Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huippusuosittu Museoiden yö järjestetään taas perjantaina – tänä vuonna mukana on seitsemän kohdetta. Katso tästä vinkit tapahtuman viettoon!

Kovaan suosioon noussut Museoiden yö -tapahtuma houkuttelee jälleen kaupunkilaisia tutustumaan kaupungin museokohteisiin tulevana perjantaina 28. lokakuuta.

Jo kuudetta kertaa järjestettävässä tapahtumassa on tänä vuonna mukana seitsemän kohdetta. Ne ovat Mikkelin taidemuseo, Sodan ja rauhan keskus Muisti, Päämajamuseo, Suur-Savon museo, Jalkaväkimuseo, Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkko ja Mikkelin valokuvakeskus.

Lisäksi Museoiden yö -ohjelmaa järjestetään kauppakeskus Akselissa, taidekeskus Galleriarissa ja Kirjalan kahvipaahtimon kahvilassa.

Tapahtuma alkaa kello 17 ja jatkuu aina kello 24 asti.

Ensimmäisen kolmen tunnin aikana ohjelma on sellaista, että perheen pienimmätkin viihtyvät mukana matkassa. Illan edetessä ohjelma muuttuu aikuisempaan suuntaan.

Mikkelin kaupungin kulttuuripalveluiden ja museotoimen järjestämä tapahtuma on lähes kokonaan kävijöille ilmainen. Maksullisia ovat vain Muistin ja Päämajamuseon näyttelyt, joihin pääsylippu maksaa tapahtuman aikana kymmenen euroa.

Museoiden yön kohteet tarjoavat kukin omaa ohjelmaansa.

Tapahtuman tuottaja Saara Vauhkonen laskeskelee, että erilaisia ohjelmanumeroita on illan aikana tarjolla kymmeniä ja taas kymmeniä. Tarjolla on esimerkiksi musiikkia, kummitusjuttuja, kuvasuunnistusta, erilaisia työpajoja, valoshow, tanssia ja mahdollisuus päästä kurkistamaan virtuaaliseen Mannerheimin salonkivaunuun.

Kahvia on tarjolla useammassakin kohteessa.

Museoiden yön ohjelmalla on tarkoitus rikastuttaa museoiden toimintaa, herättää näyttelyitä eloon ja ennen kaikkea madaltaa kaupunkilaisten kynnystä lähteä vierailemaan museoissa.

Tavoitteessa on onnistuttu aiempina vuosina upeasti. Tapahtuma keräsi edellisellä kerralla vuonna 2021 huimat 11 040 museokäyntiä Mikkelissä. Se tarkoittaa sitä, että jokaiseen mukana olleeseen kohteeseen tehtiin yhden illan aikana 700–2000 vierailua.

– Tänä vuonna tavoitteena on tehdä uusi ennätys. Jos 11 500 museokäynnin raja saadaan rikki, olemme enemmän kuin tyytyväisiä, summaavat Vauhkonen ja kaupungin museotoimenjohtaja Matti Karttunen.

– Ainakaan siitä uusi ennätys ei jää kiinni, etteikö ohjelmaa olisi tarpeeksi ja monipuolisesti – sitä on nimittäin tarjolla ihan takuulla jokaiselle, Vauhkonen lisää.

Museoiden yön kohteet jaksaa kiertää jalkaisinkin, mutta myös Mikke-juna ajaa kohteiden välillä non stop -periaatteella. Yksi kierros kestää noin 40 minuuttia. Ensimmäinen lähtö on Marskin patsaalta kello 17 ja viimeinen kello 23.

Juna kulkee tapahtumakohteiden välisen reitin kokonaisuudessaan, ja kyytiin voi hypätä miltä pysäkiltä tahansa.

Tuttuun tapaan osallistujat voivat kerätä leimoja Museoiden yö -passiin, joita saa tapahtumakohteista. Neljällä leimalla voi voittaa itselleen esimerkiksi museokortin.

Tuottajan omat tapahtumatärpit sisältävät sekä mielenkiintoisia uutuuksia että Museoiden yön perinnetapahtumia.

Kummitusjuttuja: Suur-Savon museossa kello 22–24 välillä järjestettävä Kummituksia ja kuoleman kummajaisia -yöhetki sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneet suomalaisen kansanperinteen tarinoista, vaeltavista vainajista ja kalman väestä.

Perinnetärppi: Mikkelin kaupunginorkesterin konsertit ovat osa Museoiden yön perinnettä. Tänä vuonna kaupunginorkesteri esiintyy Muistin auditoriossa kahteen otteeseen: kello 17.30 ja 19.

Tanssia: Itä-Suomen tanssin aluekeskus esittää kauppakeskus Akselissa kaksi katkelmaa teoksesta I surrender, I surrender – Paiskautumisia kehollisen popkulttuurin sokeassa pisteessä. Esitykset ovat kello 18.30 ja 20.30 entisen K-kengän tiloissa.

Lapsille: Jalkaväkimuseolla pääsee viettämään Museoiden yö -iltaa tuttuun tapaan keskellä eläviä näyttelyitä, mutta sen lisäksi siellä on tarjolla paljon muutakin ohjelmaa. Luvassa on esimerkiksi perinneratsukkojen esittelyä, Etelä-Savon pelastuslaitoksen alkusammutusneuvontaa ja -harjoittelua, musiikkia lauluryhmä Crescendon esittämänä, aarrejahtia, ongintaa ja heijastinmetsästystä Tykkipuistossa.

Työpajoja: Suomen sarjakuvaseura ry pitää Mikkelin taidemuseolla kello 18–22 sarjakuvatyöpajaa.

Lastentarvike Pikku Tipun entisissä tiloissa kauppakeskus Akselin toisessa kerroksessa pääsee puolestaan osallistumaan kello 17–20 välillä Tuunaajamutsin origamityöpajaan.

Jos taas tähtitiede kiinnostaa, kannattaa suunnatta niin ikään Akselissa järjestettävään Mikkelin Ursan planeettatyöpajaan. Se on avoinna kello 17–19.

Koko Museoiden yön ohjelmisto on nähtävissä osoitteessa www.museoidenyo.fi.

Suur-Savon museo, Muisti ja Päämajamuseo sekä Mikkelin valokuvakeskus saavat tapahtuman ajaksi erikoisvalaistuksen, jonka mahdollistaa Mikkelin kulttuurin unelmavuosi -hanke.

Museoiden yö Mikkelissä 28. lokakuuta kello 17–24.