Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minä, päättäjä | Yritykset ovat elinvoiman mittari, sanoo kokoomusvaltuutettu Jenni Oksanen

Kuka olet?

– Olen Jenni Oksanen, kokoomuksen kaupunginvaltuutettu.

– Olen kotoisin Savon sydämestä, Varkaudesta, ja koulutukseltani olen diplomi-insinööri.

– Mikkeliin tutustuin paremmin lukion jälkeen vuonna 2006, kun pääsin opiskelemaan fysioterapiaa. Vaikka opinnot hoitoalalla osoittautuivat vääräksi uravalinnaksi ja vuoden opiskelujen jälkeen muutin Helsinkiin, oli Mikkeli kolahtanut ja tiesin, että joskus haluan palata takaisin.

– Vuonna 2014 muutimme mieheni kanssa Mikkeliin ja nykyisin arjen pitää vauhdikkaana 6-vuotias tyttö ja 4-vuotias poika.

Mitä teet työksesi?

– Työskentelen Etelä-Savon maakuntaliitossa aluesuunnittelupäällikkönä. Työtehtäviini kuuluvat maakuntakaavoitus ja liikennejärjestelmän kehittäminen.

Mitä luottamustoimia sinulla on?

– Olen ensimmäisen kauden kaupunginvaltuutettu sekä Etelä-Savon energian ja Mikkelin oppilaitoskiinteistöjen hallituksen jäsen sekä kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen.

– Toimin myös Mikkelin nuorkauppakamarissa aktiivisesti ja olen ollut viisi vuotta mukana yhdistyksen hallituksessa.

Miksi läksit kunnallispolitiikkaan?

– Mikkelin kaupungilla työskentely yleiskaavoittajana sai minut kiinnostumaan politiikasta.

– Kaupungilla työskennellessäni tuskailin sen kanssa, ettei talon sisällä tieto kulkenut edes omaan työhön liittyvien asioiden osalta riittävästi.

– Monet kaupungin työntekijät myös kokivat ja kokevat edelleen arvostuksen puutetta. Se ei varmasti puske ketään kohti huippusuorituksia, mikä taas isommassa mittakaavassa maksaa Mikkelille. Silti tähän kiinnitetään vähän huomiota, eikä henkilöstöltä tulevia viestejä oteta vakavasti.

– Koska haluan rakentaa tulevaisuuttani Mikkelissä ja haluan olla osaltani tekemässä Mikkelistä parempaa paikkaa elää, yrittää ja asua, oli keksittävä muu tapa vaikuttaa ja siitä se ajatus ehdolle lähtemisestä kuntavaaleihin sitten lähti.

Me mikkeliläiset emme taida itsekään käsittää millaisessa paratiisissa elämme.

Mikä ratkaisi puoluevalintasi?

– Kokoomuksen arvot ovat lähellä omiani ja valinta sen puolesta oli helppo.

– Ajattelen tosin, että kuntatasolla toiminnan ei pitäisi olla niin puolueorientoitunutta etenkään, kun kunta on lähes kriisikuntakypsä.

– Pitäisi ymmärtää, että meillä on yhteinen maali, ja jokaisella on oma paikka kentällä, mutta ilman yhteistyötä emme ainakaan saa pidettyä nenää pinnalla.

Millaisia asioita haluat edistää?

– Avointa, vuorovaikutteista ja osallistavaa kulttuuria päätöksenteossa. Mikkelissä kaupunkilaisia ei kohdata aktiivisesti ja syntyy tunne, ettei päätöksenteossa haluta kuulla kaupunkilaisia.

– Olemme haastavassa taloustilanteessa ja varmaan kaikki ymmärtävät, että ikäviäkin leikkauksia on tehtävä. Silti kuulemisprosessit vailla kuulluksi tulemisen tunnetta eivät takuulla saa kilpaa kehumaan kotikaupunkia, vaan synnyttävät helposti negatiivisuuden kierrettä.

– Myös elinkeinopolitiikassa meillä on paljon tehtävää. Yrittäjien kuntabarometrissa Mikkeli pärjäsi heikoiten Etelä-Savossa, mitattaessa kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä.

– Yritykset ovat elinvoimaisuuden mittari ja meidän pitää huolehtia, että yritysten toimintaedellytyksistä huolehditaan, päätöksenteko on avointa ja ennakoitavaa.

Miten kuvailet itseäsi?

– Pyrin seisomaan sen takana minkä uskon olevan oikein. Kuuntelen kuitenkin myös muiden näkemyksiä ja voin muuttaa niiden pohjalta mielipiteeni.

– Pyrin kehittämään jatkuvasti itseäni ja toimintaa ympärilläni. Kehittämishakuisuuteni vuoksi innostun välillä liikaa, ja saatan olla turhankin suorapuheinen, jolloin korulauseet unohtuvat.

– Oman hyvinvoinnin kannalta liikunta on minulle elintärkeää ja lähes kaiken vähäisen vapaa-aikani vietän urheiluharrastusten parissa.

Mikä saa sinut iloiseksi?

– Viimeisen reilun puolen vuoden aikana on alkanut tuntua, että maailmanrauha.

– Arkisemmat asiat liittyvät kahteen alle kouluikäiseen lapseeni ja heidän tekemisiensä seuraamiseen. Lapsen huolettomuus, vilpittömyys ja ilo pienistä asioista saa asiat oikeisiin mittasuhteisiin ja muistuttaa, mikä oikeasti on tärkeää.

Entä murheelliseksi?

– Toisten ihmisten vähättely. Kyse ei ole siitä, mitä sanoo, vaan miten sen sanoo. Voimme olla eri mieltä asioista, mutta silti jokaista voi arvostaa.

– Olen myös oppinut miten hiljaisuudella voi sanoa paljon, ja kyllä se välillä saa ajattelemaan.

Miten lataat akkujasi?

– Työ, pikkulapsiarki ja harrastukset, joihin politiikankin lasken, vaativat välillä veronsa, ja lajit vaihtelevat sen mukaan mitä tarvitsen. Käyn salilla, lenkkeilen ja ulkoilen metsässä.

– Mikkelin Hewennasta Suskin joogatunnin jälkeen palatessa tuntuu, että taas jaksaa, vaikka läpi harmaan kiven ja pulahdus järveen tai avantoon Pankalammen uimakopilta antaa energisen olon.

Mistä et luovu mistään hinnasta?

– Vaikka olemme etsineet tonttia Mikkelistä jo vuosia ja haaveilleet talon rakentamisesta, olisi kova paikka luopua kodistamme Tupalassa. Ei niinkään talosta, mutta naapureiden kanssa on kertynyt monet muistot vuosien varrella enkä haluaisi menettää paikkaani Orren yhteisössä.

Kehu toisen puolueen päättäjä!

– Voisinpa kehua kaikkia. Kuitusen Soile (sd.) on aina perehtynyt asioihin huolella ja puhuu aina asiaa. Reposen Annan (liik.) sitkeyttä ihailen ja olen varma, että hänellä on aikakone, kun hän hallitsee sata asiaa tyylillä. Vihreiden varavaltuutettu Kerttu Hakalalla on kaavoitusasiat todella hyvin hallussa.

Kehu Mikkeliä!

– Ihmisen kokoinen kaupunki, jossa kaikki tarpeellinen on lähellä ja jossa on todella monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

– Mikkelin tori ja kesä on jotain sanoin kuvailematonta ja Kalevankangas on keidas kaupunkilaisten olohuoneessa.

– Kaiken Mikkelissä kruunaa me ihanat mikkeliläiset, jotka emme taida edes oikein itsekään käsittää millaisessa paratiisissa elämme.