava.

– Monella ihmisellä on haaveita omasta kirjoittamisesta, on ideoita ja taitoakin, mutta mitään ei tule kirjoitettua. Kirjoitusryhmät aktivoivat, kun jokaiselle tapaamiskerralle kirjoitetaan uusi teksti.

Vänttinen kirjoittaa proosaa ja runoja. Hän on osallistunut Mikkelin Kirjoittajien antologioihin ja julkaissut novellikokoelman.

– Työn alla on uutta, vielä keskeneräistä tekstiä.

Mikkelin Kirjoittajat on ollut väylä monelle muullekin löytää samanhenkinen porukka.

– Jokaisessa kaupungissa on oltava yhdistys, joka tukee tätä toimintaa. Joukostamme on noussut myös iso määrä kirjailijoita, laulujen sanoittajia, toimittajia, kirjoittamisen ohjaajia tai muita sanankäyttäjiä.

Ylöjärvellä varttunut Aleksi Ikonen kertoo innostuneensa lukemisesta ja kirjoittamisesta jo peruskoulussa.

Mikkeliin Ikonen muutti seitsemän vuotta sitten. Hän työskentelee mikkeliläisen automaatioyrityksen liiketoimintajohtajana.

Mikkelin Kirjoittajilla on Ikoselle valtava merkitys.

– Olen joutunut kirjoittamaan oman mukavuusalueeni ulkopuolella olevista aiheista, joita olisin ennen pitänyt tylsinä tai vaikeina.

– Kirjoitustyöhön on tullut säännöllisyyttä ja kurinalaisuutta, kun deadlinet ovat pakottaneet. Se on auttanut valtavasti myös romaanikäsikirjoituksen valmistumista.

20 vuoden harjoittelun jälkeen Ikonen kehtaa sanoa kehittäneensä jonkinlaista ammattitaitoa.

– Olen itsevarmempi tekstin tuottamisessa ja sen muille esittelemisessä.

Nyt hän kirjoittaa proosaa ja runoja, joita on harrastanut vasta muutaman vuoden.

– Kirjoitan kaikesta mahdollisesta, vaikka painotus on science fictionin ja fantasian puolella.

Joskus tarina syntyy sopivasti absurdista tehtävänannosta.

– Oli hauskasti haastavaa kirjoittaa aiheista Yläasteen liikuntatuntien traumaattisuus ja Kateus sekarotuisten koirien hupinäyttelyssä.

Ikosen ensisijainen tavoite on saada romaanikäsikirjoitus valmiiksi. Viimeinen vedos on noin puolessa välissä.

– Sen jälkeen olisi hienoa saada se kustantajan julkaisemaksi. Tiedän, että tilastollinen todennäköisyys julkaisulle ja menestykselle on pieni, mutta yrittänyttä ei laiteta.

Mikkelin Kirjoittajat ry juhlii tiistaina 15.11. kello 18 alkaen Kulttuuritila 22:ssa (Maaherrankatu 22). Ohjelmassa on Kati Kinnusen puhe ja historiikki. Hattu ry:n Outs-ryhmä esittää proosaryhmäläisten Mikkeliin liittyviä Leena Luostarisen dramatisoimia tekstejä. Ohjelmassa on myös Hilkka Lappalaisen kokoama ja esittämä kooste-esitys antologioista. Mikkelin musiikkiluokkien 5. luokan kuoro viihdyttää Sirkku Pirhosen johtamana.