Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupungin kivijalat | Kala-Kallessa on kaikkea mahdollista kalastajille – hyllyssä on muun muassa mikkeliläisten osaajien huippuvieheitä

Kun astuu sisälle Kala-Kalleen Porrassalmenkadulla, ei jää epäilystäkään siitä, minkä alan erikoisliikkeessä ollaan.

Seinät ja hyllyt täyttyvät mahtavasta valikoimasta kalastusvälineitä. Erityisesti uistimia ja perhotarvikkeita on niin että riittää. Ja ne kimaltelevat kaikissa mahdollisissa väreissä. On kuin karkkihyllyjä katselisi.

– Valikoimaa täytyy olla. Asiakkaat haluavat useimmiten löytää etsimänsä suoraan hyllystä, ei tilata jotain ja odottaa viikkoa. Tarkkana saa olla, että saa pidettyä varaston sopivan kokoisena, niin että tavara kiertää, sanoo yrittäjä Jari Väisänen.

Kun ollaan jo marraskuussa, on kalastusliikkeenkin liiketoiminta siirtynyt uuteen sesonkiin.

– Heittosesonki alkaa täällä olla jo lopuillaan. Nyt alkaa mennä jo talviverkkojakin siialle ja muikulle, mutta kyllä täällä sentään vielä järvilohta ja taimenta uistellaan. Nuoret kalastajat ovat myös kiinnostuneet isojen haukien heittokalastuksesta, Väisänen kertoo.

Talven lähestyessä Kala-Kallesta haetaan myös enenevässä määrin muutakin kuin kalastustarvikkeita. Myymälässä on paljon retkeilyvarusteita, jalkineita, hattuja ja vaatteita, samoin kuin retkivarusteita.

– Moni yllättyy käydessään, että ai teillä on tällaistakin tavaraa.

– Nyt menee paljon erilaisia merinovillaisia tuotteita, kuten alusasuja, kaulaliinoja ja käsineitä. Ne ovat helppohoitoisia ja lämpimiä, joten retkeilijät suosivat niitä, Väisänen sanoo.

Kala-Kallen nimen takaa löytyy liikkeen perustaja, monista yhteyksistä tuttu mikkeliläinen yrittäjä Kari ”Kalle” Pylvänäinen, kauppaneuvos Eugen Pylvänäisen poika.

Kun tulee käymään, saa neuvot kaupan päälle.

Jari Väisänen

Kari Pylvänäinen perusti nimeään kantavan liikkeen vuonna 1995 ja myi sen Väisäselle ja Ari Kousalle viittä vuotta myöhemmin. Väisänen on vastannut ainoana yrittäjänä Kala-Kallen pyörittämisestä vuodesta 2019.

– Menin Kallelle kesätöihin jo vuonna 1995 ja tulin vielä seuraavanakin kesänä hommiin, mutta jäin sitten opiskelukiireiden takia pois ja lapsuudenkaverini Ari tuli minun tilalleni, Väisänen muistelee.

Kaverukset päätyivät ostamaan liikkeen Pylvänäisen haluttua alanvaihtoa.

– Ari minulle soitti ja sanoi että nyt olisi tämmöinen tilanne. Ei siinä kauaa voinut miettiä, Väisänen kertaa uraliikettä, joka vei hänet pois suunnitellulta akateemiselta uralta.

– Olin jo suorittanut filosofian maisterin tutkinnon, pääaineena taloushistoria. Väitöskirjakin oli jo jossakin vaiheessa, hän jatkaa.

Yrittäjäksi Väisäsen toi asianharrastus. Kalastaminen on aina ollut mieluista ja sitä kauppias tekee edelleen.

– Enemmänkin kävisin kalassa, jos vain aika riittäisi. Mutta Norjan reissun olen kavereiden kanssa koettanut tehdä joka vuosi.

– Euroopassa on kierretty ja yksi Yhdysvaltojen matka Montanaan on jäänyt mieleen erityisen hienona.

Väisänen kalastaa eniten perhoilla, mutta uistelu maistuu myös, samoin kalastus virvelillä ja jigillä.

Liikkeen runsaassa viehevalikoimassa on tuttujen kansainvälisten merkkien lisäksi ilahduttavan paljon paikallisten osaajien tuotteita.

Kala-Kallessa on myynnissä peräti kolmen mikkeliläisen tekijän vieheitä.

Jarno Viljakaisen Perza-vaaput, Markku Piispasen Tintti-uistimet ja Jyrki Kasasen Norolan uistimet ovat kalastajien keskuudessa hyvin suosittuja. Niillä saa hyvin kalaa ja ne ovat kestävää, käsityönä valmistettua tavaraa, Väisänen sanoo.

Verkkokauppa Kala-Kallella on ollut ensimmäisestä koronakeväästä 2020 lähtien.

– Meille edelleen satunnaisesti hommia tekevä Joona Heinonen ne meille rakensi. Vielä tällä hetkellä verkkokauppa on meille myynnillisesti pieni lisä, mutta esimerkiksi juuri noita paikallisia vieheitä menee kyllä netin kautta hyvin.

Väisänen muistuttaa, että kivijalkaliike palvelee aivan yhtä hyvin kuin nettikin ja lisää vielä yhden bonuksen päälle.

– Kun meillä tulee käymään, saa vielä hyvät neuvot ja käyttöohjeet kaupan päälle, hän vinkkaa.

Juttusarjassa esitellään mikkeliläisten kivijalkaliikkeiden palveluja.