Mikkeliläinen yritys aloittaa akkukäyttöisten veneiden tuotannon Mikkelissä.
Valkama Watercrafts Oy:n tuo markkinoille ensimmäiset sähkökäyttöiset veneet ensi vuoden alussa, kun kokoonpanotuotanto alkaa kiinteistökehitys Naistinki Oy:n uudessa teollisuushallissa Tuskun Nikarantiellä.
Akkukäyttöisiä veneitä ja perämoottoreita on olemassa, mutta Valkaman konseptia vastaavaa ei ole Suomessa ja eikä tässä muodossa missään muuallakaan.
Vene on päiväcruiseri, joka on alusta saakka suunniteltu akkukäyttöiseksi.
Valkama Watercraftsin takana on mikkeliläistaustainen, nykyisin Helsingissä asuva Antti Siiskonen sekä ryhmä yksityisiä sijoittajia.
– Koko hanketta on valmisteltu 3-4 vuotta. Emme ole start up-yritys, vaan meillä on valmis tuote. Tuotanto alkaa heti, kun sen edellyttämä laitteisto on asennettu, sanoo Siiskonen.
– Alkuvaiheessa tuotanto menee vientiin, ennen muuta USA:n markkinoille. Maa on muutenkin veneilyn sähköistymisen edelläkävijämaa, sanoo Siiskonen.

Valkaman venettä on jo esitelty yrityksen kotisivulla, mutta toistaiseksi yritys pitää tarkemmat tiedot liikesalaisuutena.
Valkama on koonnut prototyypit Naistingin vuokratiloissa Tuskussa. Pihalla on kelmujen alla neljä veneenrunkoa ja sisätiloissa yksi.
Siiskonen, tuotantojohtaja Antti Kaukonen ja tekninen johtaja Petri Ääri esittelevät runkoa, mutta kuvata sitä ei saa kuin ulkopuolelta.
Merialumiinirunko tulee sopimusvalmistajalta, Tietoset Oy:ltä. Petri Äärin nimen veneala on tuntenut kotimaisesta alumiiniveneyhtiöstä.
Venettä liikuttaa sähköpropulsio, maallikkokielellä sähköperämoottori. Laitetoimittaja on liikesalaisuus. Akkutehoja on valittavana kaksi, 24 tai 28 kilowatin teho.
Aiemmin Naistinki Oy ei ole tehnyt teollisuushalli-investointia aloittavan yrityksen lukuun.
– Veneen kokonaispaino on noin 680 kiloa. Tehot kyllä riittävät. Vene lähtee plaaniin kuin vesijetti. Meno on äänetöntä; vain tuulenkohinaa ja aaltojen loisketta, sanoo Kaukonen.
Venettä luonnehditaan picnic-cruiseriksi. Varustelu on sen mukainen, jääkaappi, grilli ja liesi sekä asiaan kuuluva äänentoisto. Mitoitus on 4–5 hengelle.
– Veneen toimintamatka riippuu lähinnä käytettävästä nopeudesta. Noin 17 solmun nopeudella akku riittää noin puoleksitoista tunniksi ja cruisailunopeudella lähes koko päiväksi, sanoo Ääri.
Valkama tarjoaa myös säilytysratkaisua. Valkama Haven -telakointiaseman veneilijä voi varustaa omaan rantaansa tai yleiselle laiturialueelle.
Telakalla veneen akut ladataan maasähköllä tai aurinkosähköllä samalla tavalla kuin akkukäyttöisessä autossa.
Antti Siiskonen sanoo, että sähkökäyttöisissä veneissä näkyy koko veneilyn murros.
– Useat autonvalmistajat luopuvat polttomoottoreista. Sama suunta on veneilyssä.
– Autot on helppo saada liikkumaan akkuvoimalla. Veneessä ongelmana on veden vastus. Siksi meidän veneemme suunnittelussa on keskitytty hydrodynaamisiin ominaisuuksiin.
Valkama Watercrafts tähtää noin 400 veneen vuosituotantoon.
– Tavoite on ensi vuonna 35-40 venettä. Määrää nostetaan jatkossa asteittain, sanoo Siiskonen.
Kokonaan varustellun Valkama One -veneen hinta on hieman alle 65000 euroa.
– Markkinat ovat globaaleja ja veneet menevät vientiin. Esisopimuksia on jo tehty, sanoo Siiskonen.
Yritys työllistää alkuvaiheessa 2–3 henkilöä. Veneiden kokoonpano vaatii 5–6 hengen työpanoksen.

Kiinteistökehitysyhtiö Naistingille Nikarantien teollisuushallin rakentaminen on tuntuva investointi ja samalla myös merkittävä päänavaus.
– Aiemmin Naistinki ei ole tehnyt teollisuushalli-investointia aloittavan yrityksen lukuun. Kyse on perustehtävämme toteuttamisesta. Uusinvestoinnit ovat oleellinen keino pitää yritysten ja omat toimintaedellytykset kunnossa, sanoo Naistinki Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Ylijoki.
Naistinki teki Nikarantien teollisuushallista rakentamispäätöksen vuoden 2021 syksyllä.
Hallia suunniteltiin todelliseen kysyntään ilman korvamerkintää, sillä Ylijoen mukaan Mikkelissä on pulaa nykyajan teollisen toiminnan ehdot täyttävästä hallitilasta.
Kun Naistinki aloitti Nikarantien hallihankkeen, nopeasti tuli kuvaan mukaan Valkama Watercrafts.
– Koko noin tuhannen neliön halli menikin Valkamalle. Esisopimus syntyi nopeasti. Yritys pääsi jo rakentamisvaiheessa vaikuttamaan tilaratkaisuihin omien toimintavaatimustensa mukaisesti, sanoo Ylijoki.
Hallin rakentaminen alkoi keväällä 2022. Valmista on vuodenvaihteessa.
Nikarantie Tuskun teollisuusalueella lentokentän tuntumassa on uutta Mikkelin kaupungin kaavoittamaa teollisuusaluetta.
Hallin rakentaminen on mikkeliläistä elinkeinopolitiikkaa.
Venealan yritys edustaa juuri sellaista teollista toimintaa, jota on saatava Mikkeliin, tuumii Ylijoki.