Kokenutkaan kiviharrastaja ei voi olla täysin varma, miltä kiven sisällä näyttää. Monelle aktiiviselle harrastajalle on kuitenkin kehittynyt taito tunnistaa jo vilkaisulla ne kaikista upeimmat kivikaunottaret.
Oikein innokas kiviharrastaja näkee aarteita kaikkialla.
– Meilläkin on täällä yhtenä opettajana pitkään kiviä harrastanut Aila Haimilahti, joka löytää hienoja kivipriimuksia mistä pusikosta milloinkin, naurahtaa Otavan kivipaja ry:n puheenjohtaja Jukka Pesonen.
Koska kivipajalla hiotaan viikoittain useita kiviä poikineen, ostetaan siellä käytettävät kivet pääsääntöisesti valmiiksi kerättyinä. Hyviä kiviä myydään esimerkiksi kivimessuilla.
Pesonen sanoo, että pitkin maita ja mantuja priimuskivien perässä juokseminen veisi liikaa aikaa ja voimia.
– Kyllä meiltä kiviä löytyy, ja niitä hankitaan jatkuvasti lisää.
– Toki täällä voi tehdä koruja myös itse keräämistään kivistä. On kuitenkin hyvä muistaa, että erilaisia kivityyppejä on lukuisia. Toiset kivet ovat esimerkiksi huokoisempia ja kovuudeltaan erilaisia kuin toiset, hän tähdentää.
Pesonen kertoo, että vain pienellä osalla kiviharrastajista on käytössään omat kiventyöstövälineet. Se johtuu ainakin osin siitä, että kiven hiomiseen ja sahaamiseen tarkoitetut välineet ja laitteet ovat kalliita.
– Meillä on täällä pajalla kaikki tarvittavat työkalut ja koneet, jotka ovat yhteensä tuhansien ja taas tuhansien eurojen arvoisia. Niitä on päivitetty vastikään.
– Pajaan on hankittu myös hopean työstämiseen soveltuvia koneita ja työkaluja, jotka mahdollistavat monipuolisesti esimerkiksi korujen valmistamisen, lisää kansalaisopiston kursseja kivipajalla yhdessä Aila Haimilahden kanssa vetävä Eija Riipinen.

Otavan kivipaja on tarkoitettu kaikille kiviharrastajille ja kivistä kiinnostuneille.
On koukuttavaa nähdä, mitä kaikkea pinnan alta paljastuu.
Toimintaan voi mennä mukaan kuka tahansa. Aiempaa kokemusta kivenhionnasta tai korujen valmistamisesta ei tarvita.
Kivipajalla järjestetään aktiivisesti erilaista kurssitoimintaa. Niistä vakiintunein on kansalaisopiston parin viikonlopun mittainen korukivi- ja korupohjakurssi, joka järjestetään kerran tai kahdesti vuodessa.
Kansalaisopiston kurssien lisäksi kivipaja pitää omia lyhkäisempiä kursseja, joiden aiheina ovat olleet kivien hiominen sekä korujen tekemiseen liittyvät hopea- ja pronssityöt.
Jos oikein innostuu, voi liittyä mukaan myös kivipajan omaan kivikerhoon. Siihen kuuluu tällä hetkellä noin 20 aktiivista kiviharrastajaa.
Kerho kokoontuu kahdesta kolmeen kertaan kuukaudessa.
– Tapaamisissa vaihdetaan ajatuksia ja tehdään esimerkiksi myyjäistuotteita erilaisiin käsityömyyjäisiin. Myyjäistuotoilla ja kursseilla rahoitetaan kivipajan toimintaa, Pesonen selvittää.
Kivipajalla valmistuu muun muassa erilaisia kodintarvikkeita ja sisustusesineitä.
Pajan yhteydessä sijaitsevaan myyntinurkkaukseen on nostettu esille kivestä tehtyjä paperitelineitä, jääkaappimagneetteja ja tuikkukippoja. Myynnissä on myös paljon erilaisia kiviriipuksia sekä hopea- ja pronssikoruja.
– Tällaista kaikkea voi tehdä, esittelee pajalla työn touhussa häärivä Atte Taskila korukokoelmaansa.
Savon ammattiopistossa korukivi- ja jalometalliartesaaniksi opiskeleva Taskila on kivipajalla parhaillaan työharjoittelussa ja opettaa joillakin kivipajan kursseilla.
– Tämä homma sopii luoville ihmisille, jotka tykkäävät tehdä käsillään, Taskila tietää.
Kiviharrastuksen suola on kivien yllätyksellisyys. Kivi, joka ei päällepäin näytä kummoiselta, voi sisältä olla aivan erilainen.
– Tämä on sellainen laji, että kun tähän pääsee sisälle, niin tämä tempaisee tosissaan mukaansa, Pesonen nauraa.
– On niin koukuttavaa nähdä, mitä kaikkea pinnan alta paljastuu, kun kiven sahaa tai hioo, Riipinen tuumii.
Otavan kivipajalla on pitkät ja varsin vantterat juuret. Ensi vuonna paja juhlii kolmekymppisiään.
– Kyllä on aika mennyt nopeasti, naureskelee toiminnan vuonna 1993 aluilleen pannut Pesonen.
Hän kertoo, että Otavan kivipaja on ainut kivipaja Etelä-Savossa, joka tarjoaa avoimen oppimis- ja harrastemahdollisuuden kivistä, kivenhionnasta ja pienimuotoisesta hopea- ja pronssiesineiden työstöstä kiinnostuneille.
Tätä nykyä vapaaehtoisvoimin ja yhdistyspohjaisesti pyörivän kivipajan toiminta polkaistiin käyntiin Otavan kansanopiston tiloissa, joissa paja toimi ensimmäiset viisi vuotta. Pajaa käytti Otavan kivikerhon ja kansanopiston lisäksi kansalaisopisto, joka järjesti pajassa kivenhiontakursseja.
Kivipajan historian aikana paja on sijainnut Otavassa kolmessa eri paikassa. Nykyisiin tiloihinsa, entisen Otavan koulutilan konepajahalliin, kivipaja siirtyi vuonna 2009.
Riipinen ja Pesonen suosittelevat tulemaan mukaan toimintaan neljän tunnin mittaisen kivenhionnan peruskurssin kautta. Kurssilla opitaan käytännössä kaikki kivenhionnan alkeet.
Eivätkä kustannukset ole isot: neljän tunnin mittainen kurssi maksaa osallistujalta 20 euroa.
– Kurssille pääsee niinkin helposti kuin ottamalla yhteyttä minuun. Järjestetään kalenterista jokin sopiva aika, Pesonen vinkkaa.
Otavan kivipajan toiminnasta ja kursseista saa lisätietoa Jukka Pesoselta, p. 0407584899, pesonju554@gmail.com.