Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Rikkaiden kadehtimiseen ei ole mitään syytä – Mikkeli tarvitsisi päinvastoin lisää menestyjiä

Tänään on veropäivä, jota kutsutaan myös kansalliseksi kateuspäiväksi. Julkistetaan listoja heistä, jotka ovat saaneet eniten ansio- ja pääomatuloja.

Tarkennetaan vähän; listoilta löytyvät he, jotka maksavat normaalin suomalaisen verotuskäytännön mukaiset ansio- ja pääomatuloverot kotikuntaansa, eivätkä ole, syystä tai toisesta, hakeneet verottajalta lupaa pitää tienestit piilossa.

Mediaa kritisoidaan joskus siitä, että pitääkö niitä ansiolistoja julkaista.

Niiden tarpeellisuudesta voidaan olla monta mieltä, mutta vuodesta toiseen ne listat ja jutut ovat aivan sensaatiomaisen luettuja. Näyttävät siis kiinnostavan ihmisiä.

Siitäkin huolimatta että kiinnostuksen taustalla saattaa miiluta juuri se kateus; tienaako se naapuri oikeasti noin paljon?

Asiassa on kuitenkin totinen puoli. Paljon ansaitsevat maksavat usein myös paljon veroja. Ja niillä verotuloilla tätä kaupunkia ja yhteiskuntaa pyöritetään. Tulokuninkaat ja -kuningattaret ottavat usein merkittävästi osaa yhteisen hyvän rahoittamiseen.

Ansiolistojen kärkisijoilta löytyy usein myös yritysjohtajia, muita yrittäjiä ja sijoittajia. Moni heistä on merkittävä työllistäjä.

Heidän palkkalistoillaan saattaa olla satoja mikkeliläisiä. Jotka hyötyvät yrittäjän tai sijoittajan neuvokkuudesta työllistymällä ja maksamalla veroja. Joilla taas rahoitetaan sitä yhteistä hyvää.

Vielä isommat panokset lyödään pöytään, kun puhutaan isoista yrityksistä. Ne ne vasta veroja maksavatkin. Mikkelin kolme toissa vuoden isointa yritysverojen maksajaa pulitti yhteiseen kassaan yhteensä 4 225 574 euroa.

Kun lasketaan mukaan yritysten työllistämät ihmiset ja näiden ansioistaan maksamat verot, joilla taas rahoitetaan sitä yhteistä hyvää, ei voi päätyä kuin yhteen lopputulokseen.

Mikkeli tarvitsee aina vain lisää ja lisää tulokuningattaria ja -kuninkaita. Ja ennen kaikkea vöyräitä yrityksiä. Ne tuottavat yhteisöömme vaurautta ja hyvinvointia, jolla tämä homma saadaan pyörimään.

Millään muulla opilla Mikkeliin ei saada paljon puhuttua elinvoimaa, joka saa aikaan veto- ja pitovoimaa.

Mikkeli on sitä kiinnostavampi ja hineempi kaupunki, mitä enemmän meillä on menestyjiä.

Kateuteen ei ole syytä. Kannattaa muistaa sekin, että yrityskaupoilla hyvän tilin tekevät kuittaavat siinä palkkion jopa vuosikymmenten työstä. Sillä tavalla laskettuna ne miljoonat eivät niin kovin iso summa välttämättä olekaan.

Kirjoittaja on Mikkelin Kaupunkilehden päätoimittaja.