Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häirikkönaapuri vie rauhan ja jättää jälkeensä pahat tuhot – Isännöitsijät joutuvat viikoittain tekemisiin häiriköinnin ja huumausaineiden käyttäjien aiheuttamien ongelmien kanssa

Huumeidenkäytön aiheuttamat lieveilmiöt ovat yhä tutumpia monessa mikkeliläisessä kerrostaloyhtiössä.

Kerrostaloasunnossa harjoitettu huumekauppa tuo helposti porraskäytäviin ja pihoille ei-toivottuja kulkijoita. Liikenteestä aiheutuu myös meluhaittaa iltaisin ja öisin.

Kuvioon liittyy usein muutakin häiriötä, kuten tarpeettoman äänekästä asumista tai paikkojen sotkemista ja rikkomista.

Monen kerrostalon häkkivarastoista ja kellarikomeroista alkaa myös hävitä tavaraa, jos talossa asuu tai liikkuu huumeidenkäyttäjiä.

Häirikkövuokralainen vaikuttaa muutenkin koko taloyhtiön tunnelmaan. Moni asukas pelkää.

Mikkeliläisen Kiinteistöpysäkki Oy:n isännöitsijä Martti Lokka puhuu asiasta, joka on vaivannut häntä jo vuosia.

– Enkä minä tai meidän firmamme ole yksin. Lieveilmiöt ovat tuttuja jokaisessa isännöintifirmassa ja talonhoitoyhtiössä. Tapauksia on sekä lähiöissä että ydinkeskustassa.

– Aina häiriöihin ei liity huumeidenkäyttöä, mutta se tai muut päihteet ovat usein taustalla, Lokka sanoo.

Häiriökäyttäytymiseen joudutaan puuttumaan viikoittain. Samoin joudutaan ohjeistamaan osakkeenomistajia ja naapureita siinä, miten häiriköintiin pitäisi puuttua.

– Vastikään jouduin lähettämään huoltofirmasta henkilön puuttumaan tapaukseen, jossa vuokralainen oli vetänyt johdot porraskäytävän siivouspistorasiaan. Häneltä itseltään oli sähköt suljettu maksamattomien laskujen takia.

– Toisessa tapauksessa huoltomiehen kimppuun oltiin käydä. Eihän tällaista pidä kenenkään sietää, kuten ei myöskään pihalla käytävää huumekauppaa, Lokka sanoo.

Useimmat vuokranantajat eivät tietoisesti halua vuokrata omistusasuntoaan häiritsevästi käyttäytyvälle vuokralaiselle. Lokan mukaan ongelma piilee siinä, että kontrolli pettää.

– Vuokranantajan asunto saattaa olla ollut vuokraamattomana pitkään. Siinä tilanteessa hän saattaa käyttää vuokranvälitysfirmaa, eikä välttämättä tapaa itse vuokralaistaan.

– On ymmärrettävää, että asunto halutaan saada vuokralle nopeasti. Suosittelisin kuitenkin, että vuokralaisen taustat yritetään edes jotenkin selvittää.

– Luottotietojen ja vakuuden osalta voi olla yhteydessä asukkaan entiseen vuokranantajaan ja kysyä, miten hänen asumisensa sujui. Se ei ole kiellettyä, vinkkaa Lokka.

Lokan mukaan monessa tapauksessa häirikkövuokralainen saa asunnon kunnallisen sosiaalitoimen kautta.

– Vuokralaiselta saattavat olla luottotiedot menneet eikä hän saa vuokra-asuntoa normaalia tietä. Sitten sosiaalitoimen kautta haetaan vuokra-asuntoa ja se myönnetään täysin kunnan takaamin vuokravakuuksin.

– Vuokranantajalle on luonnollisesti hyvä, kun vuokranmaksusta on takuut. Silti vuokralaisen taustat olisi syytä selvittää, Lokka sanoo.

– Asunto on arvo-omaisuutta, josta kannattaa pitää hyvää huolta. Silti minulla on tiedossa Mikkelissä useita asuntoja, joissa omistajaa odottaa kymmenientuhansien eurojen korjaukset. Vuokralainen on pistänyt ne täysin remonttiin.

– Aina näissä tapauksissa ei toki ole huumeita taustalla, monenlaisia elämänhallinnan ongelmia kuitenkin. Jälki on sen verran pahan näköistä, isännöitsijä jatkaa.

Mitä pitäisi tehdä, jos samassa talossa asuva häiritsee muita asukkaita?

– Kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin. Itse ei kannata ovelle mennä, jos ei tiedä kuka sieltä avaamaan tulee, Lokka sanoo.

Isännöitsijä muistuttaa myös, että häiriökäytös on saatava todennettua, jos asia etenee poliisitutkintaan.

– Isännöitsijä ei voi sellaista todentaa, jos ei itse ole ollut paikalla. Kannustan asukkaita rohkeuteen sekä silloin kun häiriöistä ilmoitetaan että silloin kun pitää niistä poliisille todistaa.

Jos häiriköinti tai häiriöt vuokranmaksussa jatkuvat, vuokralainen voidaan häätää.

– Se on kuitenkin pitkä prosessi, joka voi viedä jopa yli vuoden. Asioihin kannattaa puuttua mahdollisimman aikaisin.

– Edelleen muistutan, miten tärkeää on ennaltaehkäisevä toiminta silloin, kun vuokrasuhdetta solmitaan. Vuokrasopimuksen purkaminen voi olla erittäin hidasta, Lokka sanoo.

Häiriöilmoitukset ovat tuttuja Mikkelin poliisilaitoksella. Myös ne, joihin liittyy epäily huumeiden käytöstä.

– Vihjeilmoituksia tulee päivittäin. Ne voivat liittyä esimerkiksi siihen, että porraskäytävässä leijailee kannabiksen haju. Tai joku havaitsee, että varastossa on jatkuvasti uusia polkupyöriä, jotka sieltä häviävät mutta uusia tulee tilalle, sanoo rikoskomisario Timo Häkkinen.

Poliisi neuvoo huolestuneita tekemään vihjeilmoituksen sähköpostitse tai puhelimitse.

– Jos on akuutti häiriö, on soitto hätänumeroon 112 paras keino. Itse ei kannata mennä ovelle, jos ei tunne naapuria.

Häkkinen muistuttaa, että häiriöiden aikoja voi kirjata muistiin siltä varalta, että asiasta seuraa poliisitutkinta.

– Muuten on vaikea lähteä niitä todentamaan.