Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikkeliläinen kivitaiteilija Terhi Kastehelmi laskeskelee maalanneensa elämänsä aikana noin 14 tuhatta kiveä – Mikkelin kirjastolla avautuu tänään Kastehelmin taidenäyttely

Mikkelin pääkirjastolla voi lähiaikoina nähdä eriskummallisia otuksia, esimerkiksi Taimi Mukulan, Arvopuun, Juu-Riston ja Iki-rutun.

Ne ovat kaikki mikkeliläisen kivitaiteilija Terhi Kastehelmin luomia hahmoja, jotka ovat seikkailleet hänen taiteessaan jo vuosien ajan, jotkut jo vuosikymmeniä.

Kirjastolla avautuu tänään näyttely, joka on katsaus Kastehelmin vuosikymmeniin taiteilijana.

Esillä on neljä Kastehelmin hiljattain julkaisemaa kuva- ja lorukirjaa sekä parin vitriinin täydeltä maalattuja kiviä, joista Kastehelmi kaupungissa parhaiten tunnetaan.

– Minut tiedetään kivihulluna taiteilijana. Olen maalannut elämänäni aikana karkeasti laskettuna 14 tuhatta kiveä. Tämäkin arvio tosin saattaa olla hieman alakantissa, taiteilija nauraa.

Kivet ovat kuuluneet Kastehelmin elämään aina. Ensimmäiset kivimaalauksensa hän muistaa tehneensä jo varhaislapsuudessaan.

– Piirtelin jo muutaman vuoden ikäisenä kuvioita kiviin tiiliskivien palasilla ja posliinisiruilla. Kun muut lapset leikkivät nukeilla, minä keräsin kiviä. Olen elänyt aina kivikaudella, hän virnistää.

Taiteeni tavoitteena on ilahduttaa katsojia.

Tarkoin valitsemiinsa kiviin Kastehelmi maalaa luomiaan hahmoja eli yläilmaisia ja alamaisia.

Niiden lisäksi hän on maalannut kiviin satumaailmoja, muotokuvia ja esimerkiksi eläimiä – mitä nyt ikinä mieleen on tullut.

– Maalaan mielelläni mielikuvituksellisesti ja iloisista aiheista. Taiteeni kohderyhmää ovat lapset ja lapsenmieliset, mikä sopii minulle hyvin, sillä koen olevani itsekin ikuinen lapsi, taiteilija naurahtaa.

Vielä kiviäkin aikaisemmin Kastehelmi kiinnostui riimittelystä.

– Ensimmäiset loruni syntyivät kun olin kolmen vanha, ja riimittely on kulkenut minussa mukana aina tähän päivään saakka. Ihmiset eivät ehkä tiedäkään tätä puolta minusta, taiteilija epäilee.

Hän painottaa, että tähän saakka melko visusti piilossa pysynyt loruilijan taito ei kuitenkaan ole salaisuus.

Hän innostui lorujensa julkaisemisesta toden teolla vasta siinä vaiheessa, kun hänen uusimmat kuvakirjansa sujahtivat painokoneen uumeniin jokunen kuukausi sitten.

– Näissä on nyt todellakin riimejä kerrakseen, hymähtää Kastehelmi esitellessään uutuuskirjojaan.

Myös Kastehelmin tänään avautuvan taidenäyttelyn nimi on riimittelevä. Hauskoja hetkiä haali, niitä aina vaali! -niminen näyttely on hänen sanojensa mukaan iloinen, värikäs ja leikkisä – aivan kuten taiteilija itsekin.

– Minun taiteeni tavoitteena on ilahduttaa katsojia. Samalla haluan viestittää ihmisille, että he voivat tehdä elämässään juuri niin kuin itse haluavat, olla omia itsejään.

– Minäkään en olisi kivitaiteilija, jos olisin kuunnellut muiden mielipiteitä. Joku sanoi kerran minulle, että menetän kasvoni taiteilijana kiviä maalaamalla. Siihen tuumasin, että tauluja on muuten paljon helpompi maalata kuin kiviä.

Esillä on sekä uudempia että vanhempia teoksia. Vanhimmat niistä ovat Kastehelmin taiteilijauran alkuvaiheilta 90-luvulta.

Näyttely on osa Mikkelin kulttuurin unelmavuoden ohjelmaa, ja se on esillä kirjastolla 9. marraskuuta saakka.

Taiteilijan mietteitä ja tarinoita teosten takana on mahdollisuus kuulla taiteilijatapaamisissa, joita järjestetään kaksin kappalein: tänään keskiviikkona 26. lokakuuta sekä 9. marraskuuta, molemmat niistä kello 14–17.

Terhi Kastehelmin Hauskoja hetkiä haali, niitä aina vaali! -näyttely Mikkelin pääkirjastolla 26.10.–9.11.